Kredi kartındaki sıkılaşma risk oluşturuyor

Kredi kartındaki sıkılaşma risk oluşturuyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ekonomi yönetiminin kredi kartında yaptığı sıkılaşmaya ilişkin analiz yayınladı. Kurum kredi koşullarının daha da sıkılaşması ya da ekonomik büyümenin hız kesmesi durumunda artan kredi kartı borçlanmasının Türk bankaları için bir risk oluşturabileceği değerlendirmesinde bulundu. Rapora göre, teminatsız bireysel borç verme, alınan makroihtiyati önlemlere karşın Mayıs 2023 yerel seçimleri sonrası hızlı şekilde artış kaydetti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, kredi kartlarındaki borçların, faizlerde daha yükseliş ve kredi koşullarında daha da sıkılaşma halinde ekonomik büyümenin de hız kesmesiyle bankaları için risk oluşturabileceğini belirtti. Fitch Ratings tarafından konuya ilişkin yayımlanan raporda, “Hanehalkları enflasyonist ortamda alımlarını öne çekmek ve taksitlerle alım maliyetlerini aylara yaymak amacıyla kredi kartı kullanımlarını kayda değer şekilde artırdılar” değerlendirmesi yer aldı.

Rapora göre, teminatsız bireysel borç verme, alınan makroihtiyati önlemlere karşın Mayıs 2023 yerel seçimleri sonrası hızlı şekilde artış kaydetti. Merkez Bankası’nın tüketici kredileri ile kredi kartı borçlanmasını soğutmaya odaklı hedefli bankacılık düzenlemeleri ile birlikte daha sıkı finansal koşullar tesis etmeye devam edeceği görüşü yer alan raporda, bireysel kredi kartı kredilerinin 2023 yılında yüzde 162 oranında büyüyerek enflasyonun ve nominal kredi büyümesinin çok üzerinde gerçekleştiğine işaret edildi.

Raporda, “Hızlı büyüme 1Ç24’te de devam etti (yüzde 19). Bireysel kredi kartları, 2022 sonunda yüzde 6,0 ve 2021 sonunda yüzde 4,3 olan bankacılık sektörü canlı kredilerinin 2023 sonunda yüzde 10,1’ini oluştururken, takipteki kredilerin yalnızca yüzde 8,1’ini oluşturdu. Hanehalkı, enflasyonist ortamda alışverişlerini öne çekmek ve taksitle ödeme yaparak satın alma maliyetlerini birkaç aya yaymak için kredi kartı kullanımını önemli ölçüde artırttı” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’de Mayıs 2023’te yapılan seçimlerden bu yana enflasyonu kontrol altına almak için alınan ve yakın zamana kadar aylık kredi büyümesine sınırlama getiren çeşitli makro ihtiyati tedbirlere rağmen teminatsız perakende kredilerin hızla arttığına dikkat çeken raporda,”Merkez Bankası’nın, tüketici ve kredi kartı kredilerindeki büyümeyi soğutmak için hedeflenen banka düzenlemelerinin yardımıyla daha sıkı finansal koşullar uygulamasını bekliyoruz” denildi.

GOLDMAN TÜRK BANKALARI İÇİN HEDEF YÜKSELTTİ

Goldman Sachs, sektör trendleri ve döviz, tahvil getirileriyle enflasyondaki son hareketler dolayısıyla kapsamı altındaki Türk bankaları için 12 aylık fiyat hedeflerini ortalama yüzde 43 oranında yükseltti. Mikhail Butkov’un da aralarında bulunduğu analistlerin raporuna göre Goldman Sachs, net faiz marjı varsayımını 2024-2024 döneminde 10-15 baz puan azaltırken, 2026-2028 dönemi için ortalama 30 baz puan artırdı.

Raporda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Mart ayındaki toplantısında yaptığı 500 baz puanlık sürpriz faiz artırımının etkisinin yanı sıra en son bankacılık verileri ve ekonomistlerinin yetkililer, bankalar ve şirketlerle yaptığı toplantılardan elde edilen çıkarımlar da dikkate alındı. Analistler, “Konuşulan kişilerin Türkiye’nin küresel finans piyasalarına tamamen yeniden entegre edilmesinin amaçlandığını düşünüyor” diye yazdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN