Fed sonrası dolar düşüşte | Fed faiz kararı sonrası dolar kuru güne nasıl başladı?

Fed sonrası dolar düşüşte | Fed faiz kararı sonrası dolar kuru güne nasıl başladı?

Yaklaşık 10 yıldır faiz artırmayan Fed , dün akşam saat 21 itibariyle yaptığı açıklamada faizleri 0.25 puan artırarak 0.50'ye çıkardı. Bu duruma beklentiyi satın alan piyasalar çoktan hazırlanmıştı ve Fed faiz kararı sonrası piyasalar yeni döneme yumuşak bir geçiş yaptı. Peki Fed faiz artışı sonrası dolar kuru ertesi sabah nasıl başladı? Güncel döviz verilerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

[Karar]

Yaklaşık 10 yıldır faiz artırmayan Fed ,dün akşam saat 21 itibariyle yaptığı açıklamada faizleri 0.25 puan artırarak 0.50'ye çıkardı. Bu duruma beklentiyi satın alan piyasalar çoktan hazırlanmıştı ve Fed faiz kararı sonrası piyasalar yeni döneme yumuşak bir geçiş yaptı. Yaşanan bu faiz artışının kademeli olarak devam etmesi bekleniyor. Yıl boyunca bu artışları izleyeceğiz gibi duruyor.

Dün saat 21.00'de Fed faizi açıkladığı an dolar/TL kuru 2.9248 iken bir anda yükselmeye başladı ve 2.9457'lere kadar çıktı.

Dolar kuru güne nasıl başladı?

Tüm bu veriler ışığında dolar/TL kuru bu sabah İstanbul serbest piyasada 2.9390, euro 3.1950 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 2,9340 liradan alınan dolar 2,9390 liradan satılıyor. 3,1890 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 3,1950 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,9590 lira, euronun satış fiyatı ise 3,2330 lira olmuştu.

17.12.2015 saat 12 itibariyle güncel döviz verileri

Dolar alış fiyatı 2.9330, satış fiyatı ise 2.9380, euro ise satış fiyatı 3.1840 satış fiyatı 3.1890 olarak işlem görüyor.

Bu yükseltilen faiz hangi faiz?

Mevduat bankaları, ihtiyaç duydukları zaman gecelik olarak birbirlerinden borç alabilmektedirler. Bu borçlanmada uygulanan faize Federal Fund’s Rate (FFR) adı verilir. Bu faizin oranını ise Fed’in Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (FOMC) belirliyor. Bankalar, birbirlerine borç alıp verirken bu faizi uygulamak durumundalar. İşte Fed'in yükselttiği faiz bu FOMC faizidir.

Fed faiz artırım kararını Başkan Ahmet Davutoğlu ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek'te değerlendirdi.

İşte o açıklamalardan derlemeler;

Başbakan: Açıklanan kararda beklentinin dışında bir gelişme yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu Brüksel'e gitmeden önce dün akşam hava limanında düzenlediği basın toplantısında Fed'in faiz artırım kararıyla ilgi soruları yanıtladı ve "Beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da genel olarak normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Dolayısıyla açıklanan kararda beklentilerin dışında bir gelişme yok ve şimdiye kadarki tepkiler itibariyle de bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyen bir tepki de söz konusu değil" dedi.

Başbakan yardımcısı: Fed, şimdilik piyasaları rahatlattı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Fed kararının açıklanmasının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Fed beklentiler doğrultusunda faiz artırarak şimdilik piyasaları rahatlattı gibi" değerlendirmesinde bulundu.

15-12/17/mehmet-simsek.png 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN