Ekonomideki güven kaybı devam ediyor

Ekonomideki güven kaybı devam ediyor

Türkiye ekonomisinin ne kadar büyüyeceğine dair öncü gösterge niteliğindeki ekonomik güven endeksi, ağustosta 65 ayın zirvesine çıkmasının ardından düşüşe geçti. Endeks eylülde 103’e gerilemesinin ardından ekim ayında da 101,4 puan seviyesini gördü.

Gelecek büyüme rakamlarının öncü göstergesi niteliğindeki ekonomik güven endeksi 3’üncü ayda da gerilemeye devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekonomik güven endeksi ekimde eylüle göre yüzde 1,5 azalarak 103 değerinden 101,4’e düştü. Ağustos ayında 106 puanı görerek 65 ayın zirvesine yerleşen endeks, sonrasında ise inişe geçti. Ekonomik güven endeksindeki gerileme tüketici, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki kayıplarından kaynaklandı. Ekimde tüketici güven endeksi 67,3, hizmet sektörü güven endeksi 101,1 ve perakende ticaret sektörü güven endeksi 104 değerine geriledi. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 112,2, inşaat sektörü güven endeksi ise 84,2 değerine yükseldi. Güven endeksi Türkiye’de kayıp yaşamaya devam etse de Avrupa’da tam tersi bir durum söz konusu. Avrupa Komisyonu’nun ekim ayı “İş ve Tüketici Anketi”nin sonuçlarına göre, Avro Bölgesi’nde Ekonomik Güven Endeksi, eylül ayında 113,1 puan iken ekimde 114’e çıktı. Bu dönemde 0,9 puan artan endeks, 113,3 puan olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Avro Bölgesi’nde sanayi kesimi güven endeksi ise ekim ayında 6,7 puandan 7,9 puana çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN