Trafik cezası, emlak vergisi, MTV borçluları çıra gibi yanacak! Gecikme faizine rekor zam geldi

Trafik cezası, emlak vergisi, MTV borçluları çıra gibi yanacak! Gecikme faizine rekor zam geldi

Yeni faiz düzenlemeleri ile beraber borcu olanları yakından ilgilendiren yeni bir haber geldi. Trafik cezası, emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi borcu olan kişiler yeni faiz oranlarıyla karşı karşıya kaldı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Motorlu Taşıtlar Vergisi, emlak vergisi, trafik cezası borcu olan binlerce kişiyi ilgilendiren yeni faiz düzenlemesi devreye girdi. Bu düzenlemeyle beraber kamu alacakları için gecikme zammı oranlarında artış meydana geldi. Söz konusu yeni zam kuralı Cumhurbaşkanı Kararları ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde yer alan yeni düzenlemeler kapsamında, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), emlak vergisi, harç, idari para cezası, trafik cezası borcu olup da zamanında ödemeyenlere her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %4.5 faiz işletilecek. Bu karar alınmadan önceki faiz oranı %3. 5’di.

p-2.jpg

ÖDENMEDİKTE HER AY ÜSTÜNE EKLEYECEK

Ekonomim’de yer alan habere göre, yeni düzenleme ile beraber örneğin bir vatandaşın 10 bin liralık bir vergi borcu varsa ve daha önce bir aylık gecikme yaşadıysa bunun karşılığında 350 TL faiz ödemek durumunda kalıyordu. Söz konusu bu durum 21 Mayıs itibari ile her bir aylık gecikme için 450 TL faiz ödemesi olarak borca yansıyacak. Eğer ki kişi borcunu 12 ay boyunca ödemezse her ay üzerine eklenen faizlerin toplam maliyeti bir yılın sonunda %60.58’e çıkacak.

p-1.jpg

BORÇ ERTELEMENİN ÖNÜNE GEÇEBİLİR

Kamuya vergi, harç ya da idari para cezası olan bir vatandaş bundan önce borcunu ödemek yerine mevduata yatırıp aylık %4.5-5 oranın da faiz geliri elde edebileceğini düşünerek borcunu erteliyordu. Lakin şu an gecikme cezalarının mevzuatla eşitlenmesi durumu borçları ertelemenin önüne geçecek gibi duruyor.

p-3.jpg

TECİL FAİZ ORANI DEĞİŞTİ

Tüm bunların yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Tahsilat Genel Tebliği ile tecil faiz oranlarında da değişiklik yapıldı. Daha önce yıllık %36 olarak uygulanan olan tecil faizi oranı, %48 olarak düzenlendi. Bu kapsamda 21 Mayıs tarihinden itibaren yapılacak müracaatlara dayanılarak tecil edilen amme alacaklarına yıllık %48 tecil faizi uygulanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN