Kuzey Kore Güney ile tüm ekonomik işbirliğini sonlandırıyor

Kuzey Kore Güney ile tüm ekonomik işbirliğini sonlandırıyor

Kuzey Kore parlamentosu, iki komşu arasındaki bağların keskin bir şekilde kötüleşmesi nedeniyle Güney Kore ile yapılan tüm ekonomik işbirliği anlaşmalarının kaldırılması yönünde oy kullandı. İki Kore arasındaki ilişkiler, Pyongyang'ın silah geliştirme programlarını hızlandırması, Seul'ün ABD ve Japonya ile askeri işbirliğini güçlendirmesi nedeniyle önemli projelerin yıllardır askıya alınmasıyla bir çıkmaza girmişti.

Resmi Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) bugün bildirdiğine göre, iktidardaki İşçi Partisi tarafından dikte edildiği iddia edilen politikayı kabul etmek için resmi adımlar atan Yüksek Halk Meclisi, dün Koreler arası ekonomik işbirliği yasası hakkında bir oylamada bulundu.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Kuzey Kore parlamentosu, iki komşu arasındaki bağların keskin bir şekilde kötüleşmesi nedeniyle Güney Kore ile yapılan tüm ekonomik işbirliği anlaşmalarının kaldırılması yönünde oy kullandı.

İki Kore arasındaki ilişkiler, Pyongyang'ın silah geliştirme programlarını hızlandırması, Seul'ün ABD ve Japonya ile askeri işbirliğini güçlendirmesi nedeniyle önemli projelerin yıllardır askıya alınmasıyla bir çıkmaza girmişti.

Karar, Pyongyang'ın geçtiğimiz ay Seul'ü ana düşmanı ilan etmesi, yeniden birleşmeye adanmış teşkilatları atması ve savaş sırasında Güney'i işgal etme tehdidinde bulunmasının ardından geldi.

KUMGANG DAĞI TURİZM PROJESİ DE KALDIRILDI

Meclis ayrıca, turlar sunan ve iki taraf arasında 2000'li yılların başında başlayan ve yaklaşık iki milyon Güney Koreli ziyaretçiyi çeken ekonomik işbirliğinin sembolü olan Kumgang Dağı turizm projesinin işleyişine ilişkin yasaları da kaldırdı. Tesis, Güney Koreli Hyundai Asan tarafından inşa edilmişti.

Proje, 2008 yılında Güney Koreli bir turistin yasak bölgeye girdiği için Kuzey Koreli muhafızlar tarafından vurularak öldürülmesi üzerine askıya alınmıştı.

Mount Kumgang tesisi, artık kapatılan Kaesong sanayi bölgesiyle birlikte bir zamanlar Kore arasındaki en büyük iki projeden biriydi. Zirve sırasında 55 bin Kuzey Koreli işçi çalıştıran 125 Güney Koreli şirketin fabrikalarına ev sahipliği yapıyordu.

Seul, 2000 yılında Koreler arası bir zirvenin ardından başlatılan girişimden, Kuzey'in nükleer denemesi ve füze fırlatmalarına yanıt olarak 2016 yılında, Kaesong'un karının provokasyonların finansmanına yardımcı olduğunu söyleyerek geri çekilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN