Esad’ın geleceği yok

Esad’ın geleceği yok

ABD Başkanı Trump ve Rus lider Putin’in ilk görüşmesiyle birlikte Suriye’ye yönelik yeni politikalar şekillenmeye başladı. Suriye’nin güneyinde ateşkes anlaşmasının ardından, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’dan “Esad rejiminin uzun süreli rolü yok” çıkışı geldi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Rus mevkidaşı Viladimir Putin’in merakla beklenen ilk görüşmesinden Suriye krizi konusunda önemli sonuçlar çıktı. Suriye’nin güneyi için yapılan ateşkes anlaşmasının ardından Beşar Esad’ın geleceği konusunda da Washington yönetiminden kritik bir çıkış geldi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Trump ile Putin’in G20 Zirvesi çerçevesinde bir araya gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, Suriye’nin güneybatısında ‘çatışmasızlık anlaşması’ ve ateşkes için varılan uzlaşma için Rusya’nın da ABD gibi Suriye’nin istikrarı ve birlik içinde olması, nihayetinde bu ülkenin geleceğine ilişkin siyasi müzakerenin yapılabilmesiyle ilgilendiğini belirtti. Trump yönetiminin, Suriye’de Esad ailesi veya rejimi için artık uzun dönemli bir rol öngörmediğini vurgulayan Tillerson, “Uluslararası toplum basbayağı Esad rejimi tarafından yönetilen bir Suriye’yi kabul etmeyecektir” diye konuştu. Rus tarafı ise görüşmeden sonra Esad’ın geleceğine dair bir açıklamada bulunmadı.

İSRAİL ÇATLAĞI

Trump ile Putin, G20 Liderler Zirvesi’nin düzenlendiği Almanya’nın Hamburg kentinde önceki dün ilk yüz yüze görümelerini gerçekleştirmişti. İki ülkenin dışişleri bakanlarının da katıldığı görüşmede Suriye’nin güneybatısında ateşkes konusunda anlaşma sağlandığı, bugün öğlen saatlerinden itibaren çatışmaların durdurulacağı belirtilmişti. Anlaşma, İsrail işgalindeki Golan Tepeleri’nin de bulunduğu bölgeyi kapsıyor. Ancak Tel Aviv yönetiminin, ateşkes bölgesini Rusya’nın denetlemesine karşı olduğu öne sürüldü. Haaretz gazetesi, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde İsrail’in, bölgede İran ve Türkiye’nin de etkin olmasını istemediğini iddia etti. Görüşmede Suriye krizinin yanısıra terörle mücadele ve Rusya’nın ABD’de geçen yıl yapılan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları da gündeme gelmişti.

MERKEL: ANKARA’NIN KATKISI BÜYÜK 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hamburg’daki G20 zirvesinde Rusya Devlet Başbanı Viladimir Putin’le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye’ye ilişkin açıklamada bulundu. Merkel, Türkiye’nin G-20 Zirvesine büyük katkı sağladığını belirtti. Öte yandan Merkel, Türkiye ile yaşadıkları bazı anlaşmazlıkların da halen devam ettiğini dile getirdi. Alman Şansölyesi, Türkiye ile İncirlik üssünün Almanya tarafından kullanımı ve gözaltılar konusunda ‘derin farklılıkların’ sürdüğünü belirtti.

PUTİN: SURİYE’DE TÜRKİYE’SİZ YAPAMAYIZ

Hafta içinde düzenlenen beşinci Astana görüşmelerine ilişkin, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’den açıklama geldi. Putin, Suriye’deki krizin çözümü için gerçekleştirilen toplantıların ardından, Suriye’deki çatışmasızlık bölgelerinin güçlendirilmesine odaklanacaklarını söyledi. Rus lider, bunu Türkiye olmadan gerçekleştirilemeyeceğine vurgu yaptı. Putin, Suriye krizinin çözümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli çabaları olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin rolü sayesinde Suriye’deki durum daha iyiye giderken, terörle mücadelede önemli bir mesafe katedildi” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN