Tedirginlikle beraber dolar kuru 3 TL'yi aştı - Dolar neden yükseliyor ? - Dolar kaç TL?

Tedirginlikle beraber dolar kuru 3 TL'yi aştı - Dolar neden yükseliyor ? - Dolar kaç TL?

Dolar kuru yurt içi piyasalarda yaşanan tedirginlik ve kamu personellerinin tasfiyesiyle birlikte 3 TL'yi aştı. Dolar kuru 3.06 seviyelerine kadar yükseldi.

Dolar kuru darbe girişiminin ardından TCMB'nin faiz indirimi baskısı ile karşı karşıya kalmasıyla değer kazandı. Ayrıca kamuda görevden alınmaların artması, YÖK'ün tüm dekanları istifaya çağırması ardından Borsa İstanbul ve BDDK'ya yapılan 130'u aşkın tasfiyelerin ardından artan tedirginlik, TL'nin değer kaybetmesine döviz kurlarının ise artmasına neden oldu.

Dolar kuru bu verilerin etkisiyle 20.07.2016 saat 03.00'da 3.0614 TL'yi gördü. Ardından hafif düşüş yaşayan dolar kuru 3.03 seviyesinde dengelendi.

Haftanın ilk gününde yüzde 7.08 ve dün de yüzde 1.01 düşen Borsa İstanbul Endeksi, yeni güne yüzde 0.42 artışla 76 bin 501 puandan başladı.
 
Dövizdeki tırmanışta, uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "düşürmek üzere" izlemeye alması, Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam etmesi ve kamu kurumlarında açığa alma ve görevden uzaklaştırmaların artması etkili oluyor.

DÖVİZ KURLARI NE KADAR?

Ülkede yaşanan tasfiyeler yatırımcıları tedirgin etti. Bununla birlikte döviz kurları güç topladı, TL ise değer kaybetti. Dolar kuru darbe girişiminin ertesi günü 2.93 TL seviyelerine kadar düşmüştü ardından artan risk ile tekrar 3 TL seviyesini aştı. Euro kuru ise 3.37 TL seviyelerine kadar yükseldi. İngiliz poundu ise 4 TL'yi aştı.

20 Temmuz 2016 saat 8.55 itibariyle dolar kuru 3.0366 TL'den işlem görürken, euro kuru 3.3466 TL, pound kuru ise 3.9755 TL seviyelerinden işlem görmektedir.

DOLAR KURU GÜNE NASIL BAŞLADI?

İstanbul serbest piyasada dolar kuru 3,0360, euro 3,3450 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 3,0340 liradan alınan dolar 3,0360 liradan satılıyor. 3,3430 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 3,3450 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,9990 lira, avronun satış fiyatı ise 3,3060 lira olmuştu.

KÜRESEL PİYASALAR YÖN ARAYIŞINDA

Küresel piyasalar açıklanan veri ve haberlerle karışık bir görünüm ortaya koyarken, yurt içi piyasalar negatif bir seyir izliyor.

ABD'de dün açıklanan makroekonomik veriler beklentilerden iyi gelirken, 2'inci çeyrek şirket bilançoları da hisse bazlı hareketleri öne çıkardı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül toplantısında faizleri artırabileceği yorumları dolar talebini artırdı ve buna bağlı olarak dolar endeksi 4 ayın en yüksek seviyesi olan 97,19'a kadar yükseldi. Dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,14 değer kazanarak kapanış rekorunu geliştirirken, S&P 500 endeksi tarihi zirvesinden gelen kar satışları ile günü yüzde 0,14 azalışla tamamladı.

Avrupa tarafında, Brexit sonrası İngiltere'de yaşanan gelişmeler piyasaların odak noktasında kalmaya devam ederken, dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s İngiliz ekonomisinin yakın vadede dikkate değer şekilde yavaşlayacağı öngörüsünde bulundu. Almanya'da ZEW endekslerinin beklentilerin altında kalmasının ardından dün DAX endeksi yüzde 0,81 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,03 yükseldi, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,63 geriledi.

Asya'da bugün dolar/yen paritesinin yatay bir seyir izleyerek teknik açıdan son on gündür etkili olan yükseliş kanalı içinde kalmaya devam ettiği görülüyor. Piyasaların kapanışına yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,35 geriledi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay seyretti.

Yurt içinde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından piyasalar denge arayışına devam ederken, küresel piyasalarda artan dolar talebinin de etkisiyle döviz kurlarındaki yükseliş eğilimi dikkati çekti. Dolar/TL, dün öğleden sonra başlayan yükselişini yurt içi piyasaların kapanmasının ardından devam ettirerek 3,0621'e kadar çıktı. Sabah bankalararası piyasanın açılışında 3,0340 seviyelerinde dengelenen dolar/TL için analistler 3,00 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda yükseliş eğiliminin devam edebileceğini ifade ediyor. Dün BIST 100 endeksi 78.000 puanın üzerini test etmesi sonrasında döviz kurlarındaki yükselişin negatif etkisiyle düşüşe geçerek günü yüzde 1,01 azalışla 76.178 puandan tamamladı.

Analistler, yurt içinde FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Bakanlar Kurulunda alınacak kararlar ve ekonomi yönetiminin açıklamalarının, yurt dışında ise makroekonomik veriler ile ABD'de şirket bilançolarının takip edileceğini kaydederek, BIST 100 endeksinin 74.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN