TÜİK'in rakamları sonrası memur ve emekli zammında tablo netleşiyor! Dört aylık enflasyon farkı yüzde 18, 72 oldu

TÜİK'in rakamları sonrası memur ve emekli zammında tablo netleşiyor! Dört aylık enflasyon farkı yüzde 18, 72 oldu

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla, memur ve emeklilerin dört aylık enflasyon farkı gündeme geldi. TÜİK raporuna göre, nisan ayında enflasyon yüzde 3,18 oldu. Böylece, ocak ayında yüzde 6,70, şubat ayında yüzde 4,53, mart ayında yüzde 3,16 ve nisan ayında yüzde 3,18 enflasyon artışı kaydedilmiş oldu. Bu veriler ışığında, SGK ve Bağ-Kur emeklileri ile memurlar için dört aylık toplam enflasyon farkı yüzde 18,72 olarak hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları, memur ve emekliler için maaş zammı hesaplamalarının startını verdi. 2024 yılının dördüncü enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, memur ve emekliler yılın ikinci yarısı için alacakları zamları şimdiden hesaplamaya başladılar.

ENFLASYON FARKI VE BEKLENEN ZAMLAR

Nisan ayında enflasyon, aylık bazda yüzde 3,18 olarak kaydedildi. Yılın ilk dört ayında ise enflasyon artışı sırasıyla, ocakta yüzde 6,70, şubatta yüzde 4,53 ve martta yüzde 3,16 oldu. Böylece, dört aylık toplam enflasyon oranı yüzde 18,72 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emeklilerin maaş zammı hesaplamalarında temel alınacak.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri, yani işçi emeklileri, her yıl iki defa, altı aylık enflasyon oranında maaş zammı alıyorlar. Dört aylık enflasyonun yüzde 18,72 olarak gerçekleşmesi, işçi emeklilerinin maaşlarında önemli bir artış olacağını işaret ediyor. Ancak, kesin zam oranı, Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından netleşecek.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNİN ZAM BEKLENTİSİ

Memur ve memur emeklileri ise, yılın ilk altı ayı için toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almıştı. Nisan ayı itibarıyla elde edilen yüzde 13,5'lik zam hakkı, toplu sözleşme gereğince enflasyon farkı olarak maaşlara yansıtılacak. Toplu sözleşmeden kaynaklanan ikinci altı ay için ise yüzde 10 zam hakkı bulunmakta.

Bu çerçevede, Haziran ayında açıklanacak enflasyon verileri, memur ve memur emeklilerinin kesin maaş zammını belirleyecek. Toplam enflasyon oranının yüzde 15'i aşması durumunda, aşan miktar kadar enflasyon farkı maaşlara ek olarak yansıtılacak.

Tüm gözler, 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarına çevrildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN