Ekonomik seferberlik çağrısı

Ekonomik seferberlik çağrısı

Cumhurbaşkanı, yeni sistemde hayata geçirilecek 400 başlığı içeren 100 günlük eylem planını açıkladı. ‘Ekonomik savaştayız’ deyip 81 milyona seslendi: Yastık altından dövizinizi, altınlarınızı çıkarın. TL’ye çevirip milli direnişinizi ortaya koyun.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı” toplantısında açıkladığı ilk 100 günlük hedeflere göre, İstanbul’daki yeni havalimanı 29 Ekim’de hizmete girecek.

YASTIK ALTINDAKİ DÖVİZLERİ ÇIKARIN: Ekonomik bir savaşın içinde olunduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşa çağrı yaparak “Yastık altından gelin dövizlerinizi çıkarın, dolarlarınızı, eurolarınızı, altınlarınızı çıkartın, gelin TL’ye dönüştürün, yerli milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun” diye konuştu. Erdoğan “Bir ekonomik savaşla karşı karşıyayız. Hiç endişe etmeyin, biz bu savaştan da galip çıkacağız” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle;

3 KATLI BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ: Kanal İstanbul Projesi’nin, ÇED ve etüt proje işleri tamamlanacak. Üç katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin yap-işlet-devret modeliyle inşası için ihaleye çıkılacak.

OTOYOLLARIN YAPIMI HIZLA DEVAM EDİYOR: Bölünmüş yol ağına 328 kilometre, otoyol ağına 120 kilometre daha ilave edilecek. Toplam 246 kilometre uzunluğa sahip Aydın-Denizli ve Mersin-Taşucu otoyollarının ihalesi gerçekleştirilecek. Karayollarındaki güvenliği ve konforu yükseltmek için 893 kilometre daha bitümlü sıcak karışım kaplama yapılacak.

TÜNELLERE 30 KM EK: Tünellere 30 kilometre daha ilave edilecek, Halkalı-Kapıkule Hızlı Demiryolu’nun ihalesi yapılacak, Konya Yüksek Hızlı Tren Garı hizmete sunulacak. Van Gölü için inşa edilen İdris-i Bitlisi Feribotu seferlere başlayacak. Mersin ve Konya’da 2 milyon 596 bin ton kapasiteye sahip 2 lojistik merkezi faaliyete geçecek. Konya, İzmir, İstanbul, Ankara ve Kayseri’de toplam 73 kilometre şehir içi raylı sistem hattı yapımıyla, 248 araç alımı için ihaleye çıkılacak. 13,4 kilometre uzunluğa ve 10 metre çapa sahip Silvan Tünelleri’nin ihalesi tamamlanacak.

18-08/04/screenshot_2.jpg

İKİNCİ SONDAJ GEMİSİ ALINACAK: Enerji alanında Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk ünitesi 2023’te hizmete alınacak, Sinop Nükleer Santrali için çalışmalar devam edecek. Şırnak ve Artvin’e doğalgaz vermeye başlanacak. Denizlerdeki hidrokarbon arama faaliyetleri için ikinci bir deniz sondaj gemisi alınacak. Soma ve Tunçbilek’teki üretim yapılmayan kamuya ait kömür sahaları özel sektörün işletmesine açılacak. Yaklaşık 4.8 milyar dolar yatırım tutarı olan toplam 3 bin megavat gücündeki güneş enerjisi santralleri için ilana çıkılacak. Eskişehir Alpu’da bin megavat kurulu güce sahip termik santral inşası için ihaleye çıkılacak. Adana-Yumurtalık’ta bir milyar dolarlık petrokimya tesisi yatırımı için arazi tahsisi yapılacak.

DIŞ BORÇLANMADA ÇİN DÖNEMİ: e-Devlet sistemi etkinleştirilecek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde icraat, plan ve proje takip sistemi kurulacak. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi başlatılacak. Bütçe disiplininden taviz verilmeyecek, kamunun borçlanma maliyetleri düşürülecek. Yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağı tek hesapta yönetilerek, yılda 3-4 milyar lira arasında ilave gelir elde edilecek. Kredi derecelendirme kuruluşlarının tamamen taraflı raporları sebebiyle karşılaştığımız zorlukları aşmak için dış borçlanmada Çin piyasasına yöneliyoruz. Bu doğrultuda ilk defa Çin Yuanı cinsinden tahvil ihracı yapıyoruz. Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak, KOBİ’lere verilen destek artırılacak, 1000 liranın altında emekli maaşı bırakmama sözü yerine getirilecek. 2019-2023 dönemine ilişkin stratejik plan, kasım sonuna kadar tamamlanacak.

MİLLET BAHÇELERİ’NİN İNŞAASI BAŞLADI

Daha önce Millet Bahçeler’inden bahseden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu konuda oldukça kararlı olduklarını belirterek “Beşi bu dönemde tamamlanacak millet bahçelerinden 6’sının inşasına, 22’sinin de projelerine başlanacak. İstanbul-Kayaşehir, Baruthane, Esenler ve Konya Meram Millet Bahçeleri açılacak. İstanbul Kayaşehir’in 2, 3 ve 4’üncü etapları, Pendik, Validebağ, Küçükçekmece, Ayazma ile Diyarbakır Dicle Vadisi’nde Millet Bahçesi inşasına başlanacak. İstanbul Atatürk Havalimanı, Zeytinburnu Beştelsiz, Ankara AKM sahası ve Gölbaşı, Konya, Yozgat-Sorgun ile stadyumdan dönüştürülecek Adana, Batman, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas, Trabzon Akçaabat ve Avni Aker Millet Bahçeleri’nin projeleri hazırlanacak” dedi.    

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ EMEKLİLERE 1000 LİRA

Yeni dönemde sosyal yardım veri tabanı oluşturarak farklı kurumlar tarafından verilen hizmetleri daha etkin hale getireceklerini ifade eden Tayyip Erdoğan “Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi, ülkemizin imkanlarını seferber ederek, insanca yaşayabilecekleri bir gelir düzeyine çıkarmanın gayreti içinde olduk. Emeklilerimize taahhüt ettiğimiz 1.000 liralık ikramiyenin ilkini Ramazan Bayramı’nda ödemiştik.  100 Günlük İcraat Programımız çerçevesinde, emeklilerimize ikinci ikramiyelerini, inşallah Kurban Bayramı öncesi takdim ediyoruz. Ne aldanan ne aldatan olacağız. Milletimize verdiğimiz 1000 liranın altında emekli maaşı bırakmama sözümüzü yerine getiriyoruz. Bu kapsamda olan 150 bin kişiyle ilgili hazırlıklarımızı tamamladık, yasal düzenlemeyi bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.    

İHRACATTA YENİ PAZARLAR

”Sanayi ve Dış Ticaret sektöründe ihracatı geliştirmek, yeni dönemde de önceliklerin başında yer alacak. Eximbank’ın müşteri sayısı ve bunun içindeki KOBİ payı artırılacak” diyen Erdoğan ”Yeni dönemde öncelik Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan pazarları olacak. Bunun için gereken ülke stratejileri ve eylem planları hazırlanacak. İhracatçıların işlemlerinin kendi tesislerinde yapılması uygulaması başlatılacak. Hava, deniz ve demiryoluyla transit taşımalarda beyanname zorunluluğu kaldırılacak, karayolunda ise ihracat refakat belgesine geçilecek. Ticaret hacmini artırmak için Türkiye Ticaret Merkezi açılabilecek 35 yeni ülke ve şehir belirlenecek. Yazılım, bilişim, sağlık, eğitim, film yapımı ağırlıklı yeni nesil ihtisas serbest bölgeleri kurulacak. Ürün İhtisas Borsasının gelecek yıl işler hale getirilmesine yönelik çalışmalar tamamlanacak” diye konuştu.

EMLAK BANKASI GERİ GELİYOR

Şehircilik ve konut projelerinde 100 günde 17 bin konut ve iş yeri hak sahiplerine teslim edilecek, 16 bin konut ve iş yerinin temeli atılacak. Dar gelirliler için 15 bin 523 konut satışa çıkarılacak, 15 bin 506 konut inşasının ihalesi tamamlanacak. Satışı mümkün gözüken 50 bin kamu konutuyla ilgili envanter çalışması tamamlanacak, ilk etapta 5 bininin satışı için işlemlere başlanacak. Emlak Bankası tekrar faaliyete geçirilecek, imar barışı kapsamında 13 milyon kayıtsız yapıyla ilgili işlemler tamamlanacak.      

TÜRKİYE UZAY AJANSI KURULUYOR

Yüksek teknolojili ürünlere destek sağlamak için fon şirketleriyle protokoller imzalanacağını dile getiren Erdoğan şöyle devam etti: ”Türkiye Uzay Ajansı kurulacak, yerli ve milli 5G ve ötesi için çalışmalara başlanacak. Yerli uydular için projeler geliştirecek, Uzay Teknolojileri Optik Sistemler Araştırma Merkezi açılacak. Milli güvenlik mesajlaşma sisteminin testlerini, TAI, TÜBİTAK, BİLGEM, MAM gibi kritik kurumlarda gerçekleştirilecek. 3.5 milyon metrekare alanda kurulan Bilişim Vadisi’nin ilk etabının ikinci kısmı tamamlanacak. Ar-Ge sayısı yüzde 10, tasarım merkezleriyse yüzde 8 artacak.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN