ALİ YILDIRIM
Japon otomobil üreticisi Suzuki, uzun bir aranın ardından Türkiye’de yeniden yapılanma kararı aldı. ‘Suzuki Next 100’ sloganıyla yola çıkan marka, 2020 yılına kadar her yıl yeni bir model pazara sunacak. Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan, “Suzuki’nin “müşteriye odaklanmayı” temel alan yeni stratejisi, üretimde kaliteyi artırmak, benzersiz ürünler yaratmak, teknolojik gelişim ve üretim yeteneğini artırmayı amaçlıyor.
Hedefimiz, geçtiğimiz dönemlerdeki düşük satış adetlerini kısa sürede, 10 bin adetlere kadar çıkarmak. Tabiri caizse kış uykusundan uyanmak. Ortalama 2 yılda bu hedefe ulaşırsak, orta vadede yüzde 2’lik bir pazar payına sahip olmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde öncelikli olarak Suzuki’nin bu bilinçle ürettiği Baleno, Vitara ve Swift ile Türkiye’de yeniden markamızı hak ettiği noktalara ulaştıracağız” dedi.
TEK DONANIM SEÇENEĞİ
Suzuki’nin en yeni modeli olan Baleno Türkiye’de yollara çıktı. Bu yıl Mart ayında düzenlenen 86’ncı Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirilen Avrupa tanıtımının ardından Türkiye’de yollara çıkan Baleno, Suzuki’nin en yeni üretim felsefesi ışığında geliştirildi. Baleno’nun sahip olduğu tasarım, pratiklik, performans ve yakıt verimliliği ile pazarın önemli oyuncularından biri olacağını söyleyen Karaarslan şöyle konuştu: “Baleno sahip olduğu özellikleri ve boyutları itibariyle B segmentinin dışına taşıp C segmentinde yer alan bir model. Bu sayede her iki segmentten de pay alabilecek bir model olduğuna inanıyorum.”
Markanın sıfırdan tasarladığı bir model olması itibariyle orta segmente iddialı bir giriş yapan Baleno, sunduğu geniş iç hacim ile dikkat çekiyor. Tamamen sıfırdan yaratılan yeni bir platform üzerinde yükselen model, alçak, geniş ve sportif bir tasarıma sahip. Yeni platformu sayesinde oldukça düşük bir ağırlığa sahip olan model, hızlanma, yüksek viraj kabiliyeti ve frenleme performansı sergileyebiliyor. Modelin bagaj hacmi ise 320 litre. ‘GL’ adı verilen, tek donanım listesine sahip olan Baleno’da, 6 Hava Yastığı, ABS, EBD, BAS, ESP, Lastik Basınç Uyarı Sistemi, Yokuş Kalkış Destek Sistemi standart olarak sunuluyor.

100 KM’DE 4.7 LİTRE YAKIYOR
Araca yeni nesil atmosferik
DUALJET motor eşlik ediyor.
1.2 litrelik benzinli ünite tek seçenek.
Araç, 90 beygir güç ve 120 Nm tork üretiyor.
Manuel şanzımanın yanı sıra otomatik CVT vites seçeneği de mevcut.
Fabrika verilerine göre araç, 100 km’de ortalama 4.7 litrelik yakıt tüketiyor.
Tek kademe olması sebebiyle sarsıntısız vites geçişleri oldukça konforlu.
Baleno’nun başlangıç fiyatı ise 58 bin 750 lira.

1.5 LİTRELİK DCİ ÜNİTE
Renault modellerinden tanıdığımız küçük hacimli dizel ünite araç ile oldukça uyumlu. Sessiz çalışan motor, eco moduyla birlikte uzun bir menzil vadederken, alt devirlerede de oldukça canlı.
1.5 litrelik dizel ünitenin yer aldığı araç, oldukça ekonomik.
Araç, 75 beygir güç ve 200 Nm’lik torka sahip.
0’dan 100 kilometre hıza 14.8 saniyede ulaşan Logan MCV, maksimum 164 kilometre hız yapıyor. Araçta yer alan 50 litrelik yakıt deposuyla 1200 kilometrelik menzile ulaştık.
Buda 100 kilometrede 4.5 litre seviyelerine tekabül ediyor.
Fabrika verisi olarak araç, 100 km’de ortalama 3,9 litre tüketiyor.
Modelin bagaj hacmi ise 573 litre.
Logan MCV’nin başlangıç fiyatı 49 bin 950 lira.
KÜÇÜK SINIF EKONOMİSİ
1999 yılında Türkiye’de Renault bünyesine geçen Dacia, 2016 yılın ilk 8 ayında 30 bin adetlik araç satışına ulaştı. Markanın küçük sınıftaki temsilcisi Logan MCV ise düşük yakıt tüketimi ve geniş hacmiyle dikkat çekiyor.
Dacia, 1999 yılında Renault bünyesine geçerek yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Sunduğu yeni teknolojilerle küçük sınıfa hitap eden marka, geniş ürün gamıyla herkes için uygun bir seçenek sunuyor. Bizimde bu hafta ki test konuğumuz olan Logan MCV, bir önceki karoser yapısına göre daha şık ve modern bir görünüme kavuşmuş. İki kollu geniş ızgara yapısı, gövdeyi daha sıkı saran ön tampon araca dinamik bir görünüm kazandırmış. Görünümü bir station wagon ile MPV arasında olan Logan MCV’nin boyutları göz önüne alındığına kompakt sınıf bir binek otomobilden farksız. Aracın tasarımını belirlerken tavan rayları ise Logan MCV’nin işlevselliğine işaret ediyor.
7 İNÇLİK RENKLİ EKRAN
Modelin iç mekanına girdiğimizde, ferah bir hava bizleri karşılıyor. Yeterli bir işçilik ve malzemenin kullanıldığı araçta, sade bir alan sunulmuş. Logan MCV’de kapsamlı bir yol bilgisayarı yer almıyor. Bunun yerine tükettiğiniz yakıtın kaç litre olduğunu göstergelerin en sağında yer alan dijital ekrandan görebilirsiniz. Orta konsolda yer alan basit, kullanışlı 7 inç’lik renkli ekran, Media Nav sistemini de yer vermiş. Arka kısımda 3 kişilik geniş bir yaşam alanı sunulmuş. Logan MCV’de, elektronik denge programı (ESP) ve acil fren destekli (AFU) ABS sistemi sayesinde her şey kontrolünüz altında. Sürücü hava yastığı tüm versiyonlarda standart.
YERLİ İ10 YENİ YÜZÜNE KAVUŞTU
Temelleri Türkiye’de atılan Hyundai i10, yeni yüzüne kavuştu. İlk olarak 2008 yılında yollara çıkan model, 2016'nın ilk 8 ayını lider kapatarak, 2016 Paris Otomobil Fuar’ı için gün sayıyor.
Hyundai’nin A sınıfındaki temsilcisi olan i10 daha modern bir görünüme kavuştu. Teknolojik ve güvenlik özellikleriyle de sınıf atlayan model, yeni tip basamaklı ön ızgarası ve sportif hava girişleri olan ön tamponuyla dikkat çekiyor. Türkiye’de olduğu kadar Avrupa’da da segmentinin en iddialı modeli olan i10, markanın bölgedeki imajına da son derece önemli bir katkıda bulunuyor. Yeni i10 ile birlikte, bir önceki modelde alt kısımda bumerang şeklinde verilen LED gündüz sürüş farları ise yeni yuvarlak tasarımıyla ön ızgaraya taşınmış. Tıpkı ön taraftaki gibi arka tamponda da yuvarlak hale getirilen sis farları, siyah bir çerçeve içerisinde sunuluyor. Bu şık tampon tasarımı ile daha sportif ve dinamik bir duruş sergileyen otomobil, yeni eklenen açılır tavanıyla da donanım seviyesini pekiştiriyor.
SEGMENT LİDERİ
Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nda üretilen i10, 40’tan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Model, piyasaya sunulduğu Kasım 2013’ten bu yana Avrupa pazarında üç yıl içinde 220 bin adetten fazla satış başarısı göstererek önemli bir çıkış yakaladı. Türkiye’de 20164nın ilk 8 ayında 1006 adetlik satış rakamına ulaşan i10, Ağustos’ta 136 adet araç satarak A segmentinde lider oldu.

LPG SEÇENEĞİDE VAR
Model, 5 ileri manuel veya 4 ileri otomatik vites seçenekleriyle beraber satışa sunulacak. 1.0 ve 1.25 litrelik iki benzinli motor araçta görev yaparken 1.0 litrelik seçeneğin LPG’li versiyonu da yer alacak. Araç, güvenliği artırmak adına yan ve perde hava yastıklarıyla beraber geliyor. Beş kişinin rahatlıkla yolculuk edebileceği modele, 252 litrelik bagaj hacmi eşlik ediyor.

MERCEDES CLA’YA HAFİF MAKYAJ
Mercedes-Benz, CLA modelini yeniledi. Yeni tamponlar, standart olarak sunulan parlak siyah renkli elmas görünümlü ön ızgara ve yeni hafif alaşım jantlarıyla sportif tasarımı daha da ön plana çıkarılan yeni CLA’nın konfor ve güvenliği de bir üst seviyeye çıkartıldı. Yenilenen modelde iki farklı dizel motor seçeneği yer alıyor. 1.5 litrelik dizel ünite 109 beygir gücüyle ortalamada 3.5 litrelik yakıt tüketimi gerçekleştirirken, 2.2 litrelik ünite 177 beygir güç ile 4 litrelik yakıt tüketimi gerçekleştiriyor. Modelin benzinli seçeneğinde ise 1.6 ve 2 litrelik benzinli üniteler mevcut. 4 çeker seçeneğinin de olduğu model, AMG versiyonuyla birlikte 381 beygirlik bir canavara dönüşebiliyor. Mercedes-Benz CLA 126 bin 500 liralık fiyat etiketiyle satışa sunuluyor.

FORD’UN HAFİF SPORCULARI YENİLENDİ
Ford’un sporcu versiyonu olan ST, Focus ve Fiesta modellerine can verdi. Fiesta 1.6 litrelik EcoBoost teknolojisine sahip 182 beygir gücünü 240 Nm’lik tork değeri ile birleştiren model, 6 ileri manuel şanzımanı ile performansı bir üst seviyeye çıkarırken verimliliği de ön planda tutuyor. Yeni model 0-100 km/s hızlanmasını yalnızca 6,9 saniyede tamamlarken 223 km/s’e kadar hızlanabiliyor. Focus ST ise 2 litrelik TDCi dizel motor 185 beygirlik ve 400 Nm’lik tork değeri 7,7 saniyede 100 km hıza ulaşıyor. Fiesta ST 28 bin 900 euro, Focus ST ise 50 bin 200 eurodan başlayan fiyatlarla sunuluyor.
BAKAN ÖZLÜ OSD ÜYELERİYLE BULUŞTU
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, 2015 yılında 1 milyon 359 bin adet üretim ve 992 bin adetlik ihracatı ile tarihi rekorlara imza atan Türk Otomotiv Sanayii’nin temsilcisi Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu ile İstanbul’da bir araya geldi. 2015 yılında 21,2 milyar dolarlık ihracatı ile ülkemizin toplam ihracatının yüzde 15’ini gerçekleştirerek 10 yıldır üst üste ihracat liderliğini sürdüren Otomotiv Sanayii’nin 2016 yılında da ihracat odaklı üretim büyümesini devam ettireceği dile getirildi. Özlü, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 1’i geçtiğini ve yapılan çalışmalarla bu oranın büyümeye devam edeceğini söyledi.
NİSSAN ONLİNE KANALLARA ÖNEM VERİYOR
Nissan, satış stratejileri kapsamında online kanallara önem veriyor. Marka, Facebook’un yeni nesil reklam modeli Lead Ads (Potansiyel Müşteri Reklamları) üzerinden yürüttüğü SUV ailesi kampanyası ile beş aylık periyotta 160’ın üzerinde otomobil satışı elde etti. Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, “Nissan Türkiye olarak değişimin farkındayız ve çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz. Lead Ads üzerinden uyguladığımız SUV ailesi kampanyamız ile hedef kitlemizin yüzde 80’ine ilke edindiğimiz bu yaklaşımla ulaştık” dedi.
