Enflasyon rakamları açıklandı: Şubat'ta beklentilerin üzerine çıktı | 2017

Enflasyon rakamları açıklandı: Şubat'ta beklentilerin üzerine çıktı | 2017

Tüketici fiyat endeksi rakamları aylık yüzde 0.81 yıllık yüzde 10.13 artarak Şubat ayında beklentinin üzerinde oldu. Aylık en yüksek artış yüzde 2,82 ile ulaştırma grubunda oldu.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,81, yıllık %10,13 arttı. Foreks'in anketinde TÜFE beklentisi aylık %0,47, yıllık %9,73 seviyesindeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, TÜFE’de (2003=100) 2017 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,81, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,29, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,13 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,88 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 2,82 İLE ULAŞTIRMA GRUBUNDA OLDU

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Şubat ayında endekste yer alan gruplardan sağlıkta %2,17, çeşitli mal ve hizmetlerde %1,38, konutta %1,18 ve eğlence ve kültürde %0,89 artış gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA DÜŞÜŞ GİYİM VE AYAKKABIDA

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Şubat ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise %0,67 ile ev eşyası oldu.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ  ALKOL VE TÜTÜNDE

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma %17,96, çeşitli mal ve hizmetler %12,82, sağlık %12,53, eğitim %9,33 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış %4,44 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %12,24 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış %9,44 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde gerçekleşti. Şubat 2017’de endekste kapsanan 414 maddeden 40 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 270 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 104 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

ENFLASYON ŞUBAT'TA NEDEN YÜKSELDİ?

Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Merkez Bankasının ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmediğine işaret ederek "Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkların 2017 yılının ilk çeyreğinde enflasyonu yukarı yönlü etkileyeceği bilinmektedir." ifadelerini kullandı.

Baylan, Merkez Bankasının enflasyon görünümündeki bozulma ve döviz piyasasındaki dalgalanmalara politika faiz oranıyla tepki vermek yerine likidite araçlarını kullanmayı ve ek parasal sıkılaştırma yapmayı tercih ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu haliyle, TCMB'nin kurdaki olası hareketleri, bankacılık sisteminin fonlama maliyetlerini artırmaya yönelik olarak Türk lirasını pahalı hale getiren likidite politikası aracılığıyla sınırlamaya çalışacağı anlaşılmaktadır. Şubat ayı içinde Türk lirasını desteklemek için alınan bir diğer karar ise ihracatçı ve turizmci için kullandırılan reeskont kredilerinde mayıs sonuna kadar sabit kurla (2 Ocak itibariyle 3,53) ödeme imkanının sağlanmasıdır. TCMB'nin tahminlerine göre, söz konusu imkan ile döviz talebinde 5,7 milyar dolarlık bir azalma oluşacaktır. Öte yandan uygulama, resmi döviz rezervlerinde aynı tutarda bir katkının olmayacağını göstermektedir. Dış ticaret açısından da mevcut veriler, petrol fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin düşük baz etkisiyle birlikte ithalatı yukarı yönlü etkileyeceğini ortaya koymaktadır. Türk lirasında yaşanan değer kaybının ihracatı olumlu etkilemesiyle dış ticaret açığındaki genişlemenin sınırlanması beklenmektedir. AB ülkelerinde iktisadi faaliyetteki olumlu seyrin sürmesi, ihracattaki artışın sürekliliği hususunda belirleyici olacaktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN