Cömert: "İsrail doğalgazda hızlı adım atmalı”

Cömert: "İsrail doğalgazda hızlı adım atmalı”

Damnus Enerji ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert, İsrail'in, sahip olduğu doğalgazı Türkiye ve Avrupa'ya satmak için gerekli projelere başlaması gerektiğini bildirdi.

Damnus Enerji ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert, Mısır açıklarındaki doğalgaz keşfi ve İran gazının piyasaya girecek olmasının, enerji sektörüne olası etkilerini değerlendirdi.

Mısır'daki atıl sıvılaştırma tesislerini kullanarak uluslararası pazarlara doğalgaz satmak isteyen İsrail'in hem bir boru hattı inşa etmesi hem de sıvılaştırma bedeli ödemesi gerektiğini ifade eden Cömert, bu gazın uluslararası pazarlara en uygun satışının Türkiye üzerinden olacağını, bu yüzden de İsrail'in bu güzergah üzerindeki projelere bir an önce başlamasının önemine işaret etti. Yüzer sıvılaştırma tesisleri (FLNG) alternatifinin de maliyeti yaklaşık yüzde 50 artırdığını anlatan Cömert, bu seçeneğin de yüksek maliyetler nedeniyle uygulanabilir olmadığını söyledi.

Yıllık 50 milyar metreküp doğalgaz tüketimi 

Türkiye'nin yıllık 50 milyar metreküplük doğalgaz tüketimi ile hem ciddi bir pazar olduğunu hem de kendi doğalgaz arzını çeşitlendirmek istediğini belirten Cömert, İsrail'den Türkiye'ye yapılacak bir boru hattının Türkiye doğalgaz pazarına direkt erişeceğine dikkati çekti. Cömert, İsrail'in Tamar ve Leviathan sahalarından 20 milyar metreküpten fazla miktardaki gazı Türkiye'ye ihraç edebileceğini kaydetti. Enerji sektörünün dinamik bir piyasa olduğuna işaret eden Cömert, şöyle konuştu:

"Yakın zamanda İsrail'in Globes gazetesine verdiğim bir mülakatta, Rusya'nın üçte ikisi kadar doğalgaza sahip olan İran'ın pazara girmesi gibi jeopolitik gelişmeler, rüzgar güneş gibi yenilenebilir enerji çeşitlerindeki teknolojik gelişmeler ve Doğu Akdeniz'de gerçekleştirilebilecek diğer keşiflerin, İsrail gazı ile ilgili projelerin yapılabilirliğini tehlikeye atacağını belirttim.

“İsrail geç kaldı”

Türkiye'ye direkt bir boru hattı projesine hemen şimdi başlanması gerektiğini söyledim. Bu açıklamamın yayınlanmasından 2 gün sonra İtalyan Eni şirketi Mısır açıklarında, Doğu Akdeniz'deki en büyük keşif olarak değerlendirilen 850 milyar metreküplük gaz bulduğunu açıkladı. Diğer taraftan, İran geliyor. 

İsrail sahip olduğu doğalgazı Türkiye ve Avrupa'ya satmak için gerekli projelere hızlıca başlamalı. İsrail geç kaldı, artık bir an önce nihai yatırım kararına geçilmesi için gerekli adımları atmalı.”

ANKARA/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN