Dr. Metin Yıldız: Sarı nokta kadınları tehdit ediyor

Dr. Metin Yıldız: Sarı nokta kadınları tehdit ediyor

Uzmanlar, görme kaybına yol açan sarı noktanın dünyada 30 milyon kişiyi etkilediğini söylüyor. “Bu hastalık daha çok kadınlarda görülüyor” diyen Dr. Metin Yıldız, yaş faktörünün de önemine değiniyor.

Bursa Özel Hayat Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Metin Yıldız, 55-60 üzeri yaş kitlesini tehdit eden sarı nokta hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Sarı nokta hastalığı, diğer adıyla yaşa bağlı Makula Dejenerasyonu’nun, okuma, araba kullanma, kişilerin yüzlerini seçme, televizyon seyretme gibi günlük işlerin yapılmasına engel olduğunu belirten Yıldız, dünyada yaklaşık 30 milyon insanın bu hastalıktan etkilendiğini  söyledi. Görme kaybına yol açan sarı nokta hastalığının kadınları daha çok etkilediğini ifade eden Yıldız, sarı nokta hastalığının sıklığının yaşa paralel olarak arttığını kaydetti. Yıldız, “Yapılan araştırmalar sarı nokta hastalığının 65-74 yaşlarında yüzde 15, 75-84 yaşlarında yüzde 25, 85 yaş ve üzerindeki kişilerde ise yüz 30 oranında görüldüğünü ortaya koymuştur” dedi.

GENETİK FAKTÖRLER VAR

Ailesinde sarı nokta hastalığı bulunan kişilerde bu hastalığın gelişme riskinin daha yüksek olduğunu ifade eden Yıldız “Sigara kullanımı da antioksidan seviyesini düşürüp sarı nokta hastalığına neden olabiliyor. Antioksidan vitaminlerin yetersiz alımı ya da plazma konsantrasyonlarının düşük olması bir diğer risk faktörü. Ayrıca beyaz ırkın, siyah ırka göre sarı nokta hastalığına bağlı görme kaybı yaşama riski daha yüksek” dedi. Yıldız, kadınların aynı yaştaki erkeklere kıyasla daha fazla risk taşıdığı öngörüldüğünü de sözlerine ekleyerek açık renk göz, şeker, kolesterol, yüksek tansiyon, damar sertliği gibi kardiyovasküler hastalıklar ve obezitenin risk faktörleri arasında yer aldığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN