Kamuda tasarrufun ayrıntıları belli oldu! Uymayanlara ceza uygulanacak

Kamuda tasarrufun ayrıntıları belli oldu! Uymayanlara ceza uygulanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, yarın açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Bakan Şahin tarafından yarın kamuoyuna sunulacak olan yeni tasarruf ve verimlilik paketinde, kamu yöneticilerinin uyması gereken kurallar sıralandı. Uymayanlara ceza uygulanacak.

Kamuda tasarrufun detayları yarın açıklanacak. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre pakette sadece tasarruf tedbirleri değil, kamu kurumlarının harcamalarının nasıl verimli hale geleceğine yönelik tedbirler de var. Uymayan kamu yöneticilerine disiplin soruşturması veya görevi ihmal suçuna benzer bir yaptırım uygulanacak. Kamudaki tüm harcamalar kalem kalem çıkarılacak, tasarruf edilecek alanlar belirlendi.

YÜZDE 10'DAN FAZLA KESİNTİ

Kırtasiye giderlerinden, yeni araç ve bina alımı veya kiralanmasına, demirbaş harcamalarından temsil- ağırlama giderlerine, enerji ve su giderlerinden hizmet içi eğitim harcamalarına kadar her alanda yüzde 10'dan fazla kesintiye gidilecek.

Yatırım ödeneklerinden ise yüzde 15 oranında kesinti yapılacak. Bu kesintilere yılın ikinci yarısından 100 milyar liradan fazla tasarruf edileceği hesaplanıyor.

Tarımsal desteklemeler, sulama ve enerji yatırımları ile deprem bölgesine yapılacak yatırımlar tasarruf tedbirlerinden etkilenmeyecek.

DİSİPLİN SORUŞTURMASI

Tasarruf tedbirlerine uyulup uyulmadığına ilişkin bir takip sistemi de kurulacak. Tasarruf kurallarına uymayan kamu yöneticilerine disiplin soruşturması veya görevi ihmal suçuna benzer bir yaptırım uygulanacak.

İKİ AYRI YOL İZLENECEK

Açıklanacak yeni tasarruf paketinin uygulanması konusunda iki ayrı yol izlenecek. Bazı tedbirler idari düzenlemelerle uygulamaya konulacak. Yasa değişikliği gerektirecek durumlarda düzenlemeler TBMM'ye devredilecek.

Tasarruf paketinin kamu harcamalarında önemli bir azalma sağlayacağı ve kamu maliyesine katkıda bulunacağı öngörülüyor. Uzmanlara göre, tasarruf tedbirlerinin ekonomiye de olumlu etkisi olması bekleniyor. Ancak bazı kesimler paketin aşırı sıkı olduğunu ve kamu hizmetlerini olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.

Uzmanlar, paket uygulamaya konulurken hizmetlerin aksamaması ve vatandaşların mağduriyet yaşamamasına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN