Gece körlüğünün sırrı ‘gen’lerde

Gece körlüğünün sırrı ‘gen’lerde

Genetik retina hastalıklarının bilinen bir tedavi yöntemi yok. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki ‘gen tedavisi’ gece körlüğü gibi kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde umut vaadediyor.

Gece körlüğü’nün tedavisinde yeni kullanılmaya başlanan tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Öner, ayrıca henüz deneysel aşamadaki kök hücre ve gen tedavilerini anlattı. Sarı nokta hastalığı gibi erken başlangıçlı makula dejenerasyonları hastalıkları ile Stargardt, Best ve kon distrofisi gibi kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek yöntemlerden bahseden Öner, “Kalıtımsal retina hastalıklarında, günümüze dek bilinen bir tedavi yöntemi bulunmuyordu. Oysa son yıllarda meydana gelen gelişmeler sonucunda kalıtımsal retina hastalıklarında ilerlemeyi durdurmaya yarayan bazı tedavi yöntemleri geliştirilmeye başlandı. Bu, umut verici bir gelişme” dedi.

Kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde denenen ve başarılı olan önemli bir gelişmenin gen tedavisi olduğunun altını çizen Önel, şunları anlattı: “Fakat kalıtımsal retina hastalıkları, klinik ve genetik açıdan çok çeşitli. Bu hastalık grubundan 120’den fazla gen sorumlu. Aynı gen içinde farklı mutasyonlar olabiliyor ve bu mutasyonlar farklı hastalık görünümlerine yol açabiliyor. Bu durum hastalıklarla ilgili genetik çeşitliliği daha da karmaşık hale getiriyor. Ancak son yıllarda meydana gelen gelişmeler, genetik problemlerin daha iyi anlaşılmasına ve gen tedavilerinin uygulanabilmesine imkan sağlıyor. Yapılan çalışmalarda kalıtımsal retina hastalıklarının iyileşmesinde alınan sonuçlar oldukça başarılı.”

Önel “İnsan vücudundaki farklı hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahip, kendini yenileyebilen ve vücudun bir yerindeki zedelenmeyi takiben dokuyu onarabilen kök hücreler, yakında kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilecek” sözlerini kaydetti. Önel, dünyada ve Türkiye’de çalışmaları devam eden ve henüz deneysel aşamada olan kök hücre tedavisinin de, retinitis pigmentosada, diğer kalıtımsal retina hastalıklarında ve ileri evre kuru tip makula dejenerasyonunda uygulandığına ve başarılı sonuçlar alındığına değindi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN