FED faizi dolara tarihi eşiği atlattı

FED faizi dolara tarihi eşiği atlattı

ABD Başkanı Trump’ın ticari savaş çığlıkları ve özellikle FED’in 4 faiz artırımı doların ateşini bir gecede uçurdu. Önceki günü 3.93 seviyelerinden kapatan dolar, aynı gece 4.03’ü görerek tarihi zirveye çıkmış oldu.

Piyasaların dalga boyu şu sıralar oldukça yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımı özellikle dolar kurunu vurdu. Trump, dün imzaladığı genelgeyle, ABD Hazine Bakanlığı ve Ticaret Temsilciliği’ne Çin’e ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamaları getirme direktifi verdi. Kısıtlamalar ile Çin menşeli bazı ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirilmesi ve toplam kısıtlama tutarının 60 milyar doları bulabileceği bildirildi. Asıl denge ise Standard & Poor’s’un (S&P), FED’in bu yıl toplam 4 faiz artışı yapmasını beklediklerini duyurmasıyla birlikte bozuldu. Önceki gün dolar günü 3,93’ten kapatırken, gece bir anda 4,03’lere kadar çıktı. Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) dün sona eren toplantısının ardından FOMC üyelerinin bazılarının FED’in bu sene 3 veya daha fazla faiz artışı olasılığını göz önüne aldığına değinilen açıklamada, S&P’nin ise FED’in faiz artışını hızlandırarak bu sene toplam 4 faiz artırımı yapmasını öngördüğü kaydedildi. GMC Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Kur hareketi geçtiğimiz hafta son derece hızlı ve dalgalı bir şekilde gerçekleşti. Hafta ortasında FED kararlarının akabinde “3 defa faiz artırım” beklentileri bu yıl için bozulmayınca küresel bazda dolar varlıklarında görülen gerileme ile beraber gelişen ülke kurlarında da bir rahatlama meydana geldi. Piyasalarda FED etkisi çok kısa sürdü diyebiliriz. Şu sıralar piyasaların önündeki en önemli tehdit Trump gibi görünüyor. Genel olarak risk iştahında bozulma söz konusu oldu. USDTRY kuru Trump’ın açıklamalarının ardından likit olmayan Asya seansında bir hızlı yükseliş yaşadı. Kurun sonrada 3,95 – 3,97 bandında dengelendiğini görüyoruz, ancak TRY değer kayıplarının tamamını geri almış değildir. Gelişen ülkelerde, gerek USD’ye karşı, gerekse de EUR’ya karşı olan değer kayıplarında TRY en ön sırada. 3,99-4,00 seviyeleri yukarıda izlenebilir; geniş perspektifte 3,90 üzeri yukarıyı göstermektedir” dedi. Analistler, küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile yatırımcıların güvenli limanlara yöneldiğini belirterek, buna bağlı olarak Türk lirası üzerinde satış baskısı oluştuğunu söyledi. Dolar/TL, Asya piyasalarında derinliğin oluşmadığı günün ilk saatlerinde 4.0367 ile tüm zamanların en yüksek seviyesinin görmesinin ardından, 3.96 sınırına kadar geriledi. Öte yandan euro da 4.97 lirayı aşarak 5 liraya dayandı.

18-03/24/ekran-resmi-2018-03-24-000759.png
Karar Ekonomi servisi olarak 21 Mart 2018’de 4 faiz artışının olacağının kesin olduğunu yazmıştık.

KÜRESEL BORSALARDA SATIŞLAR VAR

İntegral Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aylin Cevizci, “Trump’ın Çin’e yönelik 50 milyar dolar ek gümrük vergisini içeren planı onaylaması ve Çin tarafından da misilleme gelmesi piyasalarda ticaret savaşları endişesini artırdı. Küresel borsalarda satışlar var. ABD endeksleri %3’e yakın değer kaybederken, Asya piyasalarında satışlar %4’e kadar uzandı. Bu durum piyasalarda güvenli liman algısını artırırken, küresel risk iştahını da olumsuz etkiledi. Sonuç olarak GOP piyasalarına yönelik iştahta negatif etkileniyor ve GOP para birimlerinde kırılganlık yaratıyor. TL zaten kırılgan olmasından dolayı gelişmelerden en fazla etkilenen para birimi olmuş durumda. USD/TRY 4.0367 ile yeni rekor seviyesini görürken şu sıralar önceki zirvesinin altında seyrediyor” dedi.

KURDAKİ DEĞİŞKENLİK GEÇİCİ

Kurlardaki değişkenliğin geçici olduğunu vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye’nin dünyaya açık bir ekonomisi var. Zaman zaman dalgalanmalar olabilir. Bunların etkileri de sınırlıdır ve geçicidir. Dolayısıyla asıl olan orta ve uzun vadede ekonominin sağlıklı bir şekilde işlemesidir. Ekonomimizle ilgili zaman zaman değerlendirme kuruluşları, zaman zaman birtakım spekülasyonlar hiçbir şekilde Türk ekonomisinin gidişatını olumsuz yönde etkilemez. Bütün makroekonomik göstergelerimiz gayet iyidir” ifadelerini kullandı.

YURTDIŞI BORÇLANMADA FAİZ ARTTI

2010 yılında 0.5’in altında olan Libor faiz oranları, 2008’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 2.43’e ulaştı. Morgan Stanley Stratejisti Jonathan Garner,  “Yıla damgasını FED değil, özel borçlanma piyasalarındaki hızlanma vuracak” dedi. Yükselen Libor faizi nedeniyle maliyeti yükselen bankaların, bu maliyeti kredi faizlerine yansıtmak durumunda kalacağını belirten bankacılar, bunun da şirketlerin finansman maliyetlerini yukarı çekeceğini vurguluyor. Öte yandan Ocak 2003-2018 arasında 555 milyar dolar cari işlem açığımız oluşmuş. Yabancılar bize aynı dönemde 642 milyar 338 milyon dolar yollamışlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN