Körfezli yatırımcı Türkiye’ye iştahını kaybetmedi

Körfezli yatırımcı Türkiye’ye iştahını kaybetmedi

Türkiye’de devam eden siyasi belirsizlik ve genel ekonomide yaşanan sıkıntılar, Körfezli yatırımcının Türkiye’ye olan ilgisini değiştirmedi. Önümüzdeki dönemde bu yatırımcıların özel okullar, zincir mağaza ve restoran satışlarının ivme kazanması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde, büyük bir Arap fonu, Türkiye’de 100’ün üzerinde okulu bulunan Mektebim Koleji’nin satın alma işlemini bitirme aşamasına geldi. Dünya Gazetesi’nin haberine göre, şimdi de, Mado’nun Körfez’den yabancı bir yatırımcıyla yakın ilişkilerde bulunduğu iddia ediliyor. Bununla birlikte, Türkiye’de yaklaşık 85 şubesi olan bir pastane zincirinin satışıyla ilgili görüşmelerin de yapılmakta olduğu kulaktan kulağa dolaşıyor. 

Yabancıların Türkiye’deki birleşme ve satın alma performanslarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Pragma Yöneticisi Mustafa Akgün, bu yıl başından itibaren Türkiye’de değeri açıklanan yerli-yabancı toplam 124 satın alma ve birleşme olduğunu ve bu işlemlerin toplam hacminin 4.3 milyar dolar olduğunu belirtti. 

Yıl sonu tahmini 5 milyar dolar 

Öte yandan, söz konusu dönemde Türk yatırımcılar 71, yabancı yatırımcılar 53 işlem gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana, değeri açıklanmış yabancı işlemlerin toplam hacmi 1.8 milyar dolar oldu. 

Akgün’e göre, bu rakama değeri açıklanmamış işlemlerin de eklenmesiyle tahmini olarak yabancıların 2015 başından bu yana imza attıkları işlem hacmi 3.5 milyar doları buldu.Bundan sonrasıyla ilgili olarak da Akgün, 2015 yılı sonunda, yabancıların gerçekleştirdiği işlemlerin tahmini olarak büyüklüğünün 5 milyar doların üzerine çıkmasını beklediğini dile getirdi. 

Yılın ilk 8 ayında yabancı yatırımcılar 22 işlem ile en çok bilişim-internet sektöründe satın alma ve birleşme gerçekleştirdi. Akgün, bilişimi 19 işlem ile gayrimenkul-inşaatın, 17 işlem ile imalat, 11 işlem ile yiyecek-içecek ve 8 işlemle enerji sektörünün takip ettiğini dile getirdi. 

En çok yatırımcı gelen ülkeler ise sırasıyla ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Avusturya ve İngiltere olurken, Türkiye, 7 Haziran seçimlerinden önce satın alma ve birleşmelerde yoğun bir performans sergilemişti. Özellikle Yemeksepeti.com’un Delivery Hero’ya, Yıldız Holding şirketlerinden Ak Gıda’nın da Fransız Groupe Lactalis’e satışı bu dönemde öne çıkmıştı. 

Konjonktür ‘kararsızları’ etkiledi 

Akgün, Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi belirsizlik, ekonomik sıkıntı ve güvenlik tehditlerinin yatırım ortamına etkisini şu şekilde açıkladı: 

“Bu durum Türkiye’de bir satın alma kararı almış şirketler açısından çok ciddi bir fark yaratmıyor. Şirket satın alması kararı alıcının yönetim kurulunda onaylanması çok uzun ön hazırlıklar sonunda alındığı ve böyle bir satın alma çok uzun vadeli bir yatırım olarak görüldüğü için devam eden süreçler çok ciddi etkilenmiyor.

Etkilenen Türkiye’ye yatırım kararını net olarak almamış şirketlerde oluyor, bu tarz şirketler satın alma yerine daha az maliyetli yöntemlerle Türkiye’ye girme projelerini gerçekleştirebiliyor ya da erteleyebiliyor ya da başka ülkelere yatırımları önceliklendiriyorlar. Ama bizim görüşümüze göre büyüyen, karlı, iyi pazar konumuna, yönetime ve gelecek büyüme potansiyeline sahip şirketlere her dönemde hem stratejik hem de finansal yatırımcı ilgisi oluyor.” 

“Pragma olarak, gelecek dönemde Türkiye’ye yüksek yatırımcı ilgisinin devam edeceğini düşünüyoruz” diyen Akgün’e göre, yabancıların ilgisi genel olarak büyüyen nüfus ve artan kişi başı gelir ile büyüyen tüketiciye yönelik sektörlerde, büyüyen iç piyasa ve ihracat ile büyüyen endüstriyel sanayi sektörlerinde ve altyapı ile ilgili sektörlerde devam edecek. 

Eğitim sektörüne özel ilgi

Satın alma ve birleşmelerde aracı kuruluş olarak yer alan GBTurkey CEO’su Figen Tezcan, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye’deki mevcut ortama rağmen özellikle Körfez sermayesinin yatırım iştahını koruduğunu söyledi. Körfez ülkelerinin Türkiye’de yatırım kararını kısa vadeli değil, uzun planlı düşünerek aldığını belirten Figen Tezcan, “Gezi olayları döneminde de fonların Türkiye’ye gelmekten geri durmadığını gördük. Yine öyle oluyor. Yatırımcının iştahında bir azalma yok. Özellikle Körfez’deki sermayenin” dedi. 

2013 yılında kurulan GBTurkey, yabancıya satışı düşünen Kiğılı için, o dönem 2 büyük fonu Türkiye’ye getirmiş, ancak daha sonra Kiğılı’nın satıştan vazgeçmesi üzerine bu işlem gerçekleşmemişti. Şimdi ise Figen Tezcan, bir özel okulun satışı için dev bir Arap yatırım fonunu Türkiye’ye getirdiklerini ve anlaşmanın yüksek oranda sağlandığını dile getirdi. Tezcan, başka bir özel okulun satışı için de çalışmalara başladıklarını dile getirdi. 

Keçi sütüne geliyorlar 

Tezcan, neden özel okulların seçildiğini şu sözlerle açıkladı: 

“Öncelikle Türkiye’de Bahçeşehir Koleji ve Doğa Koleji’nin satışlarının ardından bu okulların hızlı büyüdüğü görüldü. Bunlar önemli başarı örnekleri oldu. Diğer taraftan devlet özel okullara ve özel okulu tercih eden ailelere teşvik veriyor. Bunun dışında özel okul sektörü Türkiye’de oldukça büyük bir büyüme potansiyeline sahip. Dolayısıyla bunu gören yabancı yatırımcılar da bu alana odaklanmaya başladı.” 

Tezcan’a göre, yabancılar markalı mağaza ve restoran zincirlerine de çok rağbet gösteriyor. Bunun dışında sağlık sektörü de yabancıların gözdesi olma yolunda. Bu noktada tam teşekkülü hastaneler yerine diş, göz gibi tek alanda hizmet veren sağlık kuruluşlarının öne çıktığını dile getiren Tezcan, otomotiv yan sanayi ve kağıt sektörünün de yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini söyledi. 

Öte yandan GBTurkey, keçi sütünden üretim yapan bir firmanın satışı için de 2 Kuveytli ve ABD’li fonun teklif verdiğini, görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN