EDS karardı kazalar arttı

EDS karardı kazalar arttı

Tuzak olarak belirlenen EDS kameralarının bir süredir kapalı olmasıyla trafik kazalarında artış yaşandı. Sistemin yeniden düzenlenerek bir an önce devreye alınması, kazaların önüne geçilmesi gerekiyor. Sadece Ordu’da sistemin devre dışı kalmasıyla 20 kişi hayatını kaybetti.

Sadece 2016 yılında Türkiye’de 1 milyondan fazla trafik kazası gerçekleşti. Bu kazaların yaklaşık 900 bin adedi maddi hasarlı 200 bine yakın kısmı ise ölümlü ve yaralanmalı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2016 yılında gerçekleşen trafik kazalarında ölen kişilerin yüzde 43,5’i sürücü, yüzde 33,1’i yolcu, yüzde 23,4’ü ise yaya olarak dikkat çekti. İki gündür yaptığımız haberlerle asıl dikkat çekmek istediğimiz konuda bu idi. Son 5 aydır standart dışı kalan elektronik denetim sistemlerinin (EDS) kapalı olması, istenmeyen bu kazaları da beraberinde getirdi. Geçen yıl Emniyet Genel Müdürlüğü, Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 400 binden fazla trafik kazası gerçekleşti. Bu kazalarda 6 binden fazla kişi yaşamını yitirdi ve 180 bin kişi yaralandı. 2017 yılının son 5 ayında ise 155 bin trafik kazasında binden fazla kişi hayatını kaybederken, 104 bin kişi de yaralandı. Sürekli trafik kazalarında insanlar can ve mal kaybına uğrarken, özellikle EDS sistemlerinin aktif olmasıyla bunun önüne biraz da olsa geçilebilir. Kazaların neredeyse yüzde 90’ı sürücü hatasından kaynaklanırken, aşırı hız tüm kazalara davetiye çıkarıyor.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına uymayan EDS’lerin son 5 aydır kapalı tutulması ve hatalı trafik magandalarına ceza gitmemesi insan hayatını etkiliyor. Bir an önce standarta uygun kameralarla birlikte bu sistemin tekrar kurulması gerekiyor. Trafik canavarlarının önünü kesmek için yapılan bu sistemin bir an önce yenilenip tekarar aktif olması gerekiyor. Sadece Ordu’da 8 ay açık kalan radar sistemlerinde bir tane ölümlü trafik kazasına rastlanmadı. Şu an sistem son 1 yıldır kapalı ve bu süre zarfında 20 kişi hayatını kaybetti. İstanbul’da ise 1411 adet ölümlü kaza oldu. Çorum’un Osmancık ilçesinde trafik elektronik denetleme sistemi (TEDES), 7 ay açık kalmış. Edindiğimiz bilgilere göre, kurulmadan önceki birkaç ayda biri ölümlü olmak üzere toplamda 29 yaralanmalı kaza gerçekleşmiş. Bu kazalar sonucunda ise 77 kişi yaralı olarak kayıtlara geçmiş. TEDES’in 7 ay açık kaldığı dönemde ise ölümlü kaza hiç olmamış ve Osmancık’ta trafik kazaları neredeyse yüzde 40 düşüş yaşamış. 

KAMERALAR KAPANDI 20 KİŞİ ÖLDÜ

Ordu’da da durum neredeyse aynı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz konu hakkında yerel yönetimlerin bu işi kurmada artık uzman olduklarını söyledi. Yılmaz, “Bu sistemlerin bütün sınırları kamu merkezleri tarafından belirleniyor. Tuzak olan bölge varsa kurum gelsin bunları düzeltsin. Daha önce yansıyan haberlerde Ordu’da peş peşe yazılan cezaların olduğu söylendi. Bölgemizde böyle kurulu bir hız denetleme sistemi yok. Eğer sürücü aynı yerden bir günde 3 kere geçtiyse ve her defasında da hız sınırını aştıysa, cezai yaptırım zaten kaçınılmaz. Biz böyle bir durumun Osmancık’ta olduğunu duyduk ama görmedik. Zaten kanunda da aynı bölgede arka arkaya ceza kesmek diye bir şey söz konusu değil” dedi. Kameralar açıkken Ordu’da 8 ayda hiç ölümlü kazanın olmadığına değinen Yılmaz, kameraların 1 yıldır kapalı olduğunu ve 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

‘SINIRLARI BİZ BELİRLEMİYORUZ’

Avrupa’da özellikle Almanya’da bu sistemin 1967 yılından beri olduğunu söyleyen Enver Yılmaz, şehir içinde hız sınırının 70 kilometre, tünellerde 80 kilometre ve şehirler arasında ise 110 kilometre olduğunu söyledi. “Bu hız sınırını biz belirlemiyoruz” diyen Yılmaz, “Eğer bahsedildiği gibi 40-50 hız sınırlarının olduğu yerler varsa ki bizde yok, kamu yöneticileri bunu gelip düzeltmeli” diye konuştu. Ordu’da hız denetleme sisteminin açık olduğu zamanlarda ise yapılan anketlerde kadınların bu sistemden yüzde 100 memnun olduğunu ifade eden Yılmaz, erkeklerde memnuniyet oranının yüzde 70 olduğunu da ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN