Zehirli yumurta krizinde sansür

Zehirli yumurta krizinde sansür

Yabancı kaynaklar zehirli yumurta skandalında gerçek boyutun Alman ve Hollanda makamları tarafından gizlendiğini iddia ediyor.

Alman Haber Ajansı (dpa), yaz aylarında patlak veren zehirli yumurta skandalının gerçek boyutunun kamuoyuna yansımasının Alman ve Hollanda makamları tarafından engellendiğini iddia etti. Yaz aylarına ait zehirli yumurta vakalarıyla ilgili veri ve rakamlar AB bünyesindeki acil uyarı sistemine (RASFF) aktarılmıştı. Alman Haber Ajansı'nın yumurta skandalıyla ilgili RASFF'teki rakam ve vakalara ulaşmak için AB Komisyonu'na yaptığı başvuru reddedildi. Ajansın haberine göre, AB Komisyonu ret gerekçesinde, Almanya ve Hollanda'nın verilerin paylaşılmasını bloke ettiğini bildirdi. Alman makamlarının veri blokajına gerekçe olarak, acil uyarı sistemi RASFF'in korunmasını gösterdiği belirtildi. AB Komisyonu'na iletilen gerekçede “Kullanıcıların bildirimlerinin kamuoyuna yansımasından endişe etmesi iletişimde gecikmelere yol açacaktır" denildi. Hollanda makamları ise verilerin kamuoyuna açıklanmaması talebine gerekçe olarak AB Komisyonu'na yaptıkları bildirimde, soruşturmaların olumsuz etkilenebileceği endişesini gösterdiler. Eldeki bilgilere göre fipronilin yumurtalara bulaşması, böcek ilacının yasalara aykırı bir şekilde kümes temizliğinde kullanılmasıyla gerçekleşti. Üreticilerin bu yönteme bitlerle ucuz ve etkili mücadele amacıyla başvurduğu tahmin ediliyor. Alman Haber Ajansı, AB hukuku çerçevesinde AB Komisyonu'na ikinci bir başvuru yaparak verilerin kamuoyuyla paylaşılmaması kararının yeniden gözden geçirilmesini isteyeceğini açıkladı. AB hukuku uyarınca vatandaşların belgelere ulaşma hakkının sadece belirli gerekçelerle istisnai olarak engellenebileceğine vurgu yapan dpa, soruşturmalara zarar gelmemesi açısından komisyonun kişi ve şirket isimleri ile adresleri karartabileceğine dikkat çekti.

BİSKÜVİLEDE DE OLABİLİR

Milyonlarca zehirli yumurta Avrupa’da market raflarından kaldırılırken bazı yetkililer zehirli yumurtaların bisküvi, salata ve pastalar gibi işlenmiş yiyecekler aracılığıyla çoktan besin zincirine girmiş olabileceğini söylüyor. Hollandalı ve Belçikalı yetkililer, haşere ilacının kaynağının Hollanda’da kullanılan bir temizlik ürününe dayandığını tespit etmişlerdi. Chickfriend adlı hayvan barınaklarının temizliğiyle ilgilenen şirketin başında bulunan iki Hollandalı geçen ay tutuklanmıştı. Fipronil, hayvanlardaki pire ve keneleri temizlemek için kullanılıyor. Ancak kümes temizleme amacıyla besin zincirine girmesine izin verilecek şekilde kullanılması kesinlikle yasak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN