Gaziantep’teki vahşi saldırıda katledilen 51 kişiden 29’unun çocuk olduğu ortaya çıktı

Gaziantep’teki vahşi saldırıda katledilen 51 kişiden 29’unun çocuk olduğu ortaya çıktı

Türkiye son yılların en vahşi saldırısı ile sarsıldı. Gaziantep’te bir intihar saldırganı, kına gecesinde üzerindeki bombaları patlattı, 51 kişi hayatını kaybetti. Emniyet ve istihbarat kaynakları, saldırının ardından IŞİD’i işaret etti. Vahşi saldırının, IŞİD’in Türkiye sınırında elinde tuttuğu son kent olan Carablus’a yönelik yapılması planlanan operasyon öncesi olması dikkat çekti.

Türkiye Gaziantep’te kanlı saldırıda hayatını kaybedenlere ağlıyor.  Gaziantep’te merkez Şahinbey ilçesi Akdere Mahallesi’ndeki bir ilkokulun bahçesindeki kına gecesine canlı bomba saldırı düzenledi. Önceki gece 22.50’de düzenlenen kanlı saldırıda 51 kişi yaşamını yitirdi, ölenlerin 29’u çocuk. 94 kişi de yaralandı. Yaralıların 17’sinin durumu ağır olduğu bildirildi. Saldırının ardından Uzakdoğu ziyaretini iptal edip Sağlık Bakını Recep Akdağ ile birlikte kente giden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek hastanelerde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret etti.

37 KİŞİ DEFNEDİLDİ

Vahşi saldırıda hayatını kaybedenlerden kimliği tespit edilen 37 kişinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Yeşilkent Mezarlığı Camisine getirilen cenazeler için  helallik alındı ve dua edildi. Diyanet İşleri Başkanı Başdanışmanı Abdurrezzak Ateş ve İl Müftüsü  Çelik tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından 37 kişinin cenazesi toprağa  verildi. Adli Tıp Kurumu morgundaki 13 kişinin cenazesi ise otopsi işleminin  ardından toprağa verildi.

Törene, Vali Ali Yerlikaya, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Ahmet Uzer ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.

CARABLUS’A HAZIRLIK

Dah önce onlarca vahşi saldırıya imza atan IŞİD’in ilk kez bir düğüne saldırması dikkat çekti. Kentteki yerel kaynaklar IŞİD’in Türkiye sınırında elinde tuttuğu Jarablus kentine yönelik son günlerde yürütülen bazı hazırlıklara dikkat çekiyor. Kaynaklar, Azez ve çevresindeki ÖSO güçlerinin Carablus’u almak için büyük bir operasyon hazırlığı içinde olduklarını, saldırının gerçekleştiği gecenin sabahında da operasyonun yapılmasının planlandığı iddialarının bulunduğunu söylüyor. - İSTANBUL

16-08/22/22krs10-damat.jpg

DÜĞÜNÜMÜZÜ KANA ÇEVİRDİLER

Vahşi saldırıda hafif yaralanarak Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alınan gelin Besna Akdoğan taburcu edildi. Yakınlarına sarılıp, “Düğünümüzü kana çevirdiler” diyerek acısını dile getiren Akdoğan, evine getirildi. Besna Akdoğan taburcu edildikten sonra sinir krizi geçirdiği için tekrar hastaneye kaldırdı. Damat Nurettin Akdoğan ise taburcu edildikten sonra geldiği harabeye dönen evinin önünde gözyaşı döktü.

16-08/22/22krs10-gelin.jpg

‘8 YAKINIMI KAYBETTİM’

Patlamada kızını, dayısını ve kuzenlerini kaybeden 48 yaşındaki Gule Bayhan ise şunları anlattı: “Her yerde cesetler vardı. Korkunç bir manzaraydı. O an kızımı aradım ama bulamadım. Kızım ve dayım öldü. Patlamada 8 yakınımı kaybettim. Kim yapmışsa Allah belasını versin.”

16-08/22/22krs10-ayakkabii.jpg

OĞLUMUN PARÇALARINI KUCAĞIMDA TAŞIDIM

13 yaşındaki oğlu Muhammed’i yitiren Halime Alparslan, gözyaşları içinde oğlunu toprağa verdi. Alparslan’ın anlattıkları da  dayanılmaz acının boyutunu ortaya koyuyor: “Oğlumun parçalarını yerde gördüm. Kucağımda hastaneye götürdüm. Dünyam bitti. Oğlum okul okuyordu. Ona nasıl kıydılar? Ne suçu vardı? Bu ne zalimlik, ne vahşet. Gencecik çocuklara nasıl kıydılar?”16-08/22/kr1aaaaa-1471817491.jpg

1 ÇOCUĞUM SAĞ KALDI ONUN İÇİN İNTİHAR ETMİYORUM

Gaziantep’te önceki gün kına törenini hedef alan kanlı katliamın ardından geriye yürek burkan hikayeler kaldı. İlk kez bir kına törenini hedef alan terör saldırısında 5 çocuk annesi Emine Erhan, 4 evladını kaybetti.

Emine Ayhan o korkunç geceyi gözyaşları içerisinde şöyle anlattı: “Birden büyük bir patlama oldu. Hemen patlama yerine koştum, ortalık kan gölüne dönmüştü. Çocuklarımı aradım ancak cesetlerini buldum. Dünyam her şeyim bitti, çünkü 5 çocuğumdan biri kaldı. Eğer kalan 1 çocuğum olmasaydı intihar ederdim.” 

IŞİD’İN KANLI SALDIRIILARI  2 YILDA 257 ÖLÜ

IŞİD’in 2014 yılında  başlayan saldırıları, Türkiye’nin örgüte karşı etkin mücadele ettiği 2016’da hızla arttı.  Örgüt Türkiye’de 2014 yılında 1, 2015’te 5 ve 2016’da ise 5 büyük saldırı düzenledi. 

20 Mart 2014

Niğde Ulukışla’da yol çevirmesi sırasında jandarmaya ateş açtılar: 2 şehit

6 Ocak 2015

Sultanahmet’te polis noktasına canlı bomba saldırısı: 1 şehit

16-08/22/22krs10-mersisnnn.jpg

18 Mayıs 2015

HDP’nin Adana ve Mersin’deki il başkanlıklarına aynı kişi tarafından iki bomba bırakılarak patlatıldı.

5 Haziran 2015

HDP’nin Diyarbakır mitinginde canlı bomba saldırısı:4 kişi öldü.

16-08/22/22krs10-suruccc.jpg

20 Temmuz 2015

Suruç’ta Kobani’ye geçmek için toplanan gençlere canlı bomba saldırısı: 34 genç öldü.

10 Ekim 2015

Ankara Garı önündeki miting  öncesinde düzenlenen canlı bomba saldırısı: 105 kişi öldü.

12 Ocak 2016

Sultanahmet’te Alman turistlere yönelik canlı bomba saldırısı: 10 kişi öldü.

20 Mart 2016

İsitiklal Caddesi’nde canlı bomba saldırısı: 4 kişi öldü.

1 Mayıs 2016

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne bombalı araç saldırısı: 2 polis şehit.

16-08/22/22krs10-ataturkk.jpg

28 Haziran 2016

Atatürk Havalanı Dış Hatlar Terminali 3 canlı bomba saldırısı: 44 ölü.

21 Ağustos 2016

Gaziantep Şahinbey’de bir düğüne düzenlenen canlı bomba saldırısında çoğu kadın ve çocuk 51 kişi hayatını kaybetti.

16-08/22/22krs10-kadinnnnlarr.jpgIŞİD’in Gaziantep’teki en vahşi saldırısı dünyayı da şoka soktu. Dünya medyası Suriye’de gittikçe zemin kaybeden terör örgütünün  savaşı Türkiye’ye yaymayı hedeflediğini yazdı.

DÜNYA DA ŞOKTA

BBC: “Cihatçılar Suriye’de, eski kaleleri Menbic dâhil, zemin kaybediyor. Suriyeli muhalif askerler,IŞİD’in elinde bulundurduğu Cerablus’a doğru ilerlemeye hazırlanıyor. Eğer bu bomba IŞİD’in işiyse, bunun savunmaya geçen grup tarafından bir güç gösteri niyetiyle yapılmış intikam saldırısı olduğu yönünde spekülasyonlar çıkacaktır.”

CNN İnternational: “Türkiye 15 Temmuz’dan bu yana bir dizi silahlı ve bombalı saldırı ile sarsılıyor.”

* Al Jazeera: “Patlama düğünü cenaze merasimine döndürdü. 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından saldırıların artması da dikkat çekiyor.”

Russia Today (RT): “Barbarca saldırı.”

Le Monde: AFP, Reuters ve AP gibi uluslararası ajansların geçtiği bilgilerden derlediği haberinde, “muhtemel fail IŞİD” diye yazdı. Türkiye’nin artan şekilde saldırıların hedefi olmasına dikkat çekti.

16-08/22/22krs10-tayyos.jpg

12 YAŞINDA ÇOCUĞU PATLATTILAR

 Türkiye Gaziantep’teki saldırının dehşeti ile sarsılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan vahşetin boyutlarını göz önüne serdi. Erdoğan saldırıyı planlayan hainlerin intihar saldırganı olarak 12-14 yaşlarında bir çocuğu kullandığını açıkladı.

''Canlı bomba 12-14 yaşlarında bir çocuk''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’teki terör saldırısına ilişkin, “Dün Gaziantep’te Şahinbey’de, bir düğün merasimi esnasında 12-14 yaşlarında bir canlı bombanın patlaması veya patlatılması neticesinde, şu anda 69 yaralı var. Bunların 17’si ağır. Tabii 51 ölüm vakası söz konusu” dedi. 15 Temmuz darbecilerinin işgal ettiği merkezlerden biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasını ziyaret eden Erdoğan burada vahşi Gaziantep saldırısı ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

‘İLK İŞARETLER DAİŞ’

Olayın, daha çok Siirtli ve Vanlı vatandaşların olduğu bir mahallede cereyan ettiğini ifade eden Erdoğan, “Şu an itibarıyla Valiliğimiz, emniyet teşkilatımız, vardıkları ilk kanaatler, bir DAİŞ eylemi olduğu istikametinde. Malum son dönemlerde Gaziantep’te DAİŞ’in böyle bir yapılanması veya yer bulma gayretleri söz konusuydu. Birçok yoğun operasyonlar yapıldı, yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.          

“Birliğimizi, beraberliğimizi daim kılmak suretiyle de tüm bu terör belasının üzerine birlikte gitmemiz gerekiyor” diyen Erdoğan “Bu terör nereden gelirse gelsin, bizim için değişmiyor. Bu FETÖ  terör örgütü olabilir, PKK olabilir, DAİŞ olabilir. Suriye’nin belli bölgelerinde PYD, YPG olabilir. Hepsi bizim için terördür.”
Vatandaşlara emniyet birimlerine ‘bilgi’ verme çağrısını yineleyen Erdoğan “Bunu bir ispiyonlama olarak kimse değerlendirmesin, istihbaratın önemli ayaklarından biri budur” dedi. - İSTANBUL

16-08/22/22krs10-binalii.jpg

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM: ŞEYTANİ SALDIRILARI  BİRLİKTE AŞACAĞIZ

Başbakan Binali Yıldırım, Gaziantep’te saldırısını lanetleyerek şu açıklamayı yaptı: “İnsanlığa düşman olan terör hiçbir değer tanımayan yüzünü bu kez bir düğün yerini matem yerine çevirerek kendini göstermiştir. 25 Aralık 1921’de Gaziantep’i “Gazi” yapan istiklal ruhu bugün Türkiye’de dipdiri ayaktadır. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Birlik ve beraberliğimiz iç ve dış bütün bu şeytani saldırıları bozacaktır.”

HDP LİDERİ SELAHATTİN DEMİRTAŞ: TEK YÜREK OLDUĞUMUZU DÜNYAYA GÖSTERELİM

HDP lideri Selahattin Demirtaş, Gaziantep’teki terör saldırısına ilişkin, “Ben bütün yurttaşlarıma ve kardeşlerime şu çağrıda bulunmak istiyorum; bu barbarlardan ve gözü dönmüşlerden alınabilecek en iyi intikam, ülkeyi barışa götürmektir” dedi. Demirtaş saldırı ile verilmek istenen mesajın ‘Buradan bir “iç savaş ve kaos çıkarabilir miyiz” arayışı olduğunu savundu ” Ülkede iç savaşa, etnik ve mezhep savaşına götürecek hiçbir tezgahta asla olmayacaklarını, buna asla müsamaha göstermeyeceklerini belirten Demirtaş, şunları kaydetti: “Buradan bütün siyasi liderlere ve Gaziantep milletvekillerine çağrı yapıyorum; gelin taziyede yan yana duralım, senin benim cenazen yok, bizim cenazemiz var. AKP’nin, CHP’nin, MHP’nin milletvekilleri gelin, taziyede yan yana duralım. Düğünümüzü taziyeye ve kan gölüne çevirenlere karşı öncelikle tek yürek olduğumuzu gösterelim. Sonrası kolaydır, çözülemeyecek sorunumuz yoktur. “

MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ: BU KİN VE KİRLİ AKINA  KAPILMAYACAĞIZ

Terör saldırısını sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile kınayarak beraberlik mesajı verdi. Bahçeli şunları söyledi: “Barbar, insan kanıyla beslenen vahşiler masum ve mazlum canlara acımadan kıydılar.  Anlaşılan odur ki, 15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsü farklı terör örgütleri kanalıyla sürdürülmek, Türkiye teslim alınmak istenmektedir. Düğüne canlı bomba ile saldıranların, insan hayatına acımadan kastedenlerin heves ve hesapları milli birlik karşısında parçalanacaktır. Türkiye tek yürek, millet tek umuttur.”

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU: ÖFKEMİZ DERİN ACIMIZ ORTAK

Gaziantep’teki terör saldırısını kınayarak, “Bir düğün evine saldıracak kadar sapıkça bir eylemle birlik ve bütünlüğümüzü sarsmayı planlayanlar hain emellerine asla ulaşamayacaklardır” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, saldırının hedefinde Gaziantep özelinde bütün Türkiye’nin olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: “Öfkemiz derin, acımız ortaktır. ”

ESKİ BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: TERÖR BÜTÜN MİLLETİ HEDEF ALDI

Davutoğlu, Gaziantep’teki terör saldırısına ilişkin, “Türkiye, 15 Temmuz’dan sonra eskisinden daha güçlü ve daha bir ve beraberdir. Bu terör saldırılarına karşı da ülkemizin birliğini ve beraberliğini korumak hepimizin vazifesidir” dedi. “Terörün hedefi, bütün Türk halkı ve milletimizdir. Bazen düğünde, bazen havaalanında, bazen sokakta hepimiz hedef haline getiriliyoruz” diyen Davutoğlu “Birlik ve beraberliği korumak hepimizin vazifesidir” ifadesini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN