19 Mayıs'ta çalışan asgari ücretliye 850 TL ekstra ödeme! İşte detaylar...

19 Mayıs'ta çalışan asgari ücretliye 850 TL ekstra ödeme! İşte detaylar...

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı resmi tatil olarak kabul edilirken bu yıl pazar gününe denk gelmesi akıllarda soru işareti oluşturuyor. 19 Mayıs'ta çalışan asgari ücretliler için ek ödeme açıklaması Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Köksal'dan geldi. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

HİLAL NAS

Resmi tatillerde çalışan milyonlarca kişinin hakkındaki tek soru ek ödeme yapılıp yapılmayacağı oluyor. 19 Mayıs Atatürk'ü ama Gençlik ve Spor Bayramı'nda çalışan asgari ücretliler için müjde verildi. Normal maaşlara ek olarak ödeme yapılacağı belirtilirken konu hakkındaki açıklama uzman isimden geldi. Konuyla ilgili KARAR’a açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Köksal, akıllara takılan soruların yanıtlarını bir bir açıkladı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

19 MAYIS'TA ÇALIŞAN EK ÖDEME ALACAK MI?

Bu yıl pazar gününe denk gelen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda çalışan asgari ücretliler, normal maaşlarına ek olarak 850 TL'ye varan ek ödeme alabilecek. Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Köksal, konuyla ilgili KARAR'a önemli açıklamalarda bulundu.

emekli.webp

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı bu yıl Pazar gününe denk geliyor ve bu gün resmi tatil olarak kabul ediliyor. Peki, 19 Mayıs'ta çalışan asgari ücretli işçiler bu durumdan nasıl etkilenecek?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Köksal'ın açıklamaları şu şekilde:

"Bu yıl resmi tatil olan 19 Mayıs, aynı zamanda hafta tatili olarak kabul edilen Pazar gününe denk gelmektedir. Çalışma mevzuatımıza göre, bugün hiç çalışmayıp tatil yapan işçiler bu güne isabet eden yevmiyelerini alacak. Resmi tatilin Pazar gününe denk gelmesi sebebiyle bugünü de tatil olarak geçiren işçiler için hafta tatil ücreti aylık ücretleri içinde olacağı için ekstra bir ödeme söz konusu olmayacak. Yeni normal haftalık ücretleri neyse o ücretlerini alacaklar.

19 Mayıs’ta tatil yapmayıp işe gelen işçiler ise işe 1 saatliğine dahi gelseler bile o günün yevmiyesini sanki bir tam gün çalışmış gibi alacaklar. 1 saat çalışan işçi nasıl 1 günlük para kazanacak diyebilirsiniz. Ancak bu hususta T.C Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2016/20521 esas, 2020/6790 karar sayılı içtihadı böyle söylüyor.

Örneğin bir asgari ücretli günlük 566 TL kazanıyor. 19 Mayıs'ta hiç işe gelmese de bu parayı zaten kazanıyor. Bu işçimizin 19 Mayıs'ta 1 saat işe gelmesi halinde 566 TL normal ücretine ilave bir 566 TL daha ulusal bayram ve genel tatil ücreti hak edecek.

para-hesap-1.jpg

Özellikle hizmet sektöründe vardiyalı çalışma düzeni olduğundan işçilerin hafta tatili genel kabul olan Pazar günü dışında belirlenebiliyor. Eğer hafta tatili Pazar günüyse ve bugün hafta tatili de yapmadan işe gelinirse, örnekteki işçi için Pazar günü yevmiyesi %50 zamlı olacak ve ilave olarak 283 TL daha ücret kazanmış olacak. Yani Mayıs ayı ücretine ilave 849 TL kazanmış olacak."

Sertaç Köksal'ın bu açıklaması, 19 Mayıs'ta çalışmayı düşünen asgari ücretli işçiler için önemli bir kazanç fırsatı sunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN