‘Ankara Suriye’de yeni cephe açtı’ 

‘Ankara Suriye’de yeni cephe açtı’ 

Zeytin Dalı Harekatı, dış basında da öne çıkan gelişmelerin başındaydı. Uluslararası medya kuruluşları, operasyonun sahada ve diplomasideki olası sonuçlarına dikkati çekti.

* New York Tımes: (ABD) 72 Türk savaş uçağı Suriye’de ABD destekli Kürt milisleri bombaladı. ABD’nin uyarılarına rağmen rest çeken Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör tehdidi olarak nitelediği milisleri ezme sözünü verdi. 

* Amerika’nın Sesi: Siyasi çözüm tehlikede. 

* CNN: Bu operasyon ABD ile Türkiye arasındaki gerilimi artıracak. 

* Washıngton Post: Operasyon yabancı güçleri karşı karşıya getirebilir. 

* Daıly Maıl: (İngiltere) Dramatik fotoğraflar, Türkiye’nin ABD destekli Kürt mislislerine karşı hava baskınlarıyla Suriye savaşında yeni bir cephe açıldığını gösteriyor. 

* Telegraph: Türkiye ABD destekli Kürt güçlerinin elindeki Suriye kentine karşı taarruz başlattı. 

* Guardıan: Türkiye YGP’yi Afrin’den temizleme sözü verdi. 

* BBC: Türk jetleri Kuzey Suriye’deki Kürtleri vuruyor. Türkiye, Suriye’de yeni bir cephe açtı. 

* Zeıt: (Almanya) Erdoğan Suriye Kürtlerine karşı kara harekatı başlattı. 

* Deutsche Welle: Türkiye Cumhurbaşkanı çok riskli bir askeri harekatı onayladı. Afrine’e ‘Zeytin Dalı’. 

* Stern: Harekat Ankara, Washington ve Moskova ilişkilerini zedeleyebilir. 

* Asharq AlAwsat: (Suudi Arabistan) Ankara’nın Türkiye’nin sınırlarına yakın bölgelerdeki Kürt gruplarına yönelik olarak başlattığı askeri operasyonunun bir parçası. 

* Le Monde: (Fransa) Ankara ile Washington arasında kriz. Rusya, Türk uçaklarının operasyonları için Ankara’ya yeşil ışık yakmış olmalı. 

* Russıa Today: (Rusya) ürk Zırhlı Birlikleri Özgür Suriye Ordusu’nun Afrin harekâtını destekliyor. 

* ORF: (Avusturya devlet televizyonu) Türkiye ABD’ye rağmen Suriye’nin kuzeyindeki Kürtleri bombalamaya başladı.

NATO: TÜRKİYE’NİN SAVUNMA HAKKI VAR

NATO’dan Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin “Tüm ülkelerin kendini savunma hakkı bulunmaktadır” açıklaması geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir NATO yetkilisi, Türkiye’nin istikrarsız bir bölgede bulunduğunu ve terörizmden çok ciddi zarar gördüğünü belirterek “Tüm ülkelerin kendini savunma hakkı bulunmaktadır. Bunun orantılı ve ölçülü bir şekilde yapılması önem taşımaktadır.” dedi. NATO’nun IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun bir üyesi olduğunu ancak Suriye’de sahada bir mevcudiyeti bulunmadığını hatırlatan NATO yetkilisi, Türkiye’nin operasyon hakkında NATO müttefiklerini bilgilendirdiğinin altını çizdi.

ESAD’DAN İLK TEPKİ

 Harekattan önce Türkiye’yi uçakları düşürmekle tehdit eden Şam rejiminden ilk açıklama geldi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Afrin harekatının Ankara’nın teröristleri destekleme politikasına dayandığını iddia etti. İran Stratejik Dış İlişkiler Konseyi’nden heyetle Şam’da bir araya gelen Esad, görüşmede “Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği sert saldırı, Türk yönetiminin Suriye krizinin ilk gününden bu yana izlediği ve temelde terörü ve terör örgütlerini desteklemek üzerine inşa edilen politikasından ayrı tutulamaz” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN