Ev işçileri SGK kapsamına alınacak

Ev işçileri SGK kapsamına alınacak

Ev ve bakım işçilerinin sosyal güvence altına alınması için çalışma başlatıldı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan "Ev işçilerinin sorununu çözmek aslında kamu için de devlet için de önemli bir avantaj elde ediyor. Biz ev işçilerinin SGK kapsamına alırsak SGK'nın prim miktarı artacak. İş kanunu kapsamına alırsak vergi ve sigorta primleri ödeyerek ülkenin kayıt dışı bir kesimini de kayıt altına alacağız." dedi.

Ev ve bakım işçilerine sosyal güvence geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Hak-İş temsilcilerinin de yer aldığı bir komite oluşturuldu ve mevzuat çalışmaları başladı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, konunun ayrıntılarını NTV'ye anlattı. Arslan hazırlanacak düzenlemenin kayıtdışılığın önüne geçmek için önemli bir adım olacağına işaret etti.

1 MİLYONA YAKIN KAYIT DIŞI İŞÇİ

Kayıt dışı çalışan yaklaşık 1 milyona yakın ev ve bakım işçilerinin sosyal güvenlik ve iş kanunu kapsamına alınması ve sendikalarla mücadele etmelerini hedeflediklerini dile getiren Arslan, ev işçilerinin sorununu çözmenin kamu için de devlet için de önemli bir avantaj olduğunu belirtti.

Ev işçilerinin SGK kapsamına alınması durumunda SGK'nın prim miktarının artacağını belirten Arslan, İş kanunu kapsamına alınırsa vergi ve sigorta primleri ödeneceğini ve ülkenin kayıt dışı bir kesiminin kayıt altına alınacağına dikkat çekti.

Arslan, özellikle iş sağlığı ve güvenliğinde ciddi sorunlar yaşandığını belirterek ev işçilerinin çalışma koşullarının evin yetkilisine bırakılmaması ve hukuki güvence altında alınması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN