Brezilya’nın ‘öteki olimpiyatları’

Brezilya’nın ‘öteki olimpiyatları’

Brezilya’da bir gün büyük sporcular olma hayaliyle sörf öğrenen çocuklar, akşam mahallelerine döndüklerinde kendilerini silahlı çatışmaların ortasında buluyor.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki en büyük ‘favela’ (gecekondu mahallesi) olan Rochinha’nın çocuklarının elinde çok fazla şey yok. Denize olan yakınlıkları belki de en değerli mülkleri... Bir yandan dünyanın en iyi Olimpiyat atletleri yakınlardaki Guanabara Koyu’nda kozlarını paylaşırken, bu talihsiz çocuklar kirli dalgaların içinde sörf öğrenmek için kursa kaydolmuş, bir gün bu sporun zirvesindeki sahnede yarışabilecek kadar iyi olmanın hayalini kuruyor. 13 yaşındaki Marques, sarı-pembe bir sörf tahtası koltuğunun altında, mavisi kirden griye dönmüş suyun içinden çıkıp bize sörfü ve suyu ne kadar sevdiğinden bahsediyor.

16-08/16/sdsd-1471307046.jpgKendisi babaannesiyle kokuşmuş bir lağımın yanındaki tepede ikamet ediyor. “Evde bizlik pek bir şey yok. Bir sürü silahlı çatışmaya giriyoruz. Orda hayat gerçekten çok zor. Çok kalabalık. Ben de kaçıp kendimi sahillere vuruyorum.”diyor.

16-08/16/16krr20sorf.jpg

Uzun zaman bir nevi karşı-kültür hareketi veya hobi olarak görülen sörf, son yıllarda milyarlarca dolar değerindeki bir endüstriye dönüşmüş vaziyette. Bu ay Uluslararası Olimpiyat Komitesi sörfü 2020 Tokyo Olimpiyatlarının programına dahil etti. Bu da elbette profesyonel atletlerin sahillerinden çok da uzakta yarışmadığını duyan çocuklara ilham veriyor. Sörf kursunun hocası Ricardo Ramos, yoksul çocukları ve engelli yetişkinleri sörf yoluyla uyuşturucudan ve şiddetten uzak tutmayı hedeflediklerini söylüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN