Domatese yasak ihaleye izin

Domatese yasak ihaleye izin

Türk domatesine izin vermeyen Rusya, uçak krizinin aşılması sonrasında ihale yasağını kaldırdı. İnşaat şirketi Esta, 100 milyon dolarlık havaalanı projesini aldı. Şirket, ana binanın yanı sıra, özel alanlar, asfalt yollar, park yerleri yapacak.

MUSTAFA FİDAN

Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normale dönülmesiyle Rusya’daki Türk müteahhitler yeniden proje almaya başladılar. Türk inşaat şirketlerinden Esta Construction, Saratov şehrinde kurulacak yeni havalimanının yaklaşık 100 milyon dolarlık ilk etabının genel müteahhitti olarak ihaleyi kazandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hafta içinde imzaladığı kararname ile ilişkilerin düzelmesinde aktif rol oynayan Türk iş adamı Cavit Çağlar’ın da bulunduğu yabancı ülke vatandaşlarına “Dostluk” nişanı veren kararnameyi imzalamasından sonra, bir haberde iş piyasasından geldi. Adını Avrupa’nın en lüks futbol sahası Krasnodar Arena ile duyuran Esta Construction, toplam alanı 35 bin metrekare olan havaalanı ana binanın yanı sıra özel alanları, asfalt yolları, park yerleri ve kaldırımları yapacak. Başvurusu Aeroportı Regionov şirketi tarafından onaylanan Esta Construction, toplam yirmi şirketin başvurduğu açık ihalede Rusya, Türkiye, İtalya ve Çek Cumhuriyetinden şirketler yarıştı. İhale şartlarına göre rekabeti kazanan şirketin 'Design&Build’ şeması uyarınca çalışmaları da yapması, bir başka deyişle genel müteahhidin sadece inşaat çalışmaları değil, proje hazırlaması da gerekiyor. Saratov şehri yakınlarında bulunan ve yeni havalimanının kurulacağı Saburovka yerleşim merkezinde inşaat için Aeroporı Regionov şirketine ait 'SarAeroİnvest' tarafından hazırlıklara başlanmıştı.

EN FAZLA İHRACAT BELARUS VE ROMANYA'YA

Öte yandan Rusya’nın domatese ithalat kısıtlaması sürerken, Türkiye’de domates üretiminin yarısından fazlasını beş ilin sırtladığı belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ilk çeyrekte en fazla domates ihracatı 32,4 milyon dolarla Belarus’a yapılırken, bu ülkeyi 18 milyon dolarla Romanya, 11,8 milyon dolarla Polonya ve 9,3 milyon dolarla Irak takip etti. Domates üretimi il bazında incelendiğinde Antalya’nın 2 milyon 410 bin tonla ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ili 1 milyon 575 bin tonla Bursa, 975 bin tonla Manisa, 945 bin tonla İzmir ve 941 tonla Mersin ili takip etti. Antalya ekili alan bakımından da 201 bin dekarla başı çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN