Firari FETÖ imamı Adil Öksüz’ü yakalatacak takip yoğunluğa takıldı

Firari FETÖ imamı Adil Öksüz’ü yakalatacak takip yoğunluğa takıldı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası kamuoyunun en çok tartıştığı isim FETÖ'nün Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz oldu. Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, "Öksüz ve onun gibi 4-5 kişiyi devlet izleseydi, 15 Temmuz yaşanmazdı" dedi. Karar bu iddianın arkasındaki belgeye ulaştı.

ÖZEL HABER: HİLAL ÖZTÜRK

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Samsun’da verdiği bir konferansta devletin, 15 Temmuz'un planyacısı Adil Öksüz’ü takip etmediğini ileri sürdü. Avcı "Adil Öksüz'ü ve onun gibi 4-5 insanı takip etselerdi, biraz izleselerdi biz 15 Temmuz'a gelmeden hepsini tutuklardık ve bu olayı yaşamazdık. En azından darbenin yapılacağını çok önceden görürdük. Ama devlet bunları takip etmedi" diye konuştu. Karar Hanefi Avcı'nın sözünü ettiği takibin 'nasıl yapılmadığı' ile ilgili önemli bir belgeye ulaştı. Belge İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün, Ankara Emniyeti'ne verdiği bir cevap yazısı ve rapor.

'İVEDİ' TAKİP İSTENDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ Çatı iddianamesinde tanık ifadelerine dayanılarak Adil Öksüz'den “Deniz Kuvvetleri imamı” olarak söz ediliyordu. Belgeye göre, Ankara Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nun talebiyle Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 31 Temmuz 2015'te aralarında Adil Öksüz'ün akrabası olarak bilinen, örgüt lideri Fetullah Gülen'in en yakınındaki isimlerden Cemal Türk'ün de olduğu 13 kişi hakkında, “3 hafta süreyle teknik araçlarla izleme ve fiziki takip yapılmasını” istedi. Mahkeme kararı “ivedi” ibaresiyle İstanbul Eminyet Müdürlüğü'ne gönderildi.

HEDEF SAYISI FAZLA GÜNDEM YOĞUN

Ancak İstanbul Emniyet Müdürlüğü 11 Ağustos 2015 tarihli cevap yazısında “hedeflerin tamamının sürekli takibinin yapılamayacağını” bildiren bir cevap gönderdi. Yazıda sürekli takibin neden yapılmadığı da rapor halinde bildirdi. Raporda şöyle denildi:

“Kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri ve işyerinin teknik araçlarla izlenmesine, ses veya görüntü kaydı alınması için teknik takiplerin yapılması istenen 13 şahıstan Mustafa Yeşil'in yurtdışında bulunduğu, Suat Yıldırım'ın Sakarya'da, Ekrem Dumanlı'nın Rize'de bulunduğu bilgisi yapılan teknik çalışmalar sonucu elde edilmiştir. Ancak teknik takibi yapılması istenen hedef sayısının fazla olması, bu çalışmayla ilgili tarafımızın önden bilgilendirilmemesi, gündemin yoğun olması, şube müdürlüğümüz tarafından teknik takibi yapılan hedef sayısının da fazla olması sebebiyle, teknik takibi yapılması istenen hedeflerin sürekli olarak teknik takip kurallarına uygun olarak takibinin yapılamacağı hususunda gereğini arzederim.”

FETÖ'NÜN EN TEPESİ LİSTEDEYDİ

Takibi istenen isimler arasında Prof. Dr. Suat Yıldırım, Mustafa Yeşil, Ekrem Dumanlı, Cemal Türk, Cevdet Türkyolu gibi isimler vardı. Cemal Türk, Gülen'in yakın dostu olan 'Turgutlu' Mustafa Said Türk'ün oğlu ve FETÖ'nün şifresini çözecek isimler arasında gösteriliyordu. Cemal Türk'ün ağabeyi olan Mehmet Türk aynı zamanda Gülen'in yeğeni ile evliydi. Mehmet Türk, Öksüz'ün de hocasıydı. Eğer takip yapılabilseydi, o dönem 'kripto' olan Adil Öksüz'ün Cemal Türk üzerinden izine ulaşılabilecekti.

İHMAL SORUŞTURMASINDA HTS KAYITLARI İNCELENİYOR

FETÖ'nün Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz'ün Akıncı Üssünde gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmasıyla ilgili soruşturma Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. Soruşturmada Öksüz'ü gözaltına alan adli kolluk görevlilerinin darbe gecesi sonrasındaki cep telefonlarının HTS kayıtları inceleniyor. Öksüz'ün savcılığa çıkarılırken, gözaltı tutanağı, ifadesi veya geçmişiyle ilgili araştırma olmadığı belirtilmişti. Dosyasının jandarma veya polis tarafından boşaltıldığı iddia edilmişti. Öksüz'ü sorgulayan Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı savcı ve hakimleri hakkında da HSYK soruşturması sürüyor. Müfettişler savcının gerektiği gibi soruşturma yapıp yapmadığını araştırıyor. Hakimlerin ise o gece Akıncı Üssü çevresinde gözaltına alınan Öksüz'ün “Tarla bakmaya geldim” savunmasını yeterli bulup serbest bırakması kararının görevi ihmal yönünden soruşturuyor. Savcı ve hakimlerle ilgili bu aşamada FETÖ üyeliği iddiası söz konusu değil.

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN