Dolar oyunu bitti bireylere gayrimenkul kazancı geldi

Dolar oyunu bitti bireylere gayrimenkul kazancı geldi

Doların aşırı dalgalanmasıyla kazanımlarını geri veren yatırımcılar artık kur riskinden kurtulacak. Faizsiz yeni yatırım aracı gayrimenkul sertifikası sayesinde küçük yatırımcılar, konut satışı veya kira gelirinden kazanacak. Yeterli pay biriktiren ev sahibi de olabilecek. Borsa’da işlem görecek sertifika, Foreks piyasasında işsiz kalan 3 bin kişiye de yeni iş kapısı açacak.

İBRAHİM KAHVECİ

Türkiye’de bir süredir beklenen gayrimenkul sertifikaları halka arz ediliyor. Taleplerin 29-31 Mart tarihleri arasında toplanacağı faizsiz yatırım aracı yeni bir kazancın da kapısını aralıyor. Bugüne kadar birikimlerini dövize yatıran ve doların aşırı dalgalanmasıyla kazanımlarını geri veren bireysel yatırımcılar, artık gayrimenkul sertifikalarına yönelerek bir konuta ortak olabilecek. Böylelikle ister kira gelirinden, ister daire satıldığında kar elde edebilecek. Hatta yeterli pay biriktirenler ev sahibi de olabilecek. Yeni enstrüman ayrıca, Foreks piyasasında işsiz kalan 3 bin kişiye de yeni iş kapısı açacak.

Gayrimenkul sertifikaları, ekonomi müdürlerinin katıldığı bir toplantı ile tanıtıldı. Toplantıda konuşan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, hükümetin 2016 yılı eylem planında yer alan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren gayrimenkul sertifikası uygulamasının ilkinin TOKİ’nin öncülüğünde, Makro İnşaat’a ait Başakşehir Park Mavera 3 Projesi’nde gerçekleşeceğini hatırlattı.

Geçen hafta Sermaye Piyasası Kurulundan (SPK) gerekli izinlerin çıkarak yasal zemine kavuştuklarını bildiren Turan, her gelir grubundan vatandaşın yatırım yapabileceğini söyledi. Konut alamayacak vatandaşın bu projelerden pay senedi alarak yatırım yapabileceğini ifade eden Turan, söz konusu projede bir payın 42,5 liradan arz edildiğini ve ortalama olarak 100 payın 1 metrekareye denk geldiğini bildirdi. Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bu durum, 100 metrekarelik her bir dairenin 425 bin lira olacağı anlamına gelmiyor. Bu dairenin 5. katta güneye ve parka bakan kısmı 500 bin lirayken, birinci kattaki kuzeye bakan dairesi 390 bin lira olacaktır.

Borsa’dan hisse senedi alan vatandaşımızın o hisse senediyle alakalı o şirketin bütün donelerine, bilgilerine sahip olma şansı yok. Ancak gayrimenkul sertifikası alan vatandaşımız, aldığı bölge ve proje belli olduğu için bunun gerçekten ederine ilişkin rahatlıkla karar verebilir. Biz 42,5 lira paydan, metrekaresi ortalama 4 bin 250 liradan bir daire sattığımızı söylüyoruz. Vatandaşımız Başakşehir bölgesinde arazimizin bölgesine ve projeye bakarak ‘bugün ve gelecekte bu fiyat eder mi?’ sorusunun cevabını alabilir. Bu nedenle en az yanılacağı yatırım enstrümanlarından bir tanesi olarak görüyorum.” Ergün Turan, bölgedeki sosyal konut fiyatlarındaki rakamın bile 3 bin-3 bin 500 lira seviyelerinde bulunduğunu ifade ederek, “Halka arz ettiğimizde bir dairenin beğenildiğini düşünelim. O kadar pay senedini toplarsa ve vatandaş buna müracaat ederse toplam işlem hacminden düşürülecek” dedi.

BORSA’DA KÜÇÜK YATIRIMCIYA KORUMA

TOKİ Başkanı Turan, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile gayrimenkul sertifikası arasındaki farka değinerek, “Ufak yatırımcıyım. Borsadan hisse senedi alırken spekülatif söylemlere itibar edebilirim. Temel fark; gayrimenkul sertifikasında daireden pay alıyorsunuz. Şu anda da gidip fiyatını öğrenebilirsiniz. Çok şeffaf koşullar içeriyor. Bana göre, bu çerçeveden bakıldığında Borsa’da küçük yatırımcıyı koruyacak en önemli finansal enstrümanlardan biri olacağı kanaatindeyim. GYO’larda karşılaşılan şeyle burada karşılaşılmayacağı kanaatindeyim.” değerlendirmesinde bulundu.

EN HIZLI GELİŞEN İLÇELERDEN

Makro İnşaat Başkanı Ercan Uyan da bölgede metrekarelerin 5 bin -5 bin 500 lira arasında değiştiğini söyledi. Borsa’daki yatırımcılara 36 ay sonra projenin tamamlandığı ve her türlü sürecin bittiğine ilişkin bir bildirim gönderildikten sonra işleme kapatılacağını açıklayan Uyan, “İşleme kapatıldıktan sonra TOKİ nezdinde SPK onaylı ekspertiz firmaları üzerinden bitmiş dairelerin ekspertizleri yapılıyor. Açık artırma neticesiyle bu dairelerin tutarı toplanıp herkese pay tutarı üzerinden dağıtımları yapılıyor” dedi. Bir daireyi aynı anda iki kişi almak istediğinde ise internetten yatırımcı kuruluşa yapılan başvuru saatinin dikkate alınacağını aktaran Ercan Uyan, projenin İstanbul’un en hızlı gelişen ilçelerinden biri olan Başakşehir’in yeni merkezinde yer aldığını, Başakşehir yeni meydanı gibi değerli yatırımların bulunduğunu anlattı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Gayrimenkul Sertifikası ile vatandaşlar, Park Mavera 3 projesine’e yatırım ortağı olacak. 

Buna göre, Başakşehir’deki inşaat projesi herkesin ortak olabileceği paylara bölünecek.

Borsa’da işlem görecek senetler için Vakıf Yatırım’la herhangi bir bankadan alım yapılacak.

Bir pay senedi 42,5 liradan satın alınabilirken, borsada alım-satım 36 ay boyunca sürecek.

Bu süreçte projeden daire satın almak isteyenler, istedikleri dairenin pay miktarı kadar senedi toplayarak dairenin tek sahibi olabilecek.

Satış Vaadi Sözleşmesi ile birlikte, daire borsa işlemlerinden çıkarılacak ve dairenin tapusu hemen sahibine teslim edilecek.

Gayrimenkul sahibi olmayı düşünmeyenler ise 36 ay boyunca diledikleri zaman pay senetlerini başka yatırımcılara devredilebilecek.

Proje sonunda inşa edilen gayrimenkuller açık artırmayla satılabilecek ve satış geliri pay sahiplerine payları oranında dağıtımı yapılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN