Sıfır araç alacaklar dikkat! TOGG haricinde başka sıfır otomobil almak artık imkansız

Sıfır araç alacaklar dikkat! TOGG haricinde başka sıfır otomobil almak artık imkansız

Sıfır araç almayı düşünenler dikkat! Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri açıklandı. Faiz oranlarındaki yükseliş ve kısıtlamalardan sonra kredi kullanımları düştü. TOGG haricinde başka sıfır otomobil almak artık imkansız...

Faiz oranlarındaki yükseliş ve getirilen yeni kısıtlamalar, taşıt ve konut kredi kullanımlarını büyük ölçüde azalttı. Ekonomi Gazetesi'nden Şebnem Turhanlı'nın haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, konut kredileri yılsonuna göre yalnızca yüzde 1,3 artış gösterirken, kamu bankalarında bu oran yüzde 5 düşüş yaşadı. Taşıt kredileri ise sektör genelinde yüzde 5,8 oranında azalma gösterdi ve en büyük düşüş yine kamu bankalarında oldu.

ADETA DURMA NOKTASINA GELDİ

Faiz oranları arttı, kredi çekme devri hayal oldu! - Nokta Gazetesi

Merkez Bankası ve yeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlar doğrultusunda yüksek faiz politikaları ve makroihtiyati önlemler, tüm kredi türlerinde faiz oranlarının artmasına neden oldu. Bu durum, bankacılık sektöründe kredi kullanımını adeta durma noktasına getirdi. Özellikle, 19 Nisan itibarıyla konut kredisi faizi yüzde 44,94'e yükselirken, taşıt kredi faizi bir haftada 33,27 puan düşerek yüzde 23,76'ya geriledi.

Merkez Bankası, taşıt kredileri için bankalara yüzde 2 büyüme sınırı getirirken, BDDK elektrikli araçlar için kredi limitlerinde ve vadelerinde yeni kısıtlamalar getirdi. Ancak, bu önlemler konut kredilerine yönelik herhangi bir düzenleme içermiyor.

Konut kredileri sektörde yılsonuna göre 5,93 milyar liralık sınırlı bir artış gösterirken, kamu mevduat bankalarındaki konut kredi hacmi yüzde 4,9 oranında düşüş yaşadı. Taşıt kredileri ise özellikle kamu mevduat bankalarında yüzde 11,9 oranında büyük bir kayıp yaşadı.

TOGG DIŞINDA TAŞIT KREDİSİ YOK

BDDK Açıkladı: Taşıt Kredilerinde Yeni Dönem Başlıyor! - Tamindir

800 bin liraya kadar sıfır faizli Togg kredilerinin sunulmasına rağmen, bu teşviklerin piyasada beklenen etkiyi yaratmadığı ve çok az kullanıldığı belirtiliyor. Togg dışında taşıt kredi seçeneklerinin azalması, tüketicilerin bu alanda yeni arayışlara yönelmesine neden olabilir.

Bankacılık sektörü genelinde toplam kredi büyümesinde hafif bir ivme kaybı yaşanırken, tüketici kredilerinde bir önceki haftaya göre artış gözlemlendi. Ticari kredilerde ise daralma sürüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN