Dolarda FED ve Ortadoğu zirvesi

Dolarda FED ve Ortadoğu zirvesi

Önceki gün 3.10’u bulan dolar, haftayı rekorla kapattı. Uzmanlar, dolarda kritik sınırın 3.135 olduğunu söylerken, dış piyasada FED’in aralık ayında faiz artırma ihtimali ve Musul’da gerçekleşen operasyonlar artışın başlıca sebepleri olarak gösteriliyor. Dolar gelişmekte olan ülkeler karşısında da artış göstermeye devam ediyor.

EKONOMİ SERVİSİ

Dolar Türk Lirası karşısında rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın son aylarda düzenli olarak yaptığı faiz indirimine ara vermesi doları 20 Ekim’de 3.05 seviyelerine kadar indirmişti. Fakat bu indirim beklenen sakinleşmeyi sağlayamadı ve ertesi gün yükseliş devam etti. İç ve dış dinamiklerin etkisiyle yükselişini devam ettiren dolar, Merkez Bankası’nın önceki gün açıkladığı enflasyon raporunun ardından yeniden hareketlenmeye başladı. Dolar Brezilya Reali karşısında da artış kaydetti.

DOLAR 3.12’Yİ AŞTI

ABD eksenli beklentilerin de etkisiyle dolar, dün tarihi zirveyle günü kapattı. Dün yükselişle birlikte açılan dolar/TL güne 3.1127 ile başladı. Önceki gün 3.1066 ile kapanan dolar/TL, dün 3.1265’e kadar çıktı ve öğleden sonra 3.1271’i gördü. Analistler Merkez Bankası’nın 2016 sonuna kadar faiz artışına gideceği beklentisinin dolardaki yükselişin en büyük ana etkeni olduğunu söylüyorlar. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “TL’nin döviz karşısında, daha doğrusu dolar karşısındaki değer kaybıyla ilgili bizim endişe duymamızı gerektirecek bir şey yoktur. Aşırı oynamalar, kırılmalar olmaması kaydıyla yaşanan gelişmeleri normal olarak görüyoruz ve önümüzdeki süreçte piyasanın kendi dengeleriyle, kendi dinamikleriyle sağlayacağı seviyeler bizim için kabul edilebilir seviyelerdir” dedi.

16-10/29/asdd.jpg

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, dolarda yükselişin sürerek 3,1350’ye ulaşabileceğini söyledi.

GERİ ÇEKİLMELER 3.09’U BULUR

Doların zirve yürüyüşünde piyasaların dün ilk işareti aldığını belirten Çekçen, “Yurtiçi piyasaların bayram dolayısıyla yarım gün işlem göreceği ancak yurtdışı piyasaların tüm gün açık olacağı bugünkü işlem gününde dolar 3.1140’ı aşarak rekorunu tazeledi. Yine elbette yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin aynı anda yaşandığı bir döneme denk gelmesinden kaynaklı, doların yükselişi daha sert oluyor. Aslında dolar/TL dün yurtiçi TCMB’nin enflasyon raporu sunumu öncesi önemli bir direnci hızlı aşarak rekorun ilk sinyalini vermişti. Ayrıca olumlu ABD verilerinin de etkili olduğunu ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde bir baskı olduğunu belirtelim. Doların artık geri çekilmelerde destek bulacağı seviyeler 3.0900-3.1000 bölgesi olabilir. Bu seviyeler üzerinde kaldığı sürece yükseliş isteği devam edebilir. Bu sebeple dolar işlemi yapan yatırımcıların bugünkü kapanış fiyatına dikkat etmelerini söyleyebiliriz” dedi.

BİR REKOR DAHA GELEBİLİR

İntegral Menkul Değerler Analisti Eda Karadağ: “Bu yükselişin sebepleri olarak; Türkiye’de jeopolitik risklerin sürüyor olması, yeni anayasa konusunun tekrar siyaset gündemine gelmesi, dış piyasada FED’in Aralık ayında faiz artırma ihtimalinin güçlenmesi gösterilebilir. Bu faktörler TL’nin zayıf ve kırılgan olmasına ve TL’nin gelişmekte olan para birimlerine kıyasla negatif ayrışmasına neden olmakta. TCMB verilerine göre, tahvil/bono piyasasında yabancıların ekim başından bu yana 1.2 milyar dolar satışı gerçekleşti.  Bu satış sonucunda açığa çıkan paranın, nereye gideceği de TL üzerinde belirleyici olacak. Yabancı çıkışlarının başlaması, dolar/TL kurunu daha yukarı itebilir. Döviz sepetinin de kritik seviyelerde olduğunu izliyoruz ve döviz sepeti de 3.26 direncini zorluyor. Piyasalara baktığımızda, TL aleyhine genel bir rüzgâr olduğunu söyleyebiliriz. Ancak dolar/TL kurunun 3.1261 seviyesinin üzerine yükselmesi, ilerleyen günlerde kurda daha yüksek seviyelerin oluşmasına neden olabilir.”

BORSA KAYBETTİRDİ DÖVİZ KAZANDIRDI

Haftalık bazda Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören hisse senetleri, ortalama yüzde 0,65 değer kaybetti, euro yüzde 1,52 değer kazandı. BIST 100 endeksi, hafta içinde en yüksek 80.290,93, en düşük ise 78.217,88 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 0,65’lik azalışla 78.332,87 puandan tamamladı. Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,19 artarak 127,20 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 1,19 değer kazanarak 851,00 liraya yükseldi. ABD doları ise yüzde 1,20’lik artışla 3,1220 liraya yükseldi.

’BU ARTIŞ İHRACATÇIYI SEVİNDİRMİYOR’

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz, doların yükselmesinin ihracatçıya yarıyormuş gibi görüldüğünü ifade etti. Mertöz, “Aslında bu durum pekte öyle değil. Bizler ham maddeyi tamamen dolarla alıyoruz. Buda bize ek bir maliyet olarak yansıyor. İhracatımızın aslında euro ile gerçekleşiyor. Sadece bu konuda dengesizlik yaşıyoruz. Hem dolar hem de euro eşit olmuyor” dedi. “Doların yükselmesine sevinmeyiz” diyen Mertöz, ihracatçılar için önemli olanın istikrar olduğunu söyledi. Mertöz şöyle devam etti: “Keşke dolar 3 liraya çakılsa, euroda 3.30 lira seviyelerinde seyretse, biz buna daha çok seviniriz işimize gücümüze bakarız. Bu tür değişiklikler bizleri yormaz. Biz üreten, ihraç eden insanlarız. Benim temsil ettiğim birliğim, ham maddeleri tamamen dolarla alınıyor. Bizde bu yüzden doların artmasına sevinemiyoruz.”

IRAK VE SURİYE ÖNEMLİ ETKEN

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, “İçeride riskler devam ediyor. ABD öncülüğündeki koalisyon komutanının dün Suriye’deki Rakka operasyonunda YPG’nin de rol alacağını açıklamasının ardından kurda yukarı yönlü hareket hızlandı. Koalisyon güçlerinin Irak, Suriye ve Musul operasyonu jeopolitik riskleri artıyor. Anayasa değişikliği ve Başkanlık sistemi tartışmaları siyasi belirsizlik yaratıyor. Dolar/TL’de opsiyonlar tarafında alışlar 3.10-3.35 bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Bu, kurdaki yükselişin devamına işaret ediyor. Teknik olarak güçlü bir trend hareketi içindeyiz. 3.05 bölgesinin altında bir hareket beklemiyoruz. 3.00-3.10 bölgesindeki hareketin 3.10-3.20 bölgesine kayması muhtemel gözüküyor. Kademeli olarak 3.1450 ve 3.1750 seviyelerinde yeni zirveler oluşabileceğini düşünüyorum” dedi.

YÜKSELİŞ SEBEBİ

Yükselişin nedenleri arasında, Türkiye’de jeopolitik risklerin sürüyor olması, yeni anayasa konusunun tekrar siyaset gündemine gelmesi, dış piyasada Fed’in Aralık ayında faiz artırma ihtimalinin güçlenmesi ve  koalisyon güçlerinin Irak, Suriye ve Musul operasyonu jeopolitik riskleri gibi nedenler gösteriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN