Ankara'daki şiddetli patlama sesinin nedeni belli oldu: Pilot ses duvarını aştı

Ankara'daki şiddetli patlama sesinin nedeni belli oldu: Pilot ses duvarını aştı

Başkent Ankara’da şiddetli patlama sesi duyuldu. Sosyal medyada paylaşım yapan vatandaşlar patlama sesinin bir çok ilçeden duyulduğunu belirtti. Son dakika haberine göre şiddetli patlamanın sesi belli oldu. Ankara Valiliği bir F16'nın ses duvarını aşması sonucu sonic patlama sesinin meydana geldiğini açıkladı.

Ankara'da tüm ilçelerden duyulan şiddetli patlama sesinin nedeni belli oldu. Bir F16'nın uçuş sırasında SES duvarını aşması sonucu sonic patlama  meydana geldiği anlaşıldı. Ankara Valisi Ercan Topaca, "Ankara’da bir patlama olduğu yönündeki ihbarlar üzerine, yapılan incelmede, söz konusu patlama sesinin, F 16 Modernizasyon Projesi kapsamında, TAİ Genel Müdürlüğünde yapılan test uçuşu sırasında meydana geldiği anlaşılmıştır" dedi. 

PATLAMA SESİ KORKUTTU

Ankara'daki şiddetli patlama sesiyle ilgili Twitter'da yapılan paylaşımlarda Sincan'da ambulan sirenlerinin de duyulduğu belirtiliyor. Bazı vatandaşlar ise patlama sesiyle camların bile titrediğini yazdı. 

18-07/23/patlama.jpg

Valilik ve emniyet kaynakları, patlamanın kaynağına ilişkin bilgi almaya çalıştıklarını belirtti. 

PATLAMA SESİYLE İRKİLDİLER

Çankaya, Keçiören, Etimesgut, Mamak ve Yenimahalle'de daha şiddetli duyulan patlama sesiyle ilgili sosyal medya kullanıcılarının yaptığı bazı paylaşımlar şöyle:

Ankarada 30 saniye once kuvvetli bir patlama sesi duyan var mi

Az önce Ankara'da çok kuvvetli bir patlama sesi oldu. Binalar sallandı. 10 Ekim patlamasından daha güçlü, ama uzaktan.

Batıkent civarından bir patlama sesi duyulmuş. Başka yakın semtlerde de hissedilmiş. Bilgisi olan var mı?

DAHA ÖNCE DE PATLAMA SESİ KORKUTTU

Ankara'da 2 Şubat'ta da bir patlama sesi duyulmuş ve panik yaşanmıştı. Polisin yaptığı çalışmada sesin Dodurga'da yol yapım çalışmaları sırasında dinamitle yapılan kontrollü patlamadan kaynaklandığı belirlenmişti. 

SONIC PATLAMA NASIL OLUŞUR?

Ses duvarı, ses hızını geçebilen uçakların uçmasıyla meydana gelmiş bir kavramdır. Uçaklar ses hızına eşit bir şekilde uçmaya başlayınca ses titreşimlerinden kaynaklanan bir engelle karşı karşıya kalır. İşte buna ses duvarı denir. Ses duvarını aşan bir uçak, yani saatteki hızı 1.2 kilometreyi geçen uçağın motoru ses titreşimlerinden daha geride kalmaya başlar. Yani ses dalgaları uçağın arkasından gelir. Bu nedenle ses duvarını aşan uçaklar, görüldükten bir iki saniye sonra seslerini duyurur. Ayrıca uçak motorunun sesi ses duvarıyla birlikte hareket edeceği için ses dalgaları üst üste biner ve titreşimin etkisi de ikiye katlanır. Bunun sonucunda havada bir ses basıncı meydana gelir. Bu basınç kendinden hafif olan nesneleri geriye iter. Uçaklar ve özellikle jetler ses duvarını geçebildiği için bu duvarı deler. Bunun sonucundan kulakları sağır edecek kadar büyük bir ses ortaya çıkar. Sonic boom denilen bu ses büyük bir patlama etkisi yaratır. Bu patlamanın etkisi dediğimiz gibi ses duvarının yarılmasından kyanaklanmaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN