Dünyadaki turizm artışı bize az geldi

Dünyadaki turizm artışı bize az geldi

Dünya turizmi 2017’nin ilk yarısında zirve yaptı. Avrupa ülkelerinde yaşanan terör olaylarını pek de dinlemeyen turizm, Türkiye’de de sınırlı oldu. Öte yandan Türkiye’ye gelen turist sayısı arttı fakat, gelirler bu yükselişe rağmen düştü.

Bu yıl tüm dünyada yaşanan terör olaylarına rağmen turizm son yedi yılın en büyük büyümesini gösterdi. Özellikle İspanya, İngiltere, Norveç, Fransa, Belçika, Almanya ve birçok Avrupa ülkesinde yaşanan terör olaylarına rağmen açıkçası turizm terör dinlememiş oldu. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) üç ayda bir yayımladığı, “Dünya Turizm Barometresi” raporuna göre, dünya turizmi 2017’nin ilk yarısında, turist sayıları bakımından, 2010 yılından bu yana kaydedilen en yüksek büyüme performansını gösterdi. Yılın ilk altı ayında dünya genelindeki turizm destinasyonları, yaklaşık 598 milyon turist ağırladı. Toplam turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 36 milyon arttı. Yüzde 6 artış, yarı yıl bazında 2010 yılından bu yana kaydedilen en güçlü büyüme performansı oldu. Bölgeler bazında en fazla büyüme, yüzde 9 ile Ortadoğu’daki turizm destinasyonlarında görüldü. Ortadoğu’yu yüzde 8 büyümeyle Avrupa ve Afrika, yüzde 6 ile Asya-Pasifik ve yüzde 3 ile Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Karayipler bölgesi izledi. Akdeniz kıyılarındaki destinasyonlar büyümeye öncülük etti. Turist sayıları, Akdeniz’e kıyısı olan Kuzey Afrika ülkelerinde yüzde 16, Güney Avrupa ülkelerinde yüzde 12 ve Ortadoğu ülkelerinde yüzde 9 arttı. Türkiye’nin 6 aylık turizm verilerine bakacak olursak, 2014 yılında 16 milyondan fazla gelen turist 13,7 milyar dolar gelir kazandırmış. Bu dönemde kişi başı harcanan tutar ise 860 dolar olmuş. 2015’in ilk 6 ayında ise gelen turist sayısı minik bir artışla 16,09 milyona ulaştı fakat gelir artışa rağmen 12,6 milyar dolara geriledi. Hatta bu dönemde kişi başına yapılan harcamalarda 783 dolar oldu. 2016’nın aynı döneminde yaşanan olumsuzluklarla turist sayısı 12,6 milyon seviyesine indi buna oranla gelir de 9 milyar dolar iken kişi başı harcama 718 dolarda kaldı. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde geçen yıla göre artış kaydedildi. 13,7 milyon turist ülkeyi ziyaret etti fakat gelir yine düşüş yaşadı. 8,7 milyar dolara inen turizm geliri, kişi başına yapılan harcamada da kendini 641 dolarla gösterdi.

TÜRKLER DAHA FAZLA HARCIYOR 

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar (TAVAK) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, “Avrupalı Türklerin Alman turistlere göre yüzde 25 daha fazla para harcadığı görüldü. Avrupa Birliği sınırları içerisinde 5,7 milyonun üzerinde Türk yaşamaktadır. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye gelen ve ortalama kalış süreleri 17 gün olan Almanların kişi başı toplam harcamaları ortalama 660 euro iken Avrupalı Türklerin kişi başı ortalama bin 150 euro harcadığı görülmektedir” dedi.

ESKİ İSTANBUL TRAFİĞE KAPANIYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul’da Süleymaniye’den Topkapı’ya kadar uzanan tarihi Fransız Hapishanesi ile köşkleri de içine alan bölgede yeni bir “kültür havzası” oluşturmayı planladıklarını açıkladı. Kurtulmuş, “Orada trafiği yer altına alıp ya da oraya sokmadan, orayı büyük bir tarihi alan haline dönüştürmemiz lazım. O köşklerin hepsini röleve çalışmalarıyla ihya etmek lazım. O ada tamamen kültür havzası haline dönüşebilir” dedi.

KRUVAZİYER GEMİLERİYLE GELEN TURİSTE 30 DOLAR

Bakanlar Kurulu, Türkiye’ye 31 Aralık’a kadar kruvaziyer gemilerle turist getirecek seyahat acentelerine turist başına 30 dolar destek verilmesini kararlaştırdı. Karara göre, destekler 750 ve üstü yolcu kapasiteli kruvaziyer gemiyle getirilen turistler için verilecek. Destekten yararlanabilmesi için acentelerin, kruvaziyer gemilerle turist getirdiğini gösterir belgeleri Kültür ve Turizm Bakanlığına ibraz etmeleri gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN