Avrupa turist istemiyor

Avrupa turist istemiyor

Turizmin en çok canlandığı ve ülkelere milyarlarca liralık katkı sağladığı dönemde Avrupa’da turizm eylemleri baş göstermeye başladı. İspanya’nın bazı bölgelerinde genç ve solcu gruplar, binaların üzerine ‘Turistler evinize dönün’ yazılarıyla misafirlere korku salıyor.

Avrupa şu sıralar turizm eylemleriyle sarsılıyor. İspanya’da bir grup, yabancı turistlere pankartlarla ve binaların üstüne yazılan yazılarla ‘evinize dönün’ çağrısı yaptı. Protestoların arkasında olan solcu Katalanların sözcüsü, kitle turizminin işçi sınıfının durumunu kötüleştirdiğini söyledi. Bask bölgesinde yer alan San Sebastian şehrinde ise büyük bir festival olan Semana Grande sırasında 17 Ağustos tarihinde turizm karşıtı bir protesto düzenlenmesi planlandı.

Yetkililer ise eylemlerin izole edilmiş protestolar olduğunu ve turistlerin her zaman ülkeye gelebileceklerini ifade etti. İspanya 2016’da 75,6 milyon turisti ağırlayarak rekor bir sayıya ulaşılmıştı. Son zamanlarda ise Barcelona, Mayorka ve San Sebastian şehirlerinde ise turistlere karşı bazı şiddet içeren eylemler gerçekleşti. Barcelona’da gerçekleşen bir olayda birkaç maskeli kişi futbol stadyumu yakınındaki turist otobüsüne saldırdı. ‘Turizm mahalleleri öldürüyor’ sloganı otobüsün üzerine yazıldı ve otobüsün tekerlekleri patlatıldı. Bazı yerlerde turistlerin kiraladığı bisikletlerin lastikleri patlatılıyor.

Turizm karşıtı kampanya sosyal medyada büyük bir tartışma başladı. Karşıt gruplar, “Biz kapitalizm karşıtıyız, sistemi yok etmek istiyoruz ve turizm endüstrisi bunun bir parçası” dedi. Öte yandan, turizmin özellikle yereller için kiraları yükseltmesinden şikâyet ediliyor. Haziran ayında belediyenin yaptığı bir anket Barcelonalılara göre en büyük problemin turizm olduğunu ortaya koyuyor. İspanya’nın şiddetli işsizlik sorununa rağmen turizm yüzde 19 ile birinci, işsizlik yüzde 12,4 ile ikinci, ulaşım yüzde 7 ile üçüncü kaygı sebebi. İspanya’nın El Periodico gazetesine göre 2014-2016 yılları arasında Barcelona’daki kiralar yüzde 10’dan fazla yükseldi.

ARTAN TRAFİK VE KONTROLLER UÇAK KAÇIRITIYOR

Avrupa havaalanlarındaki artırılan kontroller yolcuları çileden çıkardı. Schengen Bölgesi’ne giriş ve çıkışlarda uzun kuyruklar oluştu. Bazı havayolu şirketleri yüzlerce uçuşu iptal etmek zorunda kalırken, bazı seferlerde gecikmeler iki saati aştı. İspanyol Hava Ulaşımı Şirketleri Derneği ACETA, 24 Haziran’dan beri toplam bin yolcunun uçağını kaçırdığını açıkladı. Barselona’dan İngiltere’ye gidecek yolcuların uçaklarına yetişebilmeleri için havaalanına en az 3 saat önceden gelmesi gerekti. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud: “Kontrol sistemi 2015’te önerildi, 2016’da kabul edildi. Şu anda sadece 2017’nin ortasındayız. Havaalanı yetkilileri ve ulusal sınır mercileri gerekli düzenlemeleri almak ve personeli hazırlamak için fazlasıyla yeterli zamana sahip oldular.”

FRANSA’DA YOLLAR TIKLIM TIKLIM

Avrupa’da tatil sezonu ile birlikte trafikte yoğunluk yaşanmaya başlandı. Macaristan Sırbistan sınırından geçip güneyde deniz sahillerine ulaşmak isteyen tatilciler sınırda uzun kuyruklar oluşturdu. Yoğunlukla yollarda trafik adeta durdu. Öte yandan Hırvatistan’da Zagreb çevre yolunda, otobanlarda, Zadar ve Split limanlarında sınır geçişlerinde ve otoyol gişelerinde uzun kuyruklar oluştu. Fransa’da ise hafta sonu yollarda büyük yoğunluk yaşandı. Fransa Ulusal Trafik Bilgi Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre yeni tatile giden ve tatilden dönenlerin karşılaştığı için otoyollarda büyük yoğunluk yaşandı. Ülke genelinde oluşan trafiğin uzunluğunun 520 kilometreyi bulduğu kaydedildi.

BOOKING TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMEK İSTİYOR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, booking.com’un Türkiye’de yasal olarak faaliyette bulunmasına ilişkin çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundu. Söz konusu şirket yetkilileriyle daha önce bir kez görüştüğünü ve Türkiye adına bir öneride bulunduklarını anlatan Zeybekci, bu öneriyi değerlendiren booking.com’dan geçen hafta Türkiye ile görüşmek istediklerini içeren bir mesaj aldıklarını söyledi. Bakan Zeybekci, şunları kaydetti: “Booking.com’u Türk turizminin pazarlanmasında çok önemli bir enstrüman olarak görüyorum ama haksız rekabet yaratmadan faaliyet göstermeleri ve Türkiye’nin kurallarına tabi olmaları gerekiyor. Bununla ilgili bir formül önerimiz oldu kendilerine. En üst seviyede görüşme talepleri var yakında görüşeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanımız ile de görüşüyoruz. Önerimiz ekonomik ve ticari anlamda oldu. Kendileriyle çok kısa sürede görüşmek istiyorum.”      

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN