Güncel Fındık fiyatları Sakarya-Fındık fiyatı Giresun ve Ordu Ticaret Borsası'nda ne kadar?

Güncel Fındık fiyatları Sakarya-Fındık fiyatı Giresun ve Ordu Ticaret Borsası'nda ne kadar?

Fındık fiyatı 2014 yılında 20 TL'yi aşmıştı. Bu durum özellikle yüksek rekolteye sahip Sakarya'daki üreticileri sevindirmişti. Bu yıl ise fındık fiyatı tüm piyasalardan 10 TL'nin altında işlem görmektedir. Fındık fiyatı ne kadar oldu? Güncel fındık fiyatı Sakarya'da ne kadar? Fındık fiyatı Ordu Ticaret Borsası'nda ve Giresun Ticaret Borsası'nda ne kadar?

Fındık fiyatı 2014 yılında 20 TL'yi aşmıştı. Bu durum özellikle yüksek rekolteye sahip Sakarya'daki üreticileri sevindirmişti. Bu yıl ise fındık fiyatları istenilen seviyede gelmeyince üretici kara kara düşünmeye başladı. Üretici beklediğini bulamadı ve fındık fiyatı bazı bölgelerde 9 TL'ye kadar düştü.

Fındık fiyatı Sakarya Ticaret Borsası'nda ne kadar?

Sakarya Ticaret Borsası'nda 2015 yılının son çeyreğinde fındık fiyatı 10-11 lira bandında işlem görüyorken 24.02.2016 tarihinde fındık fiyatı 10 TL'nin altına düştü. Sakarya Ticaret Borsası'nda fındık fiyatı 9.60 kuruştan işlem görmekte.

Fındık fiyatı Ordu Ticaret Borsası'nda ne kadar?

Ordu Ticaret Borsası'nda 2015 yılının Aralık ayının ilk haftasında fındık fiyatı 11-11.50 lira arasında işlem gördü. İkinci hafta da ise fındık fiyatı 11.10 lira bandında devam etti. 2015 yılının son haftasında da fındık fiyatı 11 liradan işlem gördü. 24.02.2016 tarihi itibariyle Ordu Ticaret Borsası'nda fındık fiyatı 9.40 TL'den işlem görüyor.

Fındık fiyatı Giresun Ticaret Borsası'nda ne kadar?

Giresun Ticaret Borsası'nda ise 2015 yılının Aralık ayında ortalama fındık fiyatı 10.50 fiyatından işlem gördü.

Giresun Ticaret Borsası'nda 24.02.2016 itibariyle yüzde 50 randımanlı tombul fındık fiyatı 10.33 TL, sivri fındık fiyatı 9.25 TL, kara fındık fiyatı ise 9.50 TL'den işlem görüyüyor.

Fındık fiyatına Giresun Ziraat Odası Başkanı'ndan tepki geldi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ve Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, düşen fındık fiyatlarına ortak açıklamayla tepki gösterdi.

Karan ve Yaman'ın imzasıyla yapılan ortak yazılı açıklamada, ister üretici, ister manav, isterse sanayici olsun, birkaç kişinin çıkarları için binlerce üreticinin hakkının gasbedilmesine göz yummayacakları belirtildi.

Fındık fiyatının arz ve talebe göre oluştuğu yönündeki ifadelerin ticari bir söylemden öte gidemediği savunulan açıklamada, "Herkes gibi fındık fiyatının serbest piyasada arz ve talebe göre oluştuğunu biz de çok iyi biliyoruz. Şimdi 'fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşur' diyenlere şunu sormak istiyoruz.

Başkan: Fındık fiyatı arz-talep mantığında değil

Fındığın yoğun olarak pazara arz edildiği eylül, ekim ve kasım ayında fındık fiyatı 12-14 lira arsında alınıp satıldı. Hatta 15 lirayı gördü. O zaman düşmesi gereken fiyat ne oldu da pazara fındığın en az indiği aralık ve ocak ayında düştü? Bu nasıl bir arz-talep mantığı? Bir ürün pazara çok arz edilirse fiyatı düşer, az inerse fiyatı yükselir. Bizim bildiğimiz arz talep mantığı budur" denildi.

İhracat rakamlarında düşüş olmadığı ifade edilen açıklamada, "Fındık şakır şakır dolar basıyor. Ondan sonra da çıkıp 'fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşur' diyeceksin. Fındık üreticisinin artık bu tür söylemlere karnı tok.

Fındık fiyatı düştüğünde tabii ki devletin kapısını çalacağız

Fiyat düşüşündeki amaç belli, tüm uyarılara rağmen fındığını emanete bırakan üreticilerin ürününü ucuza kapatmak ve yeni sezon öncesi fiyatı düşürebildiği kadar düşürmektir" ifadelerine yer verildi.

Ziraat Odası Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşmesinin ardından "Fındık fiyatı her düştüğünde üretici devletin kapısını mı çalacak" yönünde yorumlar yapıldığı öne sürülen açıklamada, "Devlet babadır. Tabii ki devletimizin kapısını çalacağız. Gidip de Avrupalı alıcıların ya da onların temsilcilerinin kapısını çalacak değiliz. Biz devletimize, hükümetimize güveniyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

FİSKOBİRLİK müdahale alımları için hazır olduklarını açıkladı

Fındık fiyatlarının düşmesiyle FİSKOBİRLİK fındığa müdahale için alıma hazır olduklarını açıkladı.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "Fındıkta müdahale alımı olacaksa FİSKOBİRLİK olarak biz buna hazırız" dedi.

Bayraktar'ın yaptığı açıklamada, serbest piyasada 9 lira seviyelerine kadar düşen fındık fiyatlarının yeniden yükselmesi noktasında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) müdahale alımı yapacağının gündeme geldiğini hatırlattı.

Bu noktada TMO'ya gerek kalmadan FİSKOBİRLİK'in müdahale alımına hazır olduğunu ifade eden Bayraktar, "Altyapımız hazır. Depolarımız müsait. Tek talebimiz FİSKOBİRLİK'in müdahale alımı konusunda desteklenmesi" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN