Sahibinden'e girenler gözlerine inanamıyor! Satılık ev fiyatlarında şoke eden düşüş

Sahibinden'e girenler gözlerine inanamıyor! Satılık ev fiyatlarında şoke eden düşüş

Konut fiyatlarındaki düşüşe dikkat çeken ekonomist, Sahibinden'i işaret etti. Türkiye'nin en büyük ilan sitesi Sahibinden'e girenler gözlerini ovalıyor. Satılık ev arayanlar ilan ilan geziyor. İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Türkiye'de yükselen konut fiyatlarında rüzgar tersine döndü. Sahibinden'e giren müşteriler gözlerine inanamıyor. Satılık ev fiyatlarındaki düşüşü ünlü ekonomist değerlendirdi. Peki, fiyatlar neden düşüyor? İşte tüm detaylar...

SATILIK EV FİYATLARI GERİLEDİ

Ekonomist Bora Özkent, son sosyal medya paylaşımında İstanbul'daki konut piyasasındaki düşüşü ve gelecekteki beklentilerini değerlendirdi. Özkent, sahibinden.com verilerine dayanarak İstanbul genelinde satılık ev fiyatlarının dolar bazında yıllık %20.10 gerilediğini ve ABD enflasyonu dikkate alındığında kaybın %24 civarında olduğunu belirtti.

kefillerle-zam-pazarligi-yapiyorlar-dd04c63b.jpg

KONUT ARTIK BİR YATIRIM ARACI DEĞİL

Özkent, ilan fiyatları ile gerçek işlem fiyatları arasındaki farkın da altını çizerek, gerçek düşüşün daha sert olduğunu ve doların baskılanmadığı bir ortamda kayıpların daha da kötü olabileceğini vurguladı. "4 yıllık kazanç" göstergesinin önümüzdeki aylarda eriyeceğini öngören Özkent, yatırımcıların geçmişe değil geleceğe bakması gerektiğini ve konutun artık bir yatırım aracı olmadığını ifade etti.

Kiracılar karşısında ev sahiplerinin çaresizliği ve yeni vergi yönetiminin kararlılığına dikkat çeken Özkent, inşaat maliyetlerindeki artışın esas nedeninin arsa ve aşırı kar marjları olduğunu belirtti. Alım gücü düşen toplumun etkisiyle arsa fiyatlarının düşeceğini ve inşaatçıların daha az kara razı olacağını öngördü.

thumbs-b-c-3156ef92add6960e8dee740558b6ff87.jpg

DÜŞÜŞ ESKİ KONUTLARDA DAHA SERT OLACAK

Türkiye nüfusunun artık artmadığını hatırlatan Özkent, dış göçün de yavaşlayacağını tahmin etti. Düşük faizli kredilerin bir iki yıl unutulacağını belirten Özkent, hükümetin orta vadeli programına atıfta bulundu.

Özkent, önümüzdeki bir yıl içinde dolar bazında 4 yıllık kazancın %50 seviyesinin altına ineceğini ve eski konutlarda bu inişin daha sert olacağını tahmin etti. Uzun yıllar eğilimin geleneksel konut fiyat artış seviyelerinde ilerleyeceğini öngören Özkent, yatırım için konut düşünenlere paralarını daha iyi değerlendirebilecekleri varlıklar olduğunu hatırlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN