Mısır, çalınan Firavun 2. Ramses heykelini geri aldı

Mısır, çalınan Firavun 2. Ramses heykelini geri aldı

2013 yılında Londra'daki bir sergide satışa çıkarıldığı fark edilen, Firavun 2. Ramses'in başını tasvir eden 3,400 yıllık antik heykel, Mısır'a geri döndüğü duyuruldu.

Mısır Eski Eserler Bakanlığı, otuz yıl önce çalındıktan sonra yurtdışına kaçırılan ve Firavun II. Ramses'i tasvir eden 3,400 yıllık değerli bir heykelin ülkeye geri döndüğünü duyurdu. Heykel, 1980'lerin sonları veya 1990'ların başlarında Güney Mısır'daki tarihi Abidos kentinde yer alan Ramses II tapınağında kayboldu.

Eserin kayboluşu üzerinden uzun yıllar geçtikten sonra Mısır yetkilileri, 2013 yılında Londra'da düzenlenen bir sergide satışa sunulduğunda heykeli fark etti. Mısır Eski Eserler Bakanlığı, heykelin sahipliğini belirlemek için İsviçreli yetkililerle işbirliği yaptı. İşbirliği sonucunda, İsviçre, eseri geçtiğimiz yıl Bern'deki Mısır Büyükelçiliğine teslim etti. Ancak Mısır, eseri ancak yakın zamanda ulusal topraklarına geri getirebildi.

Heykel, İsviçre'ye ulaşmadan önce birkaç ülkede daha dolaştı. Eski Eserler Bakanlığı, heykelin tarihini ve geçirdiği yolları detaylı bir şekilde inceliyor. Firavun II. Ramses'i ve bir dizi Mısır tanrısını tasvir eden daha geniş bir heykel grubunun bir parçası olan bu baş, şu anda Kahire'deki Mısır Müzesinde bulunuyor. Ancak sergilenebilmesi için önce restorasyonun tamamlanması gerekiyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, restorasyon işleminin başladığı ve eserin orijinal ihtişamına kavuşturulacağı belirtildi. Antik Mısır'ın en güçlü firavunlarından biri olarak kabul edilen ve Mısır'ın On Dokuzuncu Hanedanlığı'nı Milattan Önce 1279'dan 1213'e kadar yöneten Büyük Ramses, tarihin en etkileyici liderlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN