Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası'ndan 'İpek Yolu' toplantısı

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası'ndan 'İpek Yolu' toplantısı

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın “Yeni İpek Yolu” konulu toplantısında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, demiryolarının özelleştirilmesi konusunda hükümetin planlarını yakında açıklayacağını söyledi.

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK), 16 Ağustos 2018, Perşembe günü Swissotel Bosphorus İstanbul’da 154 üye firma temsilcisi, farklı kurum ve kuruluşlardan temsilciler ve diplomatik yetkililerin katılımıyla “Yeni İpek Yolu” başlığıyla ekonomi toplantısı düzenledi.

18-08/17/3.JPG

AHK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Markus C. Slevogt’un açtığı toplantı, yeni İstanbul Başkonsolosu Michael Reiffenstuel ve AHK yeni Genel Sekreteri Dr. Thilo Pahl’ın Alman ve Türk iş dünyasının önde gelen temsilcilerine tanıtılmasıyla başladı.

18-08/17/4.JPG

Dr. Markus C. Slevogt, açılış konuşmasında “Bir Kuşak, Bir Yol” diye adlandırılan Yeni İpek Yolu girişiminin 80 ülkede, 4,4 milyar insanın faydalanacağı, giderek artan korumacı ticaret politikalarına alternatif oluşturacak büyük bir pazar oluşturacağını vurguladı ve Türkiye, Çin ve Almanya arasındaki ticari ilişkilerin gelişimine dair geniş bilgi verdi.

18-08/17/2.JPG

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, konuşmasında Türkiye’nin sahip olduğu değerli coğrafi konumuna değindikten sonra lojistiğin ekonomik ve ticari gelişmenin en önemli parçası olduğundan, “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi kapsamında Türkiye’de yapılan mega projelerden, üretim ve ticaretin önünü açmak için hükümetin özel sektöre elinden gelen desteği vereceğinden bahsetti.

18-08/17/8.JPG

ICBC Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Xiangyang Gao, İpek Yolu’nun batı ve doğuyu bağlayan, medeniyetler arası barış, işbirliği yaratan bir köprü oluşturduğunu anlatan tarihi geçmişi ile ilgili bilgi verdikten sonra Eylül 2013’te başlayan “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi ile ilgili bilgi verdi. Dünyadaki en büyük altyapı projesi olacak bu proje çerçevesinde limanlar, yollar, demiryolları, havayolları, enerji santralleri, petrol ve gaz hatları ve serbest bölgelerin yapılmasının planlandığını söyledi. Türkiye’nin bu projede en büyük önem taşıyan ülkelerden biri haline geldiğini ve bu çerçevede Çin ve Türkiye arasında demiryollarının altyapısının geliştirilmesi, limanların kullanımı ve karayolları konusunda anlaşmalar imzalandığını belirtti.

18-08/17/9.JPG

Arkas Holding Başkan Yardımcısı Özgür Kalelioğlu, konuşmasında Türkiye’deki lojistik sektörünün son beş yılda %20 büyüdüğünü ve 100-140 milyar dolara ulaştığını söyledi ve özellikle deniz limanları ile detaylı bilgiler verdikten sonra Bakü- Tiflis- Kars demiryolu projesi, Marmaray sayesinde Çin’den Londra’ya uzanacak Yeni İpek Yolu projesinin merkezinde olacağını, planlanan yeni yurtiçi terminaller ve lojistik merkezleri ile bu rolünün artacağını vurguladı.

18-08/17/1.JPG

Toplantının son bölümünde katılımcılardan gelen sorular üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, sektörün yönlendirmesi ile hükümetin politikalarını sürekli geliştirdiğini, yeni yatırımların devam edeceğini söyledi. Demiryolarının özelleştirilmesi konusunda hükümetin planlarını yakında açıklayacağını belirtti. Çeşitli bakanlıklar arasında Türkiye’nin Lojistik Master Planı oluşturulması çerçevesinde işbirliği yapıldığını açıkladı.

18-08/17/5.JPG


Arkas Holding Başkan Yardımcısı Özgür Kalelioğlu ise gelen sorulara cevap olarak deniz limanları konusunda çok hızlı bir gelişme yaşandığını, raylı sistemle ilgili sorunların çözülmesi konusunda zamana ihtiyaç duyulduğunu, bu konuda hükümetin özel sektöre destek verdiğini belirtti.

18-08/17/8-1534533172.JPG

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN