2016 ÖTV indirimi hesaplama - ÖTV yeni düzenleme nasıl? Ticari Taksi ÖTV indirimi / ÖTV hesaplama

2016 ÖTV indirimi hesaplama - ÖTV yeni düzenleme nasıl? Ticari Taksi ÖTV indirimi / ÖTV hesaplama

2016 ÖTV indirimi hesaplama gibi işlemlerinizi kolaylıkla haberimizden yapabilir merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Yeni ÖTV düzenlemeleri neleri kapsıyor merak konusu oldu. Başbakan Binali Yıldırım'ın Ekonomi Paketini açıklaması ile birlikte gözler yeni ÖTV düzenlemesine çevrildi. Peki ticari taksi ÖTV indirimi nedir? Yeni ÖTV indirimi ile ticari taksi alınır mı? Kimler ÖTV indirimli taksi alabilir? 2016 ÖTV hesaplama ve konu hakkında merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde sizler için derledik. Sizde yazımızın devamından tüm sorularınızın yanıtını bulabilir ÖTV yeni düzenlemeleri hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. İşte 2016 ÖTV hakkında detaylı bilgi...

2016 ÖTV hesaplama işlemlerinizi haberimizde bulabilirsiniz. ÖTV indirim hesaplama, Yeni ÖTV düzenlemesi kapsamları ve Taksi ÖTV indirim hesaplama gibi merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Hükümetin açıkladığı paket, yeni ve lüks taksilerle seyahatin yolunu açtı. ÖTV muafiyeti ile taksiciler, Mercedes sahibi olmak için 43 bin lira avantaj elde etti. Lüks taksilerle seyahat için gözler şimdi kampanyalarda. İşte 2016 ÖTV hakkında merak ettikleriniz.

ÖTV NEDİR?

Ötv, açılımıyla özel tüketim vergisi, ilk olarak Avrupa Birliği kalite standartları baz alındığı için 2002 yılında yasalaşarak yürürlüğe girmiş bir vergi türüdür. Bu vergi türünün diğerlerinden farkı gayrimenkul ürünlerin üzerinden belirli oranlarda alınıyor olmasıdır. Bu vergi oranı da yıldan yıla farklılık göstererek karşımıza çıkmaktadır.

YILBAŞINA KADAR ÖTV YOK

NACİ AĞBAL: Ticari taksiler dahil getirilen imkana yılbaşına kadar satınalmaları halinde bu imkandan yararlanmalarını planlıyoruz. Kendi araçlarını elden çıkarıp, yeni araç alacaklar, bu şekilde ÖTV ödemeyecekler. Burada bütçeye gelecek yük ne kadar aracın satın alınacağına bağlı olduğu için şu anda bir rakam yok. Bu bir noktada ekonomik olarak bize olumlu dönüş getirecek.

20 milyon araçtan 5 milyonu yararlanacak diyelim. Bunu zarar olarak görmemiz doğru değil. Bunların çoğu Türkiye’de üretiliyor. Daha fazla üretim yapılacak. Piyasada onlara mal temin edenlerin işi açılacak. Olmadı ilave adam alıp çalıştıracaklar. Bunları hesap ettiğimiz zaman bu sefer sağladığımız faydanın kat kat üstünde bir gelirimiz olacak.

HYUNDAİ VE FİAT MARKA ARACA 15-20 BİN TL AVANTAJ

Hükümetini açıkladığı ÖTV muafiyeti ile birlikte FİAT ve Hyundai marka araç alan taksiciler ÖTV indirimiyle 15-20 bin TL avantaj sağladı. Almanya yollarında taksi olarak kullanılan Mercedes C180 gibi araç almaya gelince KDV ile 95 bin TL olan araç, ÖTV’li satış fiyatı 138 bin TL’ye göre 43 bin TL ucuza mal olacak.

Şoför esnafına ÖTV mufiyetinden Bağ-Kur’luya 5 puanlık indirime, ihracatçıya yeşil pasaporttan prim ertelemeye kadar geniş bir yelpazeden oluşan paketi değerlendiren iş dünyası temsilcileri ekonominin daha da canlanacağını söylediler. İş dünyası temsilcileri “Bu paket iş dünyası ve vatandaşlar açısından bir bayram hediyesi oldu” görüşünde.

DOLMUŞ VE TAKSİCİLERE MÜJDE

Başbakan Binali Yıldırım’ın arife günü açıkladığı Ekonomik Müjdeler Paketi, tüm kesimlere ikinci bayram yaşatırken en çok sevinenler taksi ve dolmuş gibi ticari araç sahipleri oldu. star'dan Erdinç Akkoyunlu'nun haberine göre, ÖTV muafiyeti ile birlikte taksiciler, normal bir araçta 20 bin lira, Mercedes gibi lüks araçlarda ise 43 bin lira avantaj elde etti. Şayet bu araç sahipleri ÖTV’siz araç almayı tercih ederlerse yollarda artık Almanya’daki gibi Mercedes marka ticari taksileri görmek mümkün olacak. Şu anda ticari araçlar için yüzde 45 ÖTV ödediklerini söyleyen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Başkanı Fevzi Apaydın “BMV ve Mercedes kampanya yaparsa, taksici lükse dönebilir” dedi.

2016 ÖTV HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Hesaplama robotunun kullanımı gayet basittir. Üst Tarafta bulunan “Araç Fiyatı” bölümüne alacağınız aracın fiyatını yazdığınızda başka bir tuşa basmadan sistem otomatik olarak alt kısımda alacağınız aracın ÖTV indirimli tutarını gösterecektir. ÖTV Hesaplama programı alacağınız aracın ÖTV indirimli fiyatını sıfır yanılma payıyla size gösterecektir.

ÖTV hesaplamak için: TIKLAYIN...

ENGELLİLER İÇİN ÖTV

Engelli vatandaşlar günümüzde diğer insanların yapabildiği pek çok şeyi onlar kadar iyi bir şekilde yapabilmektedir. İş hayatında, sportif faaliyetlerde, kültürel faaliyetlerde gösterdikleri performans ve başarı, fiziksel farklılıkların aslında bir engel olmadığını, onunla birlikte yaşamayı bilirsek pek bir öneminin olmayacağını bizlere göstermektedir.

Ancak bu engelleri ortadan kaldırabilmek için bazı alt yapı yatırımları ve zihinsel değişim de şart görünmektedir. Özellikle bedensel engelli vatandaşlar için sokağa çıkmak, toplu taşıma araçlarına binmek oldukça zor olduğu için, engellilere özel üretilebilen motorlu araçlar satın almak istemeleri en doğal haklarıdır hatta çoğu zaman zorunluluklarıdır. Bu nedenle devlet kurumları bu durum için özel uygulamalara gitmekte ve çeşitli avantajlar sunmaktadırlar.

Devletler vatandaşlarından vergi toplayarak gerekli olan altyapı ve üstyapı yatırımlarını ve gerekli ödemelerini yapmaktadırlar. Bu nedenle vergiler devletin ana gelir kaynağını oluşturur. Ancak bazı durumlarda, teşvik amaçlı bazı vergilerden vazgeçilebilir. Bu sayede teşvik edilmek istenen mal veya hizmetlere fiyat avantajı sağlanarak ticareti teşvik edilmiş olur. Aynı şekilde, bazen belirli insan toplulukları da teşvik edilerek onlara ekstra avantaj sağlanmaya çalışılır. Örneğin günümüzde gençler, kadınlar ve engelliler bazı noktalarda desteklenmek amacıyla ekstra avantajlara sahiptir.

2016 ARAÇ ÖTV ORANLARI

2016 Yılı güncel ÖTV (özel tüketim vergisi) oranları şu şekildedir.

Otomobil

Silindir hacmi 1600 cm³ altı: %45>

Silindir hacmi 1601 – 2000 cm³ arası: %90>

Silindir hacmi 2001 cm³ üstü: %145

Elektrikli Otomobiller (Hybrid hariç)

Motor gücü 85 kW ve aşağısı: %3>

Motor gücü 86 kW – 120 kW arası: %7

Motor gücü 121 kW ve üstü: %15

Kamyonet

İstiap haddi 850 kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi 2000 cm³ altı: %15>

İstiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 cm³ altı : %15>

Sürücü dahil 9 kişilik koltuğu olup motor silindir hacmi 3200 cm³ aşağısı: %15>

Sadece elektrik motorlu olanlar: %10

Yolcu taşımacılığı (Sürücü dahil 10 ve üzeri yolcu alabilen)

Otobüs: %1>

Midibüs: %4>

Minibüs: %9

Motorsiklet

Motor silindir hacmi 250 cm³’ü geçmeyenler: %8>

Motor silindir hacmi 250 cm³’ü geçenler: %37>

Elektrikli motorsiklet

Motor gücü 20 kW’ı geçmeyenler: %3>

Motor gücü 20 kW’ı geçenler: %37

ÖTV HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VE YANITLARI

Aldığım Ötv İndirimli Otomobil 5 Yıl İçinde Pert’e Çıkarsa Ne Olacak?

Aldığınız ötv indirimli aracınızın 5 yıllık süre içerisinde pert’e çıkması durumunda ötv’nizi geri ödemeden yeni bir ötv indirimli aracınızı alabilirsiniz.

Ötv İndirimli Olarak Aldığım Araç MTV’den 5 Yıl Mı Yoksa Ömür Boyu Mu Muaf?

Ötv indirimli aracınızın MTV muafiyati sizlerin aracı satmadığınız sürece devem etmektedir.

Ötv Muaf Olarak Aldığım Araç Aynı Zamanda KDV’den De Muaf Mı?

Bazı forum sitelerinde mahkemeye başvurup ödediğimiz KDV’yi de geri aldık diyenler varsa da şuan için kanunda özürlü araçlarında KDV indirimi söz konusu değildir.

Ötv İndirimli Araç Kimin Üzerine Olmaktadır?

Ötv indirimli olarak alınan araç vasi tayini olsa bile engelli kişinin üzerine olmaktadır. Satış yapılmaması amacıyla noterden aracın üzerine icra konulmaktadır. Satış yapmak istediğinizde ödenmeyen ötv’yi ödeyip hacizi kaldırarak satış yapabilirsiniz.

Ötv İndirimli Ticari Araç Alabilir Miyim?

Evet ötv indirimli ticari araç alabilirsiniz. Ancak ticari araçlarda mevcut durumda ötv oranı %15 olduğu için sadece %15 lik ötv’yi ödemezsiniz.

Ötv İndirimli Olarak Alacağım Ticari Aracın Ötv Hesaplamasını Nasıl Yapabilirim?

Mevcut ötv hesaplama sistemimizden ötv oranı bölümüne 15 girmeniz durumunda ötv indirimli olarak alınacak olan ticari aracın ötv hesaplamasını yapabilirsiniz.

Ötv İndirimli Olarak Alınacak Ticari Aracı Bir Başkası Kullanabilir Mi?

Ötv indirimli olarak aldığınız ticari aracı 3. Dereceye kadar olan akrabalar haricinde belirttiğiniz 1 kişi kullanabilmektedir.

Ötv İndirimli Olarak Kaç CC'ye Kadar Otomobil Alabilirim?

Ötv indirimli olarak 1600cc ye kadar olan araçları satın alabilirsiniz.

Ötv İndirimli Olarak Motorsiklet Alabilirim?

Ötv indirimli olarak motorsiklet satın alabilirsiniz.

Ötv İndirimli Otomobl Alırsam Evde Bakım Aylığım Kesilir Mi?

Ötv indirimli olarak otomobil alırsanız evde bakım aylığınız kesilmemektedir.

Ötv İndirimli Otomobl Alırsam 2022 Maaşım Kesilir Mi?

Ötv indirimli olarak otomobil alırsanız 2022 maaşınız kesilmektedir.

Ötv İndirimli Motorsiklet Alabilir Miyim?

Ötv indirimli olarak motorsiklet alabilirsiniz. Silindir hacmi 250cc altında olanlar için %22 üzerindekiler için %37 oranında indirim olmaktadır. Sitemizdeki ötv oranı bölümüne ilgili oranları girerek hesaplamasını yapabilirsiniz.

2016'DAN ÖNCE ÖTV NASILDI?

ÖTV birçok kişinin korktuğu vergi olarak hafızalarda yer almakta. Bakıldığı zaman özellikle arabalardaki Özel tüketim vergileri, oranı ile gerçekten de korkulmayacak gibi değil. Peki, bu oran ne kadar? İşte merak ettikleriniz...

Birtakım mallar üzerinden değişik miktarlarda alınan harcama vergisi de denilebilecek bir vergi çeşididir.

Özel tüketim vergisi nelere uygulanır?

Cep telefonundan tutun beyaz eşyaya kadar, arabalarda dâhil olmak üzere bu vergiyi birçok üründe ödüyoruz. Bir nevi de gider vergisi denilebilir.

Daha önce ticari aracı olmayan kişiler için şu anda indirim gözükmüyor. Fakat zaten elinde ticari bir aracı olan ve bu yönde kullanan kişiler için başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan bir müjde geldi. ATO kongre merkezinde açıklama yapan Başbakan “Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünüzü 2016 yılı sonuna kadar yenilerseniz, ÖTV’nizi biz ödeyeceğiz. Yani bir seferliğine değil, 2016 sonuna kadar yenilemeniz halinde ÖTV’niz bizden” dedi.

Herkesin sabırsızlıkla beklediği Ticari araçta ÖTV indirimi ne zaman gelecek. Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasının ne zaman yasalaşacağı belli olmasa da kısa zamanda yürürlüğe girmesini ticari araç sahipleri sabırsızlıkla bekliyor.

2016 ÖTV haberleri hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Sizde ÖTV indirim hesaplama hakkında yapmanız gereken adımları haberimizde bulabilirsiniz. Yeni ÖTV düzenlemesi ile birlikte araç sahiplerinin kafası karışmış durumda. Sizde yazımızdan yararlanarak ÖTV hesaplama, Ticari taksi ötv indirimi hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Ayrıca engelliler için ÖTV'de yapılan yeni düzenlemeleride haberimizden bulabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN