Ev telefonlarına ‘cep’ten çalım

Ev telefonlarına ‘cep’ten çalım

Cep telefonunda abone sayısı artarken, sabit hatlarda gün geçtikçe azalıyor. 2010 yılında 16.3 milyon olan ev telefonu abonesi bu yıl üçüncü çeyrekte 11.1 milyona geriledi. Mobilde abone sayısı 61.9 milyondan 74.5 milyona yükseldi. Haberleşmede net gelirler, toplamda 11.6 milyar liraya ulaştı.

Türkiye’de cep telefonu abone sayısı artarken, sabit hatlar gittikçe düşüş gösteriyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), verilerinden derlenen bilgilere göre, 2010 yılı üçüncü çeyrekten, bu yılın üçüncü çeyreğine kadar geçen dönemde, sabit hatlarda abone sayısı yüzde 46.8 düşüş göstererek, 16.3 milyondan 11.1 milyona geriledi. Cep telefonundan iletişim ise gelişimini sürdürdü. Bunu göre, söz konusu dönemde mobil abone oranı yüzde 20.3 artış kaydederek, 61.9 milyondan 74.5 milyon aboneye ulaştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da BTK tarafından hazırlanan, yılın üçüncü çeyreğine yönelik “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu” ve sektörü değerlendirdi.

15 Kasım itibarıyla 615 farklı işletmecinin BTK’dan elektronik haberleşme hizmeti sunmak üzere toplam 994 yetkilendirme aldığını ifade eden Arslan, sektördeki işletmecilerin bu yılın üçüncü çeyreğinde elde ettikleri toplam gelirin 11,6 milyar liraya ulaştığını, bu çeyrekte gelirlerin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış gösterdiğini bildirdi. Arslan, işletmecilerin toplam yatırımlarının da 1,4 milyar liraya ulaştığını kaydetti.  Sektördeki sabit telefon hizmeti abone sayısının 11,1 milyona, 3,8 milyonu Makineler Arası İletişim abonesi olmak üzere toplam mobil abone sayısının 74,5 milyona, geniş bant internet abonelerinin 59,1 milyona yükseldiğini anlatan Arslan, “Eylül 2016 sonu itibarıyla toplam mobil geniş bant aboneleri 49 milyona, sabit geniş bant aboneleri de 10,1 milyona ulaştı. 1 Nisan’da hayatımıza giren 4,5G hizmetleri tüketiciler nezdinde büyük bir hızla kabul gördü ve halkımız yüksek mobil veri hızına hemen alıştı” dedi. Bakan Arslan, Türkiye’de internet hizmetlerinin temel olarak sabit ve mobil elektronik haberleşme altyapıları üzerinden sunulduğuna işaret etti.

4.5G ABONE SAYISI 45.7 MİLYON

Bu yıl temmuz ve eylül aylarını kapsayan üç aylık dönemde 45,7 milyon vatandaşın 4,5G aboneliğini tercih ettiğini, cihazı ve SIM kartı bu hizmete uyumlu olan ve söz konusu hizmetten faydalanan vatandaşların sayısının ise 16,5 milyona ulaştığını aktaran Bakan Ahmet Arslan, “Vatandaşlarımızın 4,5G’ye uyumlu SIM kart ve cihaz temin etmeleri ile önümüzdeki dönemde bu hizmetten faydalanan abone sayısı daha da artacaktır” görüşünü paylaştı.

SABİT HATLARDA 6 YILDA YÜZDE 46.8 AZALIŞ

Bİlgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerinden derlenen bilgilere göre, sabit hatlarda abone sayısı düşüş göstermeye devam ediyor. Buna göre, 2010 yılı üçüncü çeyreğinde 16.3 milyon olan sabit telefon abonesinin, 2016 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 46,8 düşüş gösterdiği hesaplandı. Böylelikle sabit hatlarda abone 11.1 milyona geriledi. Söz konusu dönemde sabitte 5.7 milyar dakika olan trafik, 2016 yılı ikinci çeyreğinde ise 2.5 milyar dakikaya düştü. 2016 yılı ikinci üç aylık dönemde mobilden mobile trafik miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 7,7 oranında artarken, sabitten sabite arama trafik miktarı yüzde 21,3 oranında azaldı. Bir önceki dönemle kıyaslandığında ise mobilden mobile trafik miktarı yaklaşık yüzde 7 oranında, sabitten sabite arama trafik miktarı yüzde 0,2 oranında düşüş kaydetti.

FİBER UZUNLUĞU 284 BİN KM

Elektronik haberleşme sektörünün otobanı olarak nitelendirdiği fiber altyapı ve fiber abone sayısına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Arslan, fiber uzunluğunun son bir yılda yaklaşık yüzde 9 artarak 284 bin kilometreye ulaştığını bildirdi.  Arslan, fiber abone sayısının da aynı dönemde yüzde 13,7 artışla 1,82 milyona yaklaştığını ifade ederek, sabit geniş bant aboneleri içindeki fiber abone oranının yüzde 18’i geçtiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN