Obama ile Bush’tan Trump’a ortak tavır

Obama ile Bush’tan Trump’a ortak tavır

ABD’nin iki eski başkanı George W. Bush ve Barack Obama, ayrı ayrı yaptıkları konuşmalarda Donald Trump’ı isim vermeden hedef aldı. Eski başkanlar, mevcut yönetimi insanları bölmeye dayalı, yobaz, gerçeklerden çok komplo teorilerine değer veren bir siyaset yapmakla suçladı.

ABD’nin Donald Trump’tan önceki iki başkanı George W. Bush ve Barack Obama, önceki gün ayrı yerlerde birer konuşma yaptı. ABD’deki ve dünyadaki siyasi iklimi değerlendiren eski başkanlar, isim vermeden Donald Trump’a da yüklendi. ABD’de eski başkanların genellikle güncel siyasete dair konularda yorumda bulunmaktan kaçındığı biliniyor. Ancak Trump’ın yarattığı atmosferde bu gelenek bir kenara bırakıldı. Ülkede Trump’ın seçilmesinin ardından küreselciler-küreselleşme karşıtları şeklinde oluşan kamplaşmada, Demokrat Partili Barack Obama ile Cumhuriyetçi George W. Bush aynı çizgiye geldi.

2008-2016 yılları arasında başkanlık yapan Barack Obama, Virginia’daki eyalet seçimleri mitinginde partisinin adayını desteklemek için konuştu. Günümüzde ABD’de politikanın halkı bölmeye dayalı olarak yapıldığını belirten Obama, bu durumu eleştirerek ‘umut politikasına dönülmesi’ çağrısında bulundu. Obama, “Bir seçimi insanları bölerek kazanırsanız, o insanları yönetemezsiniz. Bölerek başlarsanız, daha onra birleştiremezsiniz. Siyasetimiz, değerlerimizi yansıtmak yerine toplumu zehirler hale geldi. İnsanları bir şeyleri birlikte yapmaya çalışmak yerine ayırmaya, farklı düşünenleri şeytanlaştırmaya başladık” dedi. Obama isim vermese de bu sözleri Başkan Trump’a yönelik eleştiri niteliğindeydi.

Obama’dan önce sekiz yıl boyunca başlanlık görevinde bulunan Cumhuriyetçi Partili George W. Bush ise aynı gün New York’ta düzenlenen ‘Özgürlüğün Ruhu’ başlıklı bir konferansta konuştu. Bush’un konuşması, Obama’nınkine göre daha sertti. Siyasetteki ‘yobazlığın ve yalancılığın’ Amerikan demokrasisini tehdit ettiğini savunan Bush, “Politikamız komplo teorilerine ve düpedüz uydurmalara karşı savunmasız hale geldi” diye konuştu. Ana akım medyayı yanında bulamayan Trump’ı, sosyal medyada yalan haberler ve komplo teorileriyle destekleyen binlerce ‘trol’ hesap bulunuyor. Bush, göçmen karşıtlığıyla bilinen ve bazı ülkelere vize yasağı uygulayan Trump yönetimine karşı ‘göçmenliğin ABD’nin kurucu fikirlerinden biri olduğunu’ da sözlerine ekledi. Çok farklı fikirlere sahip iki eski başkan olan Bush ve Obama’nın konuşmalarındaki paralellik, ülkede mevcut yönetimden duyulan endişenin boyutunu gösterir nitelikte.

DEMOKRASİLER GÜÇ KAYBEDİYOR

George W. Bush, konuşmasında ABD’nin yanısıra dünya meselelerine de değindi. Dünyadaki büyük demokrasilerin, son dönemde yeni ve ciddi tehditlerle karşı karşıya kaldığını dile getiren Bush, “Büyük demokrasiler, insanlara hitap etme ve yeterlilik konusunda kendilerine güvenlerini kaybetmiş gibi görünüyorlar” ifadelerini kullandı. Dünyada ekonomi , siyaset ve ulusal güvenlik alanlarındaki zorlukların büyüdüğünü belirten Bush, dünya ülkelerindeki içe kapanma eğiliminin de bu sorunların çözümünü zorlaştırdığını savundu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN