Ege'de deprem İstanbul ve İzmir sallandı | Son depremler

Ege'de deprem İstanbul ve İzmir sallandı | Son depremler

İstanbul ve İzmir'de hissedilen ve merkez üssünün Ege denizi olduğu tahmin edilen, bir deprem meydana geldi. Deprem Tekirdağ, İzmir, Yalova, Çanakkale, İstanbul, Bursa ve çevre illerde hissedildi. Karaburun'da da 4.9 ve 4 şiddetinde artçı depremlerin olduğu öğrenildi. İlk depremin ardından AFAD verilerine göre 20'den fazla artçı deprem meydana geldiği belirtilirken, can ve mal kaybını yaşanmadığı açıklandı. Çalışmalar devam ediyor.

Kandilli'den yapılan açıklamaya göre,  Ege açıklarında meydana gelen deprem, İstanbul, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Bursa ve diğer çevre illerde hissedildi. Çeşme ile Midilli arasında 6.9 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin merkez üssünün Karaburun olduğu belirlendi. 

17-06/12/dep.jpg

AFAD: KARUBURUN AÇIKLARI

Sarsıntı İzmir, İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kütahya, Manisa, Aydın, Bursa’da da hissedildi, büyük panik yaşandı. AFAD ise depremin büyüklüğünü 6.2 olarak duyurdu. (AFAD) Deprem Dairesinin tespitine göre saat 15.28'de, merkez üssü İzmir'in Karaburun ilçesinin 22,98 kilometre açığı olan 6,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 6,96 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

CAN VE MAL KAYBI YOK

İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale illeri ile yapılan görüşmelerde, depremin hissedildiği ancak can ve mal kaybına yönelik henüz bir ihbar ulaşmadığı bilgisi alınmıştır. Depremin en çok hissedildiği yer olan İzmir Dikili, Karaburun, Foça, Aliağa ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden ekipler keşif çalışmalarına başlamıştır. 

ARTÇI DEPREMLER SÜRÜYOR

Ege'de saat 15.35'te 4.9 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi. AFAD verilerine göre 15.47'de bu kez 4.5 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. İlk depremin ardından 20'den fazla artçı sarsıntı kaydedildi. 

DEPREM ANI KAMERADA

17-06/12/593e8b20c03c0e3dc4dda35b.jpg

İZMİR VALİSİNDEN İLK AÇIKLAMA

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu ana kadar kendilerine intikal eden olumsuz bir durumun, can ve mal kaybının olmadığını belirtti.  İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Saroğlu da depremle ilgili merkeze ulaşan can kaybı, yaralanma ya da maddi hasar bilgisinin bulunmadığını, tüm ekiplerin Karaburun, Mordoğan ve kıyı yerleşimlerde incelemelerini sürdürdüğünü kaydetti.

Yeryüzünde ve Türkiye'de saniyede birçok deprem meydana gelmektedir. Bu depremler teknoloji sayesinde her an kaydedilebilmektedir. Kandilli Rasathanesi son depremleri internet sitesinde anlık olarak vermektedir. Son depremleri görmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

SON DEPREMLER

KARABURUN KAYMAKAMI KONUŞTU

Karaburun Kaymakamı Muhammet Özyüksel "Şu an için can ve mal kaybı olmadığını söyleyebilirim. Çok şükür. Çok güçlü bir depremdi. Emin olun bulunduğumuz binanın yıkılacağını sandık. 10 saniye kadar sürdü. Çok şükür herhangi bir sıkıntı olmadı. İlçemizdeki konutlarda şu an itibarıyla herhangi bir problem yok. Ancak arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar bize ulaşan bir can kaybı yok. Deprem çok güçlü olduğu için tedirginlik hakim. Halkımız da bu ani durumla baş etmeye çalışıyor, sokağa döküldüler. Onlar da tedbirli şekilde hareket ediyorlar. Kendilerine de teşekkür ediyorum sükunetli tavırlarından dolayı" dedi. 

17-06/12/dep1.jpg

MİDİLLİ'DE BAZI BİNALARDA HASAR VAR

Reuters, Midilli'deki Plomari kasabasında bazı yapılarda hasar bulunduğunu duyurdu. Haberde, ciddi bir yıkım ya da yaralıların bulunduğu konusunda bir bilginin bulunmadığı belirtildi. 

17-06/12/dep2.jpg

DİKİLİ VE KARABURUN'DA KEŞİF ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Depremin en çok hissedildiği İzmir'in Dikili ve Karaburun ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden ekiplerce keşif çalışmalarına başlandı. AFAD'ın İzmir, Bursa, Sakarya, Afyonkarahisar, Ankara, Manisa, Uşak ve Aydın il müdürlüğüne bağlı ekipleri, bölgeye sevk edildi. İzmir, Aydın, Manisa ve Bursa il sağlık müdürlüğüne bağlı sağlık ekipleri de olası bir duruma karşı hazır bekletiliyor.

Ayrıca, Manisa lojistik deposundan 16,5 metrekarelik 240 aile çadırı tedbir amaçlı bölgeye sevk edildi.

UZMANLARDAN İLK DEĞERLENDİRME

Afet yönetimi uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, son depremi ve ardından yaşananları değerlendirerek şöyle konuştu:

“Türkiye bir deprem bölgesi. Depremler her an olabiliyor. En büyük deprem yarın olacak gibi düşünmek lazım. Önlemleri ötelemenin anlamı yok. Bir an önce ulusal seferberlik gerekiyor. Başta İstanbul olmak üzere Marmara bölgesini afetlere karşı güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin önceliğinin bu olması gerekiyor. 1999’a göre önlemler biraz daha iyi, ama yeterli değil. Afet yönetimi halka kadar inmeli.

17-06/12/d1-1497274421.jpg

BUNLAR YAŞANDIYSA HAZIR DEĞİLİZ DEMEKTİR

İzmir’de insanların damdan atlamaması, evin içinde eşyaların devrilmemesi gerekiyor. Bunlar yaşandıysa hazır değiliz demektir. Afetle mücadele ekipleri kurmak yetmez, vatandaşın kendisini koruması gerekiyor.

Her şey bireyin bilgisiyle başlar. Biz birey olarak ne kadar hazırsak İstanbul ve İzmir o kadar hazırdır. Çünkü afetin ilk dakikalarında herkes kendi başına kalır, ölümlerin büyük kısmı da o zaman oluyor”

17-06/12/d2-1497274433.jpg

PROF. DR. GÜLEN: ARTÇILAR AYLARCA SÜREBİLİR

Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Levent Gülen, yaşanan depremle ilgili 'Artçı depremler aylarca sürebilir. Hasarlı binalara dikkat edin' uyarısında bulundu.

17-06/12/d3-1497274452.jpg

Prof. Dr. Gülen, şöyle konuştu:

Bildiğimiz bir bölge burası. Belli aralıklarla deprem oluyor. Şansımız depremin denizin içinde olması. Böylece kara bölgelerine etkisi daha az oluyor.

Duyduğumuz kadarıyla can kaybı yok. Depremin büyüklüğü 6,3 olduğu için artçı sarsıntılar bir kaç ay sürebilir. Özellikle hasarlı binalarda bulunan vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor. Kırsal kesimde mühendislik hizmeti almamış binalarda hasar beklenebilir"

17-06/12/dep4.jpg

PROF. DR BARIŞ: KİMSE BÜYÜK DEPREM BEKLENTİSİNE GİRMESİN

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış da Ege'deki depremle ilgili değerlendirmede bulundu. Yaşanan depremin bölgedeki fayları etkileyebileceğini söyleyen Prof. Dr. Barış 'Ancak kimse büyük bir deprem beklentisi içine girmesin' diye konuştu.

Prof. Dr. Şerif Barış, Ege'deki depremi şu sözlerle değerlendirdi:

"İkişer üçer yıl arayla 6 büyüklüğündeki depremlerin olması normal. Bulunduğumuz coğrafya bu sık depremleri yaşamaya alışmamız gerekiyor.

17-06/12/d4.jpg

TSUNAMİ KORKUSUNUN OLMAMASI GEREKİR

Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul'dan gerekse Atina'dan hissedildi. Bu depremin artçıları bir yıl sürer. 5 - 5,3'e kadar artçı deprem olabilir. Tsunami korkusunun olmaması gerekir.

KİMSE BÜYÜK DEPREM BEKLEMESİN

Ege Bölgesi’nde kırıklı çıkıklı faylı bölgeler var. Civardaki fayları etkileyebilir, onlar da büyük değil. Başka bir büyük deprem beklentisi içerisine girilmemesi lazım.

Hasarlı binalara eşya alınmak için girilmemesi, birkaç saat dışarda beklenmesi, uzmanların görüşlerinin alınması gerekiyor.

17-06/12/dep4.jpg 

İZMİR'İN 84 KİLOMETRE KUZEYBATISI

Reuters'ın haberine göre, Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) depremin şiddetinin 6.3 olduğunu açıklarken, merkezinin İzmir'in 84 kilometre kuzeybatısında olduğunu duyurdu.

Prof. Dr. Şerif Barış: (Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı): İkişer üçer yıl arayla 6 büyüklüğündeki depremlerin olması normal. Bulunduğumuz coğrafya bu sık depremleri yaşamaya alışmamız gerekiyor. Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul'dan gerekse Atina'dan erişildi. Bu depremin artçıları bir yıl sürer. 5 - 5,3'e kadar artçı deprem olabilir. Tsunami korkusunun olmaması gerekir. Ege Bölgesi’nde kırıklı çıkıklı faylı bölgeler var. Civardaki fayları etkileyebilir, onlar da büyük değil. Başka bir büyük deprem beklentisi içerisine girilmemesi lazım.Hasarlı binalara eşya alınmak için girilmemesi, birkaç saat dışarda beklenmesi, uzmanların görüşlerinin alınması gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN