Enerji Kimlik Belgesi nedir? EKB son başvuru tarihi belli oldu

Enerji Kimlik Belgesi nedir? EKB son başvuru tarihi belli oldu

2020 yılında kullanılması zorunlu olacak olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB), yeni yıla yaklaşırken insanlar tarafından en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Enerji Kimlik Belgesi nedir? EKB son başvuru tarihi ne zaman? İşte konu ile ilgili tüm detaylar…

 

2020 yılından itibaren enerjinin etkin ve verimli kullanımı, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla binalarda alım, satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi zorunlu olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı son tarihi açıkladı. İşte konunun detayları…

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

Enerji Kimlik Belgesi, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre; Binalarda enerji ve enerji kaynaklarının verimli ve etkin bir şekilde kullanılması, enerji alanında israfın önlenmesi, çevrenin korunması, binaların asgari olarak enerji ihtiyaçlarının sınıflandırılması, sera gazı salımı seviyesi ölçümü, binanın yalıtım özellikleri, ısınma veya soğuma sistemleri verimi ile ilgili detaylı bilgileri içeren belgeye denir.

Bunu örnekle anlatacak olursak; buzdolapları, çamaşır makinaları veya klima gibi beyaz eşyalardaki A ile G arasında performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerli olacak. A sınıfı En verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı ise en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir.

Bu sınıflandırma sistemleri artık binalar için de uygulanacak ve bunu gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi adı verilmiştir. Kısaca EKB olarak da bilinecek.

Yeni yapılacak binalardaki Enerji Kimlik Belgesi sınıf olarak en düşük C sınıfında olması gerekiyor. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan enerji sınıflı binalar kanunen iskan ruhsatı alamayacak.

Mevcut binalar için herhangi bir sınıf sınırlandırması yoktur. Ölçümler dahilinde A sınıfından G sınıfına kadar hangi enerji sınıfına denk geliyorsa o sınıftan Enerji Kimlik Belgesi alabilecekler.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALIM SON TARİHİ

Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, 01 Ocak 2020 yılından itibaren binalar ve bağımsız bölümlere ilişkin alım-satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi şartı aranacağını duyurdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı internet sitesinde yaptığı açıklama ile binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi aşamasında, mal sahibi Enerji Kimlik Belgesi’nin bir suretini alıcıya veya kiracıya verecektir açıklaması yer aldı.

19-12/24/ekbjpgg.jpg

EKB NASIL ALINIYOR?

Bina sahipleri Enerji Kimlik Belgesi’ni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabilecekler.

Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler yeni yapılacak binalar için Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili kuruluşlar olarak belirlenmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN