2017’de dünyanın tek riski Trump

2017’de dünyanın tek riski Trump

2023 hedefleri için 500 milyar doların tek başına bir hedef olmadığına değinen TİM Başkanı Büyükekşi, “Dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay alabilmeliyiz. 2017’de ise dünyanın tek riski Trump’ın koltuğa oturunca ne yapacağı gibi görülüyor” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016 yılının ihracatını ve 2017 hedeflerini değerlendirdi. 2016’nın zorlu bir yıl olarak değerlendiren Büyükekşi, son 15 yıldan beri dünyadaki en düşük büyümenin 2009 hariç 2016’da gerçekleştiğini kaydetti. Büyükekşi, 2016’nın son aylarına doğru her ne kadar toparlanma olsa da genel beklentinin 16 trilyon dolar olduğunu, 2015 yılındaki 16,5 trilyon dolar düşünülürse, 2016’da 500 milyar dolarlık bir gerileme görüldüğünü ifade etti. Büyükekşi, “500 milyar dolar tek başına bir hedef değil. Hedef dünya dış ticaretinden %1,5 pay alabilmek.

Dolar 3,94 oldu, çok güzel oldu’ diye bir şey demiyoruz. Çünkü bizim açımızdan Türkiye’nin makro dengeleri daha önemli” dedi. Dünya dış ticaretinin yüzde 4 azaldığını aktaran Büyükekşi, Türkiye’nin ihracatının ise binde 8’lerde olduğunu ama bunun binde 5’lere de düşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Büyükekşi, “İhracat, 142,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. TÜİK açıklayınca bu 143’ün üzerine çıkacak.

Bir sene önce de 143,6 milyar dolardı” diye konuştu. 2017 yılını atılım yılı olarak ilan ettiklerini anımsatan Büyükekşi, “Rusya ve Irak gibi çevre ülkelerle yaşadığımız sorunların çözülmesi ile birlikte bu ülkelere olan kayıplarımızı telafi edeceğiz. Bunların yanı sıra, hükümetimiz tarafından ihracatçılarımıza verilen desteklerin artması bizlerin en büyük motivasyon kaynağı olacak.” 2017’de olası riskler üzerine Büyükekşi, Donald Trump’ı işaret etti. Büyükekşi, “Trump’ın ne yapacağını kimse kestiremiyor. Şimdi koltuğa oturacak nasıl bir politika belirleyecek. Kendi ülkesindeki otomotiv sektörünün çok sıkıştırıyor. Dünya ekonomisi açısından Çin ile ilişkilerinin nasıl olacağı önemli. Trump’ın alacağı kararlarla ilgili dolar/euro arasındaki parite ne olacak? Bunlar belki etkili olabilir” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN