Son dakika! Ortadoğu karıştı: İsrail, İran İHA'sını vurdu, Suriye F-16 düşürdü

Son dakika! Ortadoğu karıştı: İsrail, İran İHA'sını vurdu, Suriye F-16 düşürdü

İsrail ordusu Suriye'de İran'a ait insansız hava aracı düşürdüğünü açıkladı. Ardından Suriye tarafından fırlatılan bir füze, İsrail F-16'sını düşürdü. İsrail tarafına düşen uçağın pilotu yaralı olarak kurtuldu. Bu olaydan birkaç saat sonra Suriye Devlet Televizyonu Şam'da yeniden bomba sesleri duyulduğunu ve şehirde sirenlerin çaldığını aktardı. İsrail ordusu, sabah saatlerinde savaş uçağının düşürülmesinin ardından Suriye'deki rejim ve İran hedeflerine yönelik yeni hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Öte yandan İsrail ordu sözcüsü İran'ın insansız hava araçları (İHA) İsrail hava sahasına girerek 'ateşle oynadığını' ve büyük bedel ödeyeceğini söyledi.

Suriye devlet televizyonunun haberine göre, İsrail uçakları bu sabah bir askeri üssü vurmak üzere Suriye hava sahasına girdi.

18-02/10/15806628810153693.jpg
İsrail gazetesi Haaretz, düşürülen F16'nın fotoğarfını yayınaldı. 

Haberde, İran'a ait bir İHA'nın düşürülmesinin ardından Suriye hava savunma sistemlerinin bir İsrail uçağını düşürdüğü belirtildi.

Reuters'ın ismini açıklamadığı bir Suriye hükümet yetkilisi de "İsrail düşman unsuru şafakta ülkemizin iç kesimlerindeki askeri üslerden birine karşı yeni bir saldırganlık sergiledi. Hava savunma sistemlerimiz buna karşı çıktı ve birden fazla uçağı vurduk" diye konuştu.

18-02/10/son-dakika-iran-insansiz-hava-aracini-durduran-israil-de-f-16-dustu-fuze-saldirisiyla-sirenler-10797268.Jpeg

İSRAİL ORDUSU DOĞRULADI

İsrail ordusu da Suriye'de bir İsrail uçağı düştüğünü doğruladı. Yapılan açıklamada İsrail'e ait F-16 savaş jetinin Suriye'de "İran'a ait üsleri" vururken hava savunma sistemleri tarafından düşürüldü.

18-02/10/5a7e953b0f254430ec47f14b.jpg

İsrail ordusunun verdiği bilgiye göre uçak İsrail topraklarına düştü ve pilotun durumu iyi. Sınırda yaşayanların yarım saat içerisinde çok sayıda patlama sesi duyduğu bildirildi.

ÇOK SAYIDA PATLAMA SESİ DUYULDU

Bu olaydan birkaç saat sonra Suriye Devlet Televizyonu Şam'da yeniden bomba sesleri duyulduğunu ve şehirde sirenlerin çaldığını aktardı.
 
18-02/10/5a7e9f9f0f254430ec47f1c1.jpg

Suriye medyasının aktardığı bilgiye göre İsrail uçakları son 1 saat içerisinde Şam çevresinde 10 üsse saldırdı. Hedeflerden birinin Suriye Cumhuriyet muhafızları 104. tugayı olduğu bildirildi. 

İSRAİL TARAFINDA DA SİREN SESLERİ

İsrail medyası ise, Suriye tarafından bu sabah fırlatılan füzelerin ülkenin kuzeyinde kırmızı alarm sirenlerinin çalmasına yol açtığını bildiriyor. Sirenlerin çaldığı ilk yer, Golan Tepeleri'ndeki Beyt Şean oldu, ardından diğer yerlerde siren sesleri duyuldu.

Sınırda yaşayan bölge sakinleri, son yarım saatte çok sayıda patlama sesi duyduklarını aktarıyor.

İsrail ordusu, Golan Tepeleri'ndeki yerleşimlerde ikinci kez roket sirenlerinin çaldığını açıkladı.

İsrail, iç savaşın sürdüğü Suriye'ye son yıllarda çok sayıda füze saldırısı düzenledi ve birçok askeri hedef vurdu.

İLK KEZ YÜKSEK SEVİYELİ ALARM VERİLDİ

Al Arabiya gazetesinin haberine göre, ABD’nin Ortadoğu’da yer alan en büyük askeri üssü olan Katar Al Hudedi Hava Üssü’nde "Körfez savaşından bu yana ilk kez yüksek seviyeli alarm" verildi.

İSRAİL'DEN SERT AÇIKLAMA

İsrail ordu sözcüsü Albay Jonathan Conricus yaptığı açıklamada, İsrail’in vurarak düşürdüğü insansız hava aracının “askeri bir misyon için gönderildiğini ve İran askeri güçleri tarafından yönetildiğini” söyledi.

Albay Conricus açıklamasında, "Bir savaş hilekopterimiz, Suriye'den havalanan bir İran insansız hava aracını (İHA) düşürdü" dedi.

FARKLI SENARYOLARA HAZIRIZ

Conricus buna tepki olarak Suriye’deki insansız hava aracının gönderildiği "İran hava üssünü yok ettiklerini" söyledi.
Conricus’un açıklamalarına göre bu üsse yapılan saldırı dışında dört İran hedefi ve sekiz Suriye hedefi daha vuruldu. Bir İsrail jeti ise Suriyeli füze savar ateşiyle vurularak düşürüldü. Bu gelişme, "İsrail’in Suriye krizi boyunca bölgedeki çatışmalara en çok katıldığı olay" diye nitelendirildi.

İsrail ordusunun açıklamasında da İsrail savunma güçlerinin, İsrail hava sahasına İHA yollanan Suriye'deki İran kontrol sistemlerini hedeflediği Suriye'nin hava savunma sistemlerinden gelen yoğun ateş sonucu bir F16 İsrail topraklarına düştüğü fakat pilotların sağ kurtulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Farklı senaryolar için hazırız ve durum değerlendirmelerine göre hareket etmeye devam edeceğiz" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN