Trafikte sigortasına soruşturma açıldı, indirim kapıda

Trafikte sigortasına soruşturma açıldı, indirim kapıda

Rekabet Kurumu, zorunlu trafik sigortası alanında faaliyet gösteren 33 sigorta şirketi hakkında soruşturma başlattı. Kurum’un para cezası verme ya da fiyatları artış öncesi seviyeye çekme yetkisi bulunuyor.

[Karar]
HÜSEYİN GÖNÜLLÜ /ALI YILDIRIM 

Rekabet Kurumu, zorunlu trafik sigortası alanında faaliyet gösteren 33 sigorta şirketi hakkında uyumlu eylem veya kısıtlayıcı anlaşma yaparak rekabeti bozucu eylemlerde bulunarak fahiş fiyat uyguladıkları iddiasını araştırmak için soruşturma açtı.

Rekabet Kurumundan yapılan açıklamada, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri ciddi ve yeterli bularak AIG Sigorta, Aksigorta, Allianz Sigorta, Anadolu Sigorta, Ankara Sigorta, Axa Sigorta, Dubai Starr Sigorta, Demir Sigorta, Ege Sigorta, Ergo Sigorta, Eureko Sigorta, Halk Sigorta, HDI Sigorta, Hür Sigorta, Generali Sigorta, Groupama Sigorta, Güneş Sigorta, Işık Sigorta, Liberty Sigorta, Mapfre Genel Sigorta, Neova Sigorta, Orient Sigorta, Ray Sigorta, SBN Sigorta, SS Doğa Sigorta Kooperatifi, SS Koru Sigorta Kooperatifi, Sompo Japan Sigorta, Turins Sigorta, Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, Türk Nippon Sigorta, Unico Sigorta, Ziraat Sigorta, Zurich Sigorta hakkında 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik soruşturma açılmasına karar verildiği ifade edildi. Konuyla ilgili olarak sigorta şirketlerinden henüz herhangi bir açıklama yapılmazken, görüş istediğimiz şirketler yanıt vermekten kaçındılar.

Sigorta şirketlerinden üçü, Aksigorta, Anadolu Sigorta ve Güneş Sigorta borsada işlem görüyor. Söz konusu şirketler soruşturmayla ilgili KAP’a bildirim yaptı.

İBRETLİK CEZALAR

Kurum daha önce de farklı sektörlere rekabet ihlali gerekçesiyle 4. madde kapsamında cezalar vermişti. 2011–2015 yılları arasında toplam 2 milyar 193 milyon 32 bin lira ceza vermiş, bunun en yükseğini, 2013’te 12 bankaya 1,1 milyar lira ile kesmişti. Sigortacılara  başlatılan soruşturma da aynı madde kapsamında açıldı. Söz konusu 4. madde uyumlu eylem sonucu rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunulmasını yasaklıyor.

HALKI İKNA ETMİYOR

Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Av. Rıdvan Yıldız, sigortacılığın zarar etmeyi de gerektiren bir iş olduğunu hatırlatarak, “Sigorta şirketleri ‘zarar ediyoruz’ diye baskı unsuru oluşturdu. Trafik sigortası ile ilgili ortak bir karar almışçasına fiyat artırımına gittiler. Çok ciddi kâr etme amacı güdüyorlar. 350 lira gibi düzeyde yıllarca götürdükten sonra bir anda yüzde 100’ün üzerinde artışlar çok inandırıcı gelmiyor. Halkı ikna etmiyor. Piyasa artışları fahiş denecek bir şekilde hep aynı oldu.” sözleri ile yorumladı.

NEDEN HİÇ BATAN YOK?

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur, soruşturma kararının çok isabetli olduğunu, memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Uğur, “Geç kalınmış bir karar olarak değerlendiriyorum. Sigorta şirketleri kendilerini layüsel görüyorlar. Bir firmanın 5 bin lira teklif verdiği bir TIR’a, bir diğer firma 100 bin lira veriyor ama bir TIR’ın değeri 60 bin lira. ‘Ben zarar ediyorum, herkes benim zararımı karşılasın’ diye bir mantık dünyanın hiçbir yerinde ticaretle bağdaşmaz. Zarar eden herkes batıyor, bunlar niye batmıyor? İnandırıcı gelmiyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN