Güney Afrika’da ‘elektrik reformu’ meclisten geçti

Güney Afrika’da ‘elektrik reformu’ meclisten geçti

Elektrik krizlerinin son dönemde sıkça meydana geldiği Güney Afrika Cumhuriyeti'nde sektörü özel sektöre açacak reforma ilişkin yasa tasarısının mecliste kabul edildiği bildirildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde genel seçimlere 13 gün kala, iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) sunduğu ve ana muhalefet partisi Demokratik İttifak'ın (DA) da desteklediği "ulusal elektrik piyasasını özel sektör rekabetine açma" konulu yasa tasarısı parlamentoda görüşüldü.

Görüşmenin sonucunda tasarı kabul edilirken, metnin Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'ya gönderildiği ifade edildi.

ESKOM'UN TEKELİ BİTECEK

Tasarı kapsamında, hali hazırda ulusal elektrik firması Eskom'un tekelindeki elektrik piyasasını özel sektörün erişimine açarak rekabetçi bir ortam oluşturulması hedefleniyor. Bu tasarı, elektrik arz eden özel firmaların, Eskom'dan bağımsız şekilde, tüketici ile anlaşmak suretiyle kendi tarifelerini uygulayabilmesini sağlıyor.

Ulusal elektrik tedarikinin Eskom'dan ayrılarak, Güney Afrika Ulusal İletişim Şirketi (NTCSA) bünyesine devredilmesini amaçlayan tasarı, ESKOM'un özel elektrik üreticisi firmalardan elektrik satın almasının önünü açıyor.

Güney Afrika Sendikalar Kongresi'nden (COSATU) yapılan açıklamada, bu tasarının ESKOM'un özelleştirilmesinin önünü açtığına dikkati çekilerek, ayrıca fiyatların yükselmesine sebep olabileceği belirtildi.

SEÇİMDE DİBİ GÖREBİLİR

Güney Afrika basınında, bu tasarının 30 yıllık ANC iktidarının son yıllarda gerçekleştirdiği en önemli ekonomi hamlesi olarak değerlendiriliyor. Tasarının, 29 Mayıs'ta düzenlenecek genel seçimlere günler kala kabul edilmesi dikkati çekiyor. Seçim anketleri, ANC'nin tarihinde ilk kez yüzde 50'nin altında kalabileceğini öngörüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN