Lütfi Elvan: Çeklerde karekod uygulamasına geçiliyor

Lütfi Elvan: Çeklerde karekod uygulamasına geçiliyor

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, çeklerde karekod uygulamasına geçeceklerini belirterek, "Dolayısıyla geçmişte yaşanan özellikle iş dünyamızı, yatırımcılarımızı kandırmaya çalışan, yanlış yolda olan vatandaşların önüne bu şekilde önemli ölçüde geçmiş olacağız." dedi.

Başbakan Yardımcısı Elvan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Mersin İl Koordinatörlüğünce desteklenen projelere yönelik Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) konferans salonunda düzenlenen temsili çek verme törenine katıldı.

Elvan, yaptığı konuşmada, 1 Kasım seçimlerinden önce yine aynı salonda kırsal kalkınmaya yönelik bir program düzenlediklerini, proje geliştiren ve yatırım yapmak isteyenlere sembolik çek verdiklerini anımsattı.

PROJE KAPASİTESİ YÜKSELTİLMELİ

Bu tür projelerle Mersin'in her geçen gün daha da iyi noktaya geldiğini bildiren Elvan, "Burada önemli olan husus şu; proje kapasitesinin yükseltilmesi yani Mersin ilimizden daha çok projeyi nasıl ve ne şekilde çıkarabiliriz. Bunun için de olmazsa olmazların başında nitelikli eğitim altyapısı geliyor. O nedenle eğitim boyutuna çok daha önem verilmesi gerektiğini biliyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde Mersin'imiz o güçlü potansiyelini harekete geçirebilecek çok sayıda projeyi bakanlığımıza teslim eder ve destek alırlar diye düşünüyoruz." dedi.

Türkiye'nin çok önemli bir potansiyeli olduğunu ifade eden Elvan, şöyle konuştu:

"Halen Türkiye gerçekten dünyanın önemli cazibe merkezlerinden birisi konumunda. Düşünün 13-14 yıl önce yıllık ülkemize giren yabancı sermaye miktarı ortalama 1 milyar dolardı. 2015 yılında gerçekleşen doğrudan yabancı sermaye girişi 16.6 milyar dolar. 16 kat bir artış söz konusu. Biz tabii ki hükümet olarak bununla da yetinmiyoruz, bir taraftan reformlarımızı yapıyoruz, diğer taraftan yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

ÖNEMLİ BİR PAKET

Dünya geneline baktığımızda dünyada şu anda çok az sayıda ülkeyi reform yapma aşamasında olduğunu görüyoruz. Ama Türkiye reform alanındaki kararlılığını sürdürüyor. Bundan sonraki süreçte de sürdürecek. Biz aslında partimizin kurulduğu günden bugüne kadar hep reform hükümeti olduk. Bundan sonraki süreçte de aynı anlayışla devam edeceğiz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi hem yabancı sermayenin ülkemize çekilebilmesi hem de ülkemizdeki yatırımcıların daha fazla yatırım yapmalarına imkan sağlaması açısından son derece önemli. İşte bu noktada yoğun bir şekilde sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED gibi doğrudan yatırımla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla yakın çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik önemli bir paketi sevk edeceğiz."

Elvan, bu paket içerisinde çok sayıda düzenleme olacağını, özellikle yatırımcıların yüzünü güldürecek, yatırımcıların iş ve beklentilerini kolaylaştıracak düzenlemeler olacağını aktardı.

HARFİYEN YERİNE GETİRECEĞİZ

Uluslararası göstergelerde ve ülke kıyaslarında Türkiye'nin durumuna baktıklarını ve Türkiye'yi daha iyi noktaya getirebilmek için ne tür iş ve eylemler yapmaları gerektiği konusunda çalıştıklarını vurgulayan Elvan, şöyle devam etti:

"Diyelim ki Türkiye 50. sıradaysa 50. sıradan 10. sıraya getirebilmek için ne yapmamız gerekiyor, bunun üzerinde çalışıyoruz ki göreceksiniz önümüzdeki günlerde gerçekten 50-60. sırada olan bazı alanlarda Türkiye'nin ilk 10-20'nin içerisine girdiğini göreceğiz. O açıdan sizlerin hiçbir tereddütü olmasın. Siz bizlere güvendiniz, bizleri iktidara getirdiniz ve biz de size vermiş olduğumuz söz neyse bu sözü harfiyen yerine getirmeye çalışıyoruz. Elbette bunları yaparken hiçbir şekilde mali disiplinimizi bozmadan sürdürülebilir büyümeyi devam ettirebilecek bir yapıda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz vatandaşlarımıza şu vaatleri verdik. Bunları gerçekleştirelim ama yarın ne olursa olsun anlayışı içerisinde hiçbir zaman olmadık bundan sonra da olmayacağız. Biz her türlü iş ve eylemimizde orta ve uzun vadede bakan bir yaklaşıma sahibiz. Hiçbir zaman kısa vadeli bakış açısıyla çalışmalarımızı yürütmedik 6 ay sonra 1 yıl sonra ne olursa olsun anlayışıyla hareket etmedik hep 10, 20 ve 30 yıl sonrasında biz Türkiye'yi nereden nereye götürebiliriz arayışı içerisinde olduk. İnşallah bir taraftan reform sürecimizi hızlandırıyoruz."

MECLİS'E SEVK EDECEĞİZ

Elvan, Avrupa Birliği sürecini özellikle bu yıl önemli ölçüde hızlandırdıklarını, AB ilişkilerinin çok daha iyi bir noktaya geldiğini belirterek, "İnşallah haziran ayından itibaren vize muafiyetinin de sağlanmasıyla birlikte Türkiye çok daha iyi noktaya geleceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi çerçevesinde özellikle vatandaşların çok sık şikayet ettiği çeklerden dolayı yaşanan mağduriyet konusunu da değerlendiren Elvan, şöyle devam etti:

"Bu konuda fazla sayıda mağduriyetin yaşandığı ifade ediliyordu. İşte buna da bir anlamda çözüm bulmak amacıyla çalışma yaptık. İnşallah onu da meclise sevk edeceğiz. Artık çeklerde, ilaçta olduğu gibi karekod uygulamasına geçeceğiz. Dolayısıyla bu tür sahtekarlıkların, yani geçmişte yaşanan, özellikle iş dünyamızı, yatırımcılarımızı kandırmaya çalışan, yanlış yolda olan vatandaşların önüne bu şekilde önemli ölçüde geçmiş olacağız. Bununla ilgili çalışmaları dün arkadaşlarımız tamamladılar. İnşallah yatırım ortamının iyileştirilmesi çerçevesinde bu yapacağımız düzenlemeyi de yakında sizler de görme imkanına kavuşacaksınız."

CİDDİ DESTEK VERİYORUZ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de dünyada siyasi ve ekonomik krizlerin hangi boyutta olduğunu herkesin izlediğini aktardı.

Türkiye'nin bu kadar zor coğrafyada bu kadar zor şartlara rağmen büyümeyi başarabilen bir ülke olduğunu söyleyen Çelik, şöyle konuştu:

"Sorunların yaşandığı bir coğrafyada tarım sektöründe genel itibariyle ekonomisini büyüten bir ülke konumundayız. Bu noktada özellikle tarım sektörü alanında bu büyümenin devam etmesi gerekiyor. Çünkü çok ciddi bir oranla nüfusumuzun kırsal kesimde olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla oradaki doğal imkanlarımızın üretime kazandırılması son derece önem arz ediyor. Bundan dolayı hükümet olarak 13-14 yıldır tarıma çok ciddi destekler veriyoruz. Yaklaşık toplamda 78 milyar liralık bir destek ama yıllık olarak 2016 yılında 11.6 milyarlık bir desteği tarıma sağlıyoruz."

Çelik, IPARD kapsamında birinci programın tamamlandığını ve çok ciddi bir destek alındığını, 50 binin üzerinde bir istihdam gerçekleştiğini, ciddi anlamda iş dünyasına katılım olduğunu ve bunların 78 milyon liralık bir ihracat gerçekleştirdiklerini aktardı.

IPARD 2 sürecine girildiğini vurgulayan Çelik, "Önümüzdeki dönem içerisinde inanıyorum ki daha çok müteşebbisimizin devreye gireceği, yatırımlarını gerçekleştireceği bir süreci yaşayacağız. Biz hükümet olarak önemli reform paketleri gerçekleştiriyoruz. Bunlardan bir tanesi de IPARD 2. 42 ile hitap ediyor. 39 il IPAD kapsamında değil. Dolayısıyla bu 39 il bir eşitsizlik gibi görüyor bu durumu. Bu 39 ile dönükte kırsal kalkınma programlarının IPARD ile birlikte 42 ille bütünleştirilmesi konusunda son derece güzel bir çalışma yaptık. Kısa süre içerisinde bu da yürürlüğe girecek. Böylece 81 ilimizin kırsal kalkınma desteklerinden yararlanması noktasına inşallah gelmiş olacağız. Kısaca destek bizden üretmek sizden. Biz destekliyoruz siz de üreteceksiniz. Memleketimiz de kalkınacak. "

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Antalyalı ise verilen ve bundan sonra verilecek destekleri anlattı.

Konuşmaların ardından Akdeniz ve Tarsus ilçelerinde açılışı gerçekleştirilen tesislere canlı bağlantı gerçekleştirildi. Ayrıca destek almaya hak kazanan firmalara çekleri verildi.

Programa, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

MERSİN/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN