Çin nükleerde de 'süper güç' oluyor

Çin nükleerde de 'süper güç' oluyor

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'in ABD, Fransa, Japonya ve Rusya'nın ardından 5'nci sırada bulunduğu nükleer enerji gücünü, yaptığı yeni santrallerle birinciliğe çıkartması bekleniyor.

KARAR.COM/SELÇUK ACAR

Birleşmiş Milletler (BM) Sosyal ve Ekonomik İşler Dairesi'nin (DESA) Pakistan, Danimarka ve Norveç'in ortaklaşa düzenlediği Sürdürülebilir Enerji toplantısına katılan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Zirvesi'nin son oturumda Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası kurucusu Jason Bordoff'un sorularını yanıtladı.

Konuşmasında, "ABD 45 yıldır en büyük nükleer güç, son 7 yılda gösterdiği eforla Çin, ABD'den liderliği ele geçirecek" diyen Birol, Çin'in nükleer enerjide dünyanın en büyüğü olacağını bildirdi.

Konuşmasında "gazın altın yılına emin adımlarla giriyoruz." diyen Birol, küresel doğalgaz pazarında ana ithalatçı olan Çin'in doğalgaz piyasasına da hızlı girdiğini belirtti.

Birol büyük kentlerinde büyük bir hava kirliğini problemi yaşayan Çin'in kömürden gaz tüketimine geçtiğini dünyanın en büyük doğalgaz ihtalatçısı konumunda geldiğini bildirdi. Birol Çin'in tek başına dünya doğalgaz ticaretinde, yüzde 30'luk paya ulaştığını ifade etti.

CESUR VE VİZYONER DEĞİŞİM 

Çin’in cesur ve çağdaş enerji vizyonuyla dünyanın en büyük ekonomik gücü olma konusunda hızla ilerliyor.

Bu arada Çin'in Paris 2015 Anlaşmasındaki "küresel ısınmayı 2ºC’nin altında tutma" taahhüdünde bulunarak birincil enerji kaynaklarını, kömür, petrol ve doğal gaz gibi karbon temelli fosil yakıtlardan, rüzgar, güneş, hidro, jeotermal ve biokütle gibi sıfır karbon, yenilenebilir kaynaklara ve nükleer enerjiye kaydırma konusunda cesur bir vizyonu bulunuyor.

ELEKTRİKTE, HİNDİSTAN'IN ÖRNEK BAŞARISINA KARŞIN, AFRİKA'DA DURUM İÇLER ACISI 

Oturumdaki konuşmasında, Hindistan'ın son 10 yılda 500 milyon vatandaşını elektriğe kavuşturarak büyük bir başarıya imza attığını belirten Birol, en büyük enerji kaynaklarına sahip olan Afrika ülkelerindeki durumunun ise içler acısı olduğunu vurguladı.

Birol, dünyada 1 milyar insanın hala elektriksiz olduğunu belirtirken, Afrika'daki durumu şöyle özetledi:

"Afrika'da her üç insandan ikisinin elektriği yok. Bu gerçekten utanç verici. Afrika'ya baktığınızda, hidroelektrik, güneş, jeotermal, rüzgar olsun en büyük enerji kaynaklarına sahip. Nijerya'dan Mozambik ve Tanzanya'ya kadar büyük doğalgaz kaynakları bulunuyor."

JEOPOLİTİK RİSKLER

Birol, petrol fiyatlarının artışında, Yemen ve Suriye gibi ülkelerdeki jeopolitik risklerle birlikte, petrol üretimindeki düşüklük ve üretimdeki kayıpların da büyük payı olduğunu belirtti.

Petrol sanayine daha fazla yatırım yapılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Birol şunları kaydetti:

"Her yıl yaşlanan petrol sahalarıyla günlük ortalama 3 milyon varil ham petrol üretimini kaybediyoruz. Ayrıca, dünya petrol talebini karşılamak için ek olarak günlük ortalama 1,5 milyon varil üretime ihtiyacımız var. Toplamda söz konusu 4,5 milyon varile baktığımızda 2021 veya 2022'de sürprizlerle karşılaşabiliriz. İşte bu nedenle petrol sanayine daha çok yatırım yapmaya ihtiyacımız var."

Birol, Venezuela'nın petrol üretimini düşük tutmasının da fiyatların artmasında etkisi olduğunu belirtti. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN