8 saatte hazırlanıyor iftar sofralarını süslüyor! Yüzyıllardır süren gelenek: Davulun sesini duyan hazır olduğunu anlıyor

8 saatte hazırlanıyor iftar sofralarını süslüyor! Yüzyıllardır süren gelenek: Davulun sesini duyan hazır olduğunu anlıyor

Çorum’un İskilip ilçesine özgü o lezzet 8 saatte hazırlanıyor iftar sofralarını süslüyor. Yüzyıllardır bölgede devam ettirilen bu gelenek, yemek hazır olduğunda çalan davulla daha da süsleniyor. İşte, Çorum’a özgü o gelenek…

İskilip’te 8 saatlik bir sürede pişen keşkek iftar sofralarının vazgeçilmezi oluyor. İskilip’in tüm mahallelerinde bulunan keşkek fırınları yüzyıllardır süren geleneğe şahitlik ederken, iftar saatinde fırınlarda büyük bir yoğunluk oluşuyor. UNESCO’nun Müşahhas Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde bulunan keşkeğin 8 saatlik yolculuğu iftar sofrasında son buluyor.

HERKES ALMAK İÇİN SIRAYA GİRİYOR

İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük’ün girişimleriyle marka tescili alan ve ilçenin özgün yemeklerinden olan keşkek, meşhur İskilip dolmasının ardından kentin en uzun pişen 2’inci yöresel yemeği özelliği taşıyor. Keşkeğe yoğun ilgi gösterilmesi en çok fırın sahiplerini mutlu ediyor. Yıl boyunca 1-2 ay çalışan keşkek fırınları, bu ayı en karlı biçimde kapatmak için tüm imkanı müşterilerine sağlıyor.

KALEDEN DAVUL ÇALARAK HABER VERİLİYOR

Sabah saatlerinde vatandaşlar keşkek çömleklerini fırınlara getiriyor. Tüm çömleklerin üzerinde karışmaması için işaretlere yer veriliyor. Keşkekler hazır olduğunda İskilip Kalesi’ne çıkan davulcular davul ve zurna çalıyor. Davul-zurna sesini duyanlar keşkek fırınları giderek çömleklerini alıyor.

corum-iskilip-keskek-gelenegi.jpg

KEŞKEK KIRMIZI ÇİZGİLERİ

Keşkek’in İskilip adına olmazsa olmaz olduğunu söyleyen Recep Bodur, “Yani bizim kırmızı çizgimizdir. Ramazan ayında keşkek, tarhana çorbası, salata bu üçlüden İskilipliler bir ay boyunca ayrılmaz. Sabah saatlerinde keşkekler fırına verilir. Akşam da İskilip Kalesi’nden davul çalınır. Davul sesini duyan keşkeğin fırından çıktığını anlar ve fırına gelerek keşkeklerimizi alırız” dedi.

Ramazan keşkeğinin gelenek haline geldiğini söyleyen Bodur, “İnşallah bu gelenek kaybolmaz. Gelecekte de çocuklarımız bu geleneği yaşatır. Güzel bir gelenek inşallah devam eder. Bayanlar uğraşmıyor. Hazır bir yemek” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN