Dünya yeni bir salgına dayanamaz

Dünya yeni bir salgına dayanamaz

Korkulan olur da salgın hastalıklar insanlığı tehdit etmeye başlarsa yapacağımız çok da bir şey yok. Zira sağlık uzmanlarına göre dünya yeni bir salgına karşı hiç hazır değil.

Modern tıp hızla gelişiyor, teknoloji ilerliyor, hastalıklar hakkındaki bilgimiz giderek artıyor... Peki yeni bir salgına ne kadar hazırız? Ne yazık ki hiç hazır değiliz. Bilim insanları yakın zamanda gerçekleşen ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan Ebola ile Zika salgınlarında neyin yanlış yapıldığını inceledi.

BHM Journal dergisinde uluslararası toplum sağlığı uzmanları tarafından yayınlanan uyarı niteliğindeki çalışmada, salgın hastalıklara müdahale etme planı içerisindeki zayıflıklara değiniliyor. Rapora göre, salgın hastalıklar hakkında bu kadar bilgi sahibi olmamıza rağmen hazırlık konusunda son derece vasat durumdayız.

Çalışmayı yapan ekipler, gereken şeyin yeterli politik ve finansal destek olduğunu söylüyor. Açıklamada “Global olarak tüm toplumlar salgın hastalıkları izleme mekanizmalarının geliştirilebilmesi adına gerekli kaynakların sağlanabilmesi için ekonomik desteği artırmalı” ifadelerine yer veriliyor. Uzmanlara göre, ideal bir planda ise ilk yapılması gereken şey erken teşhis. Hastalık daha patlama yaşamadan, görülme sıklığındaki ufak değişimler bile kontrol altında tutulmalı ve hemen araştırmalara başlanmalı. Sonraki adım ise hastaları toplumdan izole hale getirmek için karantinaya almak olmalı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN