Türkiye üç cephede savaşıyor: PKK, IŞİD, Esad

Türkiye üç cephede savaşıyor: PKK, IŞİD, Esad

CEFTUS düşünce kuruluşunun İngiltere parlamentosunda düzenlediği toplantıda Türkiye'nin IŞİD, Esad rejimi ve PKK ile üç cephede savaş yürüttüğü vurgulandı. Toplantıda ayrıca Rusya ve İran'ın desteğinin rejimin ömrünü uzatacağı belirtildi.

Londra merkezli Türkiye Araştırmalar Merkezi CEFTUS’un Centre for Kurdish Progress ile birlikte düzenlediği ‘Türkiye’nin Güneydeki savaşı: Kürtler, IŞİD ve PKK’ başlıklı toplantı İngiliz Parlamentosu’nda gerçekleştirildi.

Saygın düşünce kuruluşu Chatham House’un Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programları Direktörü Dr. Neil Quilliam ile risk değerlendirme kuruluşu Stroz Friedberg’in Ortadoğu ve Türkiye analistlerinden Jonathan Friedman’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıyı Daily Telegraph gazetesinden Raziye Akkoç yönetti.

Üç cephe

İşçi Partili milletvekili Diane Abbott’un ev sahipliği yaptığı toplantıda ilk sözü Jonathan Friedman aldı. Türkiye’nin güneyinde üç cephede savaş yürüttüğünü söyleyen Friedman, bunların PKK’ya karşı sürdürülen sıcak çatışmaların yanısıra Esad rejimine karşı verilen soğuk savaş ve IŞİD’e karşı yürütülen ‘sözde savaşlar’ olduğunu savundu. Friedman, AK Parti hükümetinin içerde de Gülen hareketi başta olmak üzere farklı odaklara karşı çatışmalı bir dönem yaşadığına işaret etti.

Esad rejiminin ömrü uzayacak

Toplantının ikinci konuşmacısı Dr Neil Quilliam ise konuşmasında ağırlık olarak Rusya’nın Suriye’ye yönelik askeri müdahalesini değerlendirdi. Putin’in söz konusu hamlesi ile krizin çözümünde belirleyici bir unsur olarak öne çıktığını vurgulayan Quilliam, askeri desteğin Esad rejiminin ömrünü uzatacağını kaydetti. Suriye’de ‘uçuşa yasak bölge’ olasılığının, Rusya’nın müdahalesinden dolayı çok zor bir seçenek haline geldiğini savunan tecrübeli analist, Putin yönetiminin, bu tür bir seçeneği BM Güvenlik Kurulu’nda da veto edeceğini ortada olduğunu belirtti.

LONDRA/DHA

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN